Актрисата Таня Стоунс разкрива тайните в „Изкуството на кастинга”

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 7 мин

Интервю с Таня Стоунс


Октомври е слънчев и лекия есенен полъх ни усмихва, защото може да се увием в любимите си шалове. Стоим си удобно върху сивите възглавнички на Котка и мишка и пием кафе. Тръпна в очакване, защото до мен е една кино актриса, която ще ми разкрие тайните в „Изкуството на кастинга„. Тя създава обучението, водена от желанието да сподели опита си и да бъде част от трансформацията на кино средата в България. Тя е ексцентрична, буйна, енергична и трудна за описване с думи – тя е вечно ходещо преживяване.

Тя е Таня Стоунс – актриса, която е учила в София и в Лондон, която е пълна с креативни идеи за развитието на киното в България. Често я описват като безкрайна мечтателка, но за мен е по-скоро от онези „различните“, които искат да подобрят средата и усилено работят, за да го осъществят.

Първият ми въпрос е „Коя е Таня Стоунс?“ и започвам да се смея, защото чувам това:

Хм… Човек, който се радва като има климатик в колата, за да може да пее. Тъй като не ми се отдава – пея ужасно и това е моя момент.

Таня Стоунс

Какво значи „Stones”? От къде идва и защо реши да се кръстиш така?

Един от методите, по които David Bowie е писал текстове на песните си, е като изрязва различни думи, срички или букви от вестници и после ги съчетава по някакъв начин. Когато бях в Лондон за първа година реших да ползвам този метод. Фамилията ми е Костадинова, но това само по себе си е невъзможно за произнасяне от кастинг режисьорите. Освен това е незапомящо се и си казах: „Защо пък да не си поиграя с това име?“

Исках нещо което представлява мен. Всяка една буква е от дума или име, което значи нещо за мен. Така се получи Стоунс. Няма препратка с бандата Rolling Stones, не съм се омъжила зад граница и не крия истинската си фамилия, просто се забавлявам с това.

Завършила си актьорско майсторство в НБУ и след това заминаваш за Великобритания, където учиш актьорско майсторство за кино. Как реши да станеш актриса? 

Никога не съм кандитатствала в Натфиз, исках да уча фотография и се оказах в Нов Български Университтет. Вместо фотография всъщност завърших “Актьорско майсторство” при Цветана Манева и Снежина Петрова, след което реших да замина. Знаех, че е дошъл момента, в който трябва да изляза от удобната си среда и да се сблъскам с нещо ново. Кандидатствах за 6 месечен курс по “Acting for film” – Актьорско майсторство за кино и ме приеха. Исках просто да уча за кино.

Таня Стоунс

Защо избра точно Великобритания за обучението си?

От малка винаги слушах английски банди, бях увлечена в ъндърграунд средата, която Лондон притежава и това винаги много ме е привличало. Освен това обожавам английския език, особено с британски акцент. Така я избрах.

Кои са нещата в обучението в Англия, които ти се сториха по-добри от тези в България? Имат ли трески за дялане?  

Много. Навсякъде във всяка една държава, във всяка една институция има трески за дялане. Разликата е само и единствено в интереса на хората – личният интерес за развитие.

Там е безбожно скъпо да учиш, бях единствената чужденка в моя курс, която имаше бакалавър. Гледаха ме странно, сякаш съм някаква богаташка, всеки мой колега беше карал курс по нещо, защото не могат да си позволят университет или академия по изкуствата. Но именно това ги правеше жадни да инвестират в себе си, да знаят и могат. Ние приемаме тези институции за даденост, но там не е така.

Таня Стоунс

Напоследък в много сфери българските студенти и професионалисти са все по-будни, все по-любознателни и отворени за семинари, обучения и курсове. Дали и студентите ни, които се обучават в Академиите за изкуства, театър и кино са по-отворени за извънкласни обучения и трейнинги?

Надявам се да са или да вървят по този път.

Участвала си късометражния филм “Flawless”, посветен на анорексията. Разкажи ни повече за това. 

По това време бях в Пловдив. От датата база данни в един английски сайт за актьори ме откриха и ме поканиха да направя селф тейп онлайн кастинг (self tape online casting – да се снимаш за кастинг сам у дома, играейки кратък отказ по предварително зададена тема или сюжет). Снимах го в коридора на апартамента, а приятеля ми го засне. Изпратих го и ме избраха. Снимахме го в Стоук, което е Мидландс (по средата на Англия, индустриален град). Късометражният филм е фестивален, само за територията на Англия. Режисьорът Мат Хакни е много млад, но с уникално чувство и познания по киноматография. Не говорихме много за персонажа предварително или каквото и да е, запознахме се в деня на снимките. Даваше ми само насоки и ми каза, че от селф тейп-а ми е разбирал, че съм разбрала нишата, по която той си представя Ели (персонажа). Беше много сериозен през цялото време, но някак успяхме да изградим доверие в другия. Беше разкошен работен процес.

Разказвала си ми, че два пъти си била на фестивала в Кан. Малко от младите български артисти са присъствали там. Ще ми разкажеш ли какво преживя?

Мой колега – норвежец от актьорските курсове – Даниел Стийсен правеше късометражния филм Ла Вида заедно с неговия приятел Саймън Доносо Крос и търсеха продуценти, искаха да го заснемат. Разполагаха с много малко средства, аз не отговарях на кастинг типажа им за женската роля, но им трябваше човек за всичко, който да помага за кастинга и да работи с актьорите, да ги обгрижва. Исках да знам каква е работата зад кадър, а те решиха да представят идеята за филма в Кан.  Сестра ми живее от 15 години в Ница и реших да съчетая полезното с приятното. Така отидох първия път.

Тази година бях там, тъй като от самия фестивал пуснаха предложение за кандидатстване за „Три дни в Кан“. Подадох си документите миналия февруари си подадох докумените, защото има доста изисквания: проследяват профилите ти – трябва да си професионален актьор. До началото на май нямах отговор, но си взех самолетен билет въпреки това и няколко дни по-късно получих одобрението.

Това, което научих от там, е че:

Не е необходимо да си снимал голяма продукция и да си номиниран, не е това казуса. Това вижда публиката. Всеки отива там за нетуъркинг – да представи себе си, да се запознае с хора от индустрията или да търси продуценти. Идеята е прохождащите да намерят нишата и да се запознаят с хората, които вече са в индустрията. Запознах се с режисьорка от Атланта, която беше дошла само за трите дни. Възхитих се  колко са отдадени на това, което правят.

Скоро предстои твоя Workshop на тема: „Изкуството на кастинга”. Какво ще представлява и какво те провокира да застанеш пред публика?

Таня Стоунс

Провокира ме средата. Наблюдавам процес на развитие и смятам, че като цяло имаме нужда от провокация. Провокация, да се вгледаме в себе си и да се развиваме.

Уъркшопът се състои от теоретична и практическа част. Ще се покрият въпроси като „Kакво е кастинг типаж“, „Kой е кастинг режисьора“, „Kак да представляваме себе си“ и „Kак можем да си намерим агенти извън страната“. А като практическа част ще се разработват сцени, които ще бъдат заснемани на приниципа на селф тейп. Ще се опитам да споделя опита си спрямо изискванията към нас като актьори.

Българските cast агенции провеждат ли self – tape кастинги или по-скоро българите могат да се включат в кастинги на чужди агенции по този начин?

Именно! Да, разбира се, че могат и да, вече и в България започва да се работи по този начин.

Тоест актьорите ще могат да си намерят повече работа по този начин и да не зависят от локацията си. А кога и къде ще се проведе Workshop-a?

Датата на събитието е 02 ноември в „Склад на Фондация Пловдив 2019“, които са домакини и повярваха в това начинание.

Нужно ли е да си актьор, да имаш образование или да си бил в школа, за да присъстваш на събитието? 

Уъркшопът е за всеки, който има интерес да се развие като професионалист в тази професия. Няма възрастови ограничения, само трябва да си над 18г. и не, не е необходимо да си завършил.

Имаш ли идеи и за други семинари и обучения в България?

Иска ми се, да се създаде платформа, където всеки в сферата на изкуството може да обмени опита си. Да има колаборация между нас, между различните звена на професията. Първото издание на „Изкуството на кастинга“ ще се състои в любимия ми Пловдив. Градът на тепетата ме избра сам поради ред събития в живота ми, а и в момента е в процес на развитие, наблюдава се огромен потенциал. Надявам се през Ноември да се състои събитие и в София.

Последният ми въпрос е с повишена важност – развива ли се кино индустрията в България и би ли се снимала в български проект?

Да, определено киното в България се развива, и да, разбира се, като всеки един актьор бих се снимала в проект, в който вярвам и подкрепям.

Таня Стоунс

 

Благодаря ти за отделеното време, удоволствие беше да пия канеленото си кафе с теб! Желая ти надеждата да е винаги твой приятел, да си устремена и вярваща. С удоволствие очкаваме „Изкуството на кастинга“ на 02 ноември и ти желаем вдъхновение и упоритост за още много споделени знания и умения! ♥️

Pura Vida!

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Пепа Драгоева

Пепа Драгоева

Бранд мениджър по професия, певица през свободното време и мечтател - постоянно. През 24-те часа, с които разполага всеки ден, се занимава с хиляди неща, та дори и остава време за приятели и един заек - Льольо. Преди това учи химия, но рязко сменя посоката към маркетинга и твърди, че това е едно от най-добрите й решения. Мечтае за свят, пълен с по-усмихнати хора, обича да пътува и да е сред приятели на по чаша вино. Любовта й към изкуството и красивите неща я доведе в PURA VIDA.
Пепа Драгоева

Пепа Драгоева

Бранд мениджър по професия, певица през свободното време и мечтател - постоянно. През 24-те часа, с които разполага всеки ден, се занимава с хиляди неща, та дори и остава време за приятели и един заек - Льольо. Преди това учи химия, но рязко сменя посоката към маркетинга и твърди, че това е едно от най-добрите й решения. Мечтае за свят, пълен с по-усмихнати хора, обича да пътува и да е сред приятели на по чаша вино. Любовта й към изкуството и красивите неща я доведе в PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: