На път към щастливия живот. Честният и личен разговор

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 4 мин

Къде се намираш по пътя към щастливия живот?


Виж, трябва да съм честна. Сега стоиш някъде – вкъщи, в кафенето, в парка, в офиса – и отделяш време, за да прочетеш какво съм намислила да ви кажа. Справедливо и задължително е да съм честна с теб. Обещавам, че нашата комуникация – посредством моя и твоя екран, ще се крепи на честността.

Аз имам един страх.

Той е реален, смразяващ, сковаващ ме.

Страх ме е да дойда на себе си един ден и да осъзная, че животът ми не е такъв, какъвто искам. Бум! Страхът от зависещите от теб неща е в пъти по-силен и осезаем – когато отговорността за собственото ти щастие е единствено и само твоя задача и разбереш, че не си се справил с нея, ти потъваш в горчилка.

Затова реших да спомена няколко начина, чрез които може да провериш къде се намираш по пътя на щастливия си живот.

път

1. Уводът на този текст

Ако, четейки първите редове от тази статия, повдигаш вежда и се прокрадва чувството, че това вероятно се отнася за теб, то тогава… се отнася за теб. Интуицията е най-силният начин за reality check – всеки от нас дълбоко в себе си знае и чувства дали е щастлив. И знае кога не е.

*Откъде да започнеш – Засега продължи да четеш

2. Нямаш търпение да станеш от леглото и денят ти да започне

Депресивните състояния се характеризират с неспособността и нежеланието да станеш сутрин. Ако се намираш в етап от живота си, който не е щастлив и изпълнен с хъс и вътрешен мир, то тогава чувството, което те обзема сутрин при отварянето на очите ти, е тежест. „И днес ще е като вчера“, последвано от въздишка, неминуемо означава, че нещо радикално трябва да се промени в живота ти. Нали си чувал израза, че понякога всичко се срутва, защото светлината се опитва да пробие отвън? Позволи ѝ да проникне.

Ако сутрин се събуждаш с мириса на кафе в носа си и се протягаш блажено и с усмивка в леглото, значи си на прав път. Ако нямаш търпение да свършиш всичко,което си планирал за днес, значи си на прав път. Ако си доволен от постигнатото вчера, значи си на прав път. Щастливият човек е деен, планиращ, действащ.

*Откъде да започнеш – Изготви си bullet journal. Чрез следването на своеобразни to do списъци, човек се приучава към поставянето и отмятането на различни цели. Започни с дребни неща – да разходя кучето, да напазарувам, да отида на кино. Отбелязването на задача като „изпълнена“ те кара да се чувстваш в крак с деня ти и повишава настроението. Пък и изчезва чувството, че си губиш времето.

път

3. Имаш планове занапред

По-горе го споменах – щастливият човек е действащ човек. Ако имаш планирано пътешествие, ако предстоят невероятни събития, на които ще отидеш – ти си на прав път. Да правиш нещата, които обичаш, те осмисля като човешко същество с индивидуалност.

*Откъде да започнеш – Набележи близка дестинация и потегляй. Отиди до съседния град, разходи се из планината. Спри на бензиностанция за по кафе. Впусни се в чара на road trip-a. Купи си нещо от мястото, което ще посетиш. Трупай спомени и нови места.

4. Смееш се много

Щастливият човек, освен деен, е и смеещ се. Ако прекарваш времето си с хора, които те карат да се смееш до сълзи, значи си на прав път.

*Откъде да започнеш – Избягвай да се събираш с хора, след срещата с които се чувстваш изцеден. Прогони токсичността от живота си. Пусни си любима комедия. Звънни на приятел и си припомнете лични ваши забавни истории. Смей се много.

5. Нямаш съмнение, че си обичан

Вероятно имаш семейство. Или ще имаш в бъдеще. На прав път си ако дълбоко в себе си знаеш, че твоят човек те обича безкористно, открито и чисто. На пръв път си ако знаеш, че се опираш сякаш в скала. Цялостта на дома идва от хората. Устойчивостта на връзката се крепи на абсолютната увереност, че си обичан по начина, по който заслужаваш.

*Откъде да започнеш – Заобичай първо себе си, за да си завършен себеуважаващ се индивид. И за да познаеш дали човекът до теб те обича така, както отговаря на собствената ти душевност.

път

6. Не би променил нищо, а само би добавял нови цели за постигане

На прав път си, ако чувстваш удовлетвореност от живота си такъв, какъвто е в момента, и мислиш само за всичко, което предстои, вместо да недоумяваш как си се озовал в това положение. Щастливият човек надгражда, а не съжалява.

*Откъде да започнеш – Нали знаеш израза, че не си дърво и можеш да се помръднеш при нужда. Имай един честен съкровен разговор със самия себе си – запитай се дали си щастлив и се довери на интуицията си. След което имай смелостта да промениш живота си или към по-добър, или имай смелостта да продължиш в същия дух и да покоряваш по-високи върхове.

Дължиш го на себе си.

Pura vida!

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Деница Кисимова

Деница Кисимова

По образование - филолог, в свободното си време - обградена от книги, музика и театрални постановки. Обича Rammstein и "Братя Карамазови". Самоопределя се като меланхоличен мечтател и всеки ден се учи на оптимизъм. Осъзнала е важността на това да "се чувстваш на място". Вярва, че във всеки ден има по нещо красиво и заслужаващо усмивка. Твърди, че най-трудната и, същевременно, най-важната задача в личния свят на всекиго е постигането на вътрешен мир.
Деница Кисимова

Деница Кисимова

По образование - филолог, в свободното си време - обградена от книги, музика и театрални постановки. Обича Rammstein и "Братя Карамазови". Самоопределя се като меланхоличен мечтател и всеки ден се учи на оптимизъм. Осъзнала е важността на това да "се чувстваш на място". Вярва, че във всеки ден има по нещо красиво и заслужаващо усмивка. Твърди, че най-трудната и, същевременно, най-важната задача в личния свят на всекиго е постигането на вътрешен мир.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: