Самоусъвършенстване: 9 начина да преоткриете себе си

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 3 мин

Понякога всеки от нас изпада в състояние на неудовлетвореност от себе си – чувстваме се така сякаш нищо не е както трябва.

При повечето хора тези периоди имат склонност да  продължават дълго, защото е доста по-лесно да се оплакваме от живота си, отколкото до предприемаме действия да го подобрим и да излезем от зоната на недоволство и безтегловност. Наистина, да се преодолее това състояние е  предизвикателство, но има начини, чрез които може да си помогнете и да излезете благополучно от този кръг на самосъжаление и да тръгнете по път с цел „самоусъвършенстване“.

1. Започнете деня си правилно

Един от най-хубавите и продуктивни начини да започнете деня си е да се събудите по-рано от обикновено. По този начин ще можете да си направите закуска и да ѝ се насладите без да бързате, ще имате време за спорт, както и да планирате деня си. Всички тези дейности ще ви направят по-концентрирани и  по-оптимистично настроени.

самоусъвършенстване

2. Бъдете мили, щедри и приятелски настроени

Независимо дали ще помогнете на някого, който има нужда от това или ще дарите време или средства за кауза, в която вярвате – малките жестове са много важни по пътя към самоусъвършенстването и това да бъдете щастливи в собствената си кожа. Да бъдете щедри и мили към останалите е ключът към доброто ви настроение и драстичното намаляване на нивото на стрес.

3. Научете се да се приемате такива, каквито сте

Вместо да се опитвате да бъдете някой, когото не сте, фокусирайте се върху приемането на това, което сте. В този ред на мисли – опитайте се да се сравнявате само и единствено със себе си, не с други хора. Съсредоточете се върху това, което сте вие самите, както и въру това, което знаете и можете да постигнете. Това не само ще ви даде самочувствие, но ще ви помогне да откриете нещата, които трябва да усъвършенствате в себе си.

4. Научете нещо ново

Независимо дали става въпрос за изучаване на нов език, нов спорт или приготвяне на ястие, което никога не сте правили преди, новото умение или талант е един от най-ефективните начини за самоусъвършенстване. Новите неща не просто отварят ума ви, те ви помагат да излезете от страховитата зона на комфорт.

5. Заменете лошите навици

Tютюнопушенето, яденето на вредни храни, недоспиването или прекаляването със сън, токсичните връзки са летални за здравето и психиката ви. За сметка на това, отказването от тях е наистина предизвикателство. Вместо да другарувате с лошите си навици, заменете ги с нови и положителни такива – отидете на фитнес, пробвайте нови ресторанти с качествена храна, създадете си режим за сън. Не само ще бъдете по-щастливи, ще се наслаждавате на живота си и ще бъдете здрави.

самоусъвършенстване

6. Вярвайте в себе си

Да повярвате в себе си наистина започва с това да си поставяте достижими цели. Запишете нещата, които искате да промените. Бъдете възможно най-конкретни. Вместо „Искам да спра да бързам сутрин, опитайте с „Ще се опитам да се събуждам половин час по-рано“. Подходете позитивно към  избора си на цели. Когато сте в синхрон със себе си и мислите реалистично, сте и по-щастливи и удовлетворени. Очаквайте да постигнете целите си и това, което сте си наумили. Положителното мислене има мощен ефект по пътя към самоусъвършенстването. Всичко е достижимо с постоянство и вяра в себе си.

7. Спазвайте здравословен начин на хранене и живот

Здравословният начин на хранене играе жизненоважна роля в процеса на самоусъвършенстване, защото води до здравословен живот – вътрешно и външно. Консумирането на леки храни, пресни зеленчуци и плодове, ежедневна йога или разходка сред природата са малки, но съществено важни промени, които ще ви помогнат по пътя към чист и спокоен живот.

8. Практикувайте оптимизъм

Бъдете оптимисти – това може би е най- ефективният, лесен и здравословен начин за самоусъвършенстване. Позитивното мислене и съзнание са базата на оптимизма, а той от своя страна е водещо стъпало в подобряването ви като личност и съответно промяна на начина ви на живот към по-добър.

9. Премахнете токсичните хора от живота си

Хората, с които се заобикаляте, играят ключова роля в това как мислите и действате. Акосте в компанията на хора, които винаги са недоволни от себе си е много вероятно да се превърнете в такива, ако вече не сте. Внимателно избирайте компанията си и хората с които контактувате. Бъдете сред позитивни, смели и щастливи хора – ще забележите промяната върху себе си много бързо.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Галя Лазарова

Галя Лазарова

Развива се професионално в сферата на дигиталния маркетинг и графичния дизайн. Свободното си време прекарва в снимане, рисуване/ илюстриране и писане. Щастлива майка на едно прекрасно момче, с което обожават да пътуват и да откриват нови неща. Носи в себе си морето, обича разходки из любимия Пловдив, вдъхновява се от всичко позитивно и добро. Безкрайната ѝ любов към изкуството и книгите я насочва към PURA VIDA.
Галя Лазарова

Галя Лазарова

Развива се професионално в сферата на дигиталния маркетинг и графичния дизайн. Свободното си време прекарва в снимане, рисуване/ илюстриране и писане. Щастлива майка на едно прекрасно момче, с което обожават да пътуват и да откриват нови неща. Носи в себе си морето, обича разходки из любимия Пловдив, вдъхновява се от всичко позитивно и добро. Безкрайната ѝ любов към изкуството и книгите я насочва към PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: