5 изпълнители, които промениха света с каузата си

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 4 мин

Великите хора не са такива само заради успехите в професията си. Те имат кауза по-голяма от личността, промяна, която те смятат за важна и необходима за всички. А какъв по-добър начин за това от музиката.

Музиката вълнува, провокира, натъжава. Казват, че докосва душевността на хората и най-дълбоките пластове на емоциите им. Много музиканти и изпълнители се занимават с благотворителност или застават зад дадена кауза, но за някои от тях можем да кажем, че промениха света. Истински революционери в музиката, тези 5 имена ще останат дълго време в съзнанието и в задължителния плейлист:

Джон Ленън

Легендарният фронтмен на Бийтълс прекарва краткия си живот не само в създаване на музика, но и в борба за мир и възражение към всякакви прояви на насилие.

„Ако някой мисли, че любовта и мирът са клише, които трябва да са останали назад през 60-те, това е неговият проблем. Любовта и мирът са вечни.“

Ленън вярва, че любовта и мирът са жизненоважни за приятното ни съществуване на този свят и социалната му ангажираност е възпята в много от песните му. Една от вечните класики в музиката „Imagine“ провокира слушателя да си представи какъв би бил светът без войни, религии и алчност. Велик изпълнител и велик мечтател, Джон Ленън оставя огромна следа след себе си, която провокира феновете и последователите на каузата му да излязат на масови протести след убийството му на 8 декември 1980г.

„Представи си, че няма държави.
Не е толкова трудно да го направиш.
Нищо, което да убива, или за което да умираме.
И никакви религии също.
Представи си всички хора, живеещи в мир.“

Част от текста на „Imagine“

Боб Марли

Ямайският певец поставя началото на световната любов към регето. Но освен ключова фигура в разпространението на този стил извън пределите на Ямайка, Боб Марли е бунтар с кауза. Кауза да превърне света по-добро място за живот чрез музиката си и свобода за всеки един човек на Земята.

„Музиката притежава едно много хубаво качество – когато ви хваща за гърлото, не ви боли.“

Текстовете му говорят за обич и приемане на различното и един по-осъзнат и отворен живот без насилие и грубо отношение. Въпреки, че умира млад на 11 май 1981г., последователите му растат и до днес.

„Няма ли да помогнеш да запеем
тези песни за свободата?
Защото всичко, което някога съм имал:
песни за изкуплението.
Освободете се от мисловното робство,
Никой освен самите нас не може да освободи умовете ни.“

Част от текста на „Redemption song“

Тупак

Някой го наричат „най-великият рапър на всички времена“ и има защо. Музиката на Тупак Шакур се слуша и до днес, а каузата му за социална справедливост и борба с расизма е водеща тема дори 22 години след смъртта му. Той вярва, че може да промени света чрез музиката и идеите си въплатени във всичките му песни.

„Не казвам, че ще променя света, но гарантирам, че ще запаля искрата в мозъка, който ще го направи.“

Друга основна идея в творчеството на рапъра е уважението към майката. Посветил не една песен на собствената си майка, Тупак открито говори за недостатъчното уважение към жените. Въпреки нелеката история на семейството му и замесването на майка му с наркотици и престоя ѝ в затвора, в песента „Dear mama“ той се ѝ извинява за всичко и ѝ казва, че никой не може да я замести.

„Най-накрая разбрах
За жена не е лесно да направиш мъж
Ти винаги имаше ангажименти
Бедна самотна жена, кажи ми как го направи?
Няма начин как да ти се отплатя
Но плана е да ти покажа, че разбирам
и го оценявам.“

Част от текста на „Dear mama“

Боно (U2)

Фронтменът на ирландската рок група U2 е един от най-големите филантропи сред музикалните звезди в света. Каузите, за които се бори и подпомага са много и различни, но с влиянието и последователите си Боно успява да промени нещата към по-добро за много хора. От 1984 г. насам участва в програми за премахване на дълговете на Третия свят, борбата със СПИН, проблемите в Африка и бежанската криза в Европа, привличайки на своя страна много холивудски звезди и шоумени. През 2002 г. основава организация на име „DATA“ (Debt, AIDS, Trade in Africa), която се занимава именно с тези проблеми.

„Музиката може да промени света, защото може да промени хората.“

Песните на U2 често имат социална насоченост като в „Sunday bloody Sunday“ говори срещу войната и политическите проблеми в Северна Ирландия, а песента се превръща в нещо като антивоенен химн.

„Не мога да повярвам на новините днес
Не мога да просто да затворя очи и да забравя!
Колко дълго, колко дълго трябва да търпим и да свеждаме глава?
Колко още?
Защото довечера, този и другия месец
Ние можем да бъдем като един и да възстанем!“

Част от текста на „Sunday bloody Sunday“

Сър Елтън Джон

Интересното при британския изпълнител е, че той не е автор на текстовете на песните си. От почти 50 години той и Барни Топин създават хитове, като Елтън Джон понякога дори не знае за какво е музиката, която създава. Въпреки че текстовете не пресъздават личната му кауза, той е един от най-щедрите филантропи в света.

„В днешния свят има толкова омраза, толкова страх, толкова агресия… Затова аз искам да издигна любовта като знаме. Искам да покажа, че тя е единствената алтернатива. Любовта е това, което ще ни спаси.“

Силно привлечен от каузите за борба с ХИВ и СПИН, като още през 1992 година основава своя неправителствена организация в помощ на инфектираните.

„Да станеш човек не е лесно. Нужно е да се научиш да бъдеш такъв.“

Използван източник: Wikipedia

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Симона Георгиева

Симона Георгиева

Щастлива майка на момиченце, нарича "кучешкото ми дете" своята първа космата любов - Дара. Пее от малка, но вече изнася концерти само вкъщи и в колата. Сега се занимава уеб дизайн и разработка и се отдава на детската си любов - писането. Любознателна до мозъка на костите си, вярва, че човек трябва да учи нещо ново всеки ден. Мечтае за къща с голям двор и много кучета в него. Обича да пътува, да рисува и да чете книги. Животът й коренно се променя откакто среща най-страхотния мъж на света. Създава PURA VIDA, вдъхновена от усмивките на всички хора, които обича.
Симона Георгиева

Симона Георгиева

Щастлива майка на момиченце, нарича "кучешкото ми дете" своята първа космата любов - Дара. Пее от малка, но вече изнася концерти само вкъщи и в колата. Сега се занимава уеб дизайн и разработка и се отдава на детската си любов - писането. Любознателна до мозъка на костите си, вярва, че човек трябва да учи нещо ново всеки ден. Мечтае за къща с голям двор и много кучета в него. Обича да пътува, да рисува и да чете книги. Животът й коренно се променя откакто среща най-страхотния мъж на света. Създава PURA VIDA, вдъхновена от усмивките на всички хора, които обича.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: