Как да „хакнете“ ученето и бързо да запомняте всичко

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 4 мин

„Ученето не трябва да се постига случайно, трябва да се търси с вдъхновение и да се работи с грижа.“

―Абигейл Адамс


Случвало се е на всеки: Изпитът е след 2 дни, нямаме нито време, нито мотивация за учене, така че назубряме колкото е възможно повече от записките си, взимаме изпита и накрая не помним нищо от това, което сте научили през тези 2 дни.

Каква е алтернативата?

Методът на изучаване в училищата в световен мащаб е един и същ. Да, наистина мога да кажа в световен мащаб, тъй като в продължение на години са питани много ученици от много различни страни, как точно учителите ги инструктират да учат. И методът е – подчертаване на ключовите неща, преписването им отново и отново в отделна тетрадка и учене от тази тетрадка.

ученето

Не е чудно, че по цял свят хората бягат през глава, когато чуят за учене. Дори и когато учим простички неща, учителите ни натискат сляпо да повтаряме едно и също, докато не го научим.

Сега, искам от вас да помислите за ученето, като за хранене. Този начин за справяне е като към бургер, приготвен от някого, който не знае колко вкусни могат да бъдат бургерите, как да овкуси месото, как да добави простички съставки, които да обогатят вкуса. Сега искам да се замислите, че има също така и гурме бургери. Различнии вкусове, които импонират на различни предпочитания, а също и настроения. Всеки може да бъде доволен.

За някои хора скучния вкус на обикновения бургер е задоволителен. Върши работа. Други жадуват за нещо повече и тези бургери рядко правят нещо друго освен да бъдат средство за постигане на цел. И така като какъв бургер изглежда майсторското учене?

ученето

Как да се научим да приготвяме превъзходен бургер?

Учебният процес  е сложен комплекс от много движещи части. Какво се опитваш да научиш? Има идеи за разбиране и факти за запаметяване в зависимост от темата.

Колко дълбоко искате да стигнете? Основни нива могат да се достигнат много бързо, по-задълбочените нива, изискват повече енергия.

За колко дълго искаш да запомниш информацията? Има системи за учене в случай, че се опитваш да си спомниш, но не можеш или ще имаш нужда от наученото след 3 дни, има система и за автоматично запаметяване.

Колко време трябва да отделите? Представете си, че имате по 15 минути на ден за 3 месеца, системата за учене трябва да бъде съвсем различна отколкото ако разполагате с 9 часа на ден за 3 месеца.

Резултатите също биха били много различни.

Колко добри са съществуващите ви умения за учене? Ако сте достатъчно добри в това да стоите на бюрото и отделяте време, ще имате съвсем различни резултати от този, койте все още се учи да бъде дисциплиниран.

Всички тези фактори трябва да се вземат предвид. И все пак, без да навлизаме толкова дълбоко, има универсални умения, които подобряват запаметяването.

1. Запаметяването започва с разбирането.

Често започваме директно с ученето, без преди това да сме отбелязали важните детайли или връзки в текста. Прекарайте известно  време в оглеждане на данните, пренареждайки това, което искате да влезе в главата ви по различни начини.

2. Ако закодираме информацията с неща, към които сме по-ангажирани, запаметяването отнема по-малко усилия и наученото остава за повече време.

Има много начини  за закодирано помнене. Например чрез звуково асоцииране. Испанската дума за крава „vaca” може да свържем с „вакуум”. Глупаво, но много ефективно. На Зулу (южноафрикански английски език) думата за куче може да запомните по следния начин: представете си куче, в абсурден костюм на нинджа, което се бие с лъвове, защитавайки  думата „нинджа“ , а  лъвът изяжда първото „Н“ от думата, „нинджа-Н=инджа (inja), думата за куче на езикът Зулу.

*Забележка: Това в никакъв случай не е начин за изучаване на език, има далеч по-ефективни начини и аз се отвращавам от магьосници на паметта, които прилагат  този начин на усвояване на език. Това е средство за демонстриране на по-силно кодиране, което  води до по-малко повторение и по-бързо и по-осмислено използване.

3. Спомените ни се формират най-добре, когато ги оставим да отидат в краткотрайната памет.

Това означава да оставим научената информация да  бъде забравена и да се опитаме отново да я  възстановим  от дълбините на паметта ни. Така, колкото повече ровите из паметта си за един и същи спомен, осъзнавате, че той е непълен, след което се опитвате да го запълните като се връщате към бележките си и така със всеки следващ път възстановявате все повече информация.  Пробвайте следващия път, като обърнете внимание какво си спомняте без помощта на бележките ви.

4. Колкото повече повтаряме информацията, толково по-бързо я запомняме и толкова по-устойчива става тя.

Ученето чрез практика се разбира универсално като голяма стъпка от процеса на обучение. Това е така, защото ние имаме възможността да тренираме паметта си без страх от провал или големи проблеми, със способността да променяме лошите навици . Опитайте да правите фокусирани повторения, направете усилие поне 10 пъти да дадете най-доброто от себе си.

5. Ако ученето е под стрес, спомените ни изплуват по-лесно.

Всички сме го преживели. Трябва да можем да имаме достъп до нещо от паметта си, отговор, израз на даден език или умение. Стресът има незабавен и биологичен начин за изключване на нашия рационален неокортекс. Ако искаме нашите спомени и умения да се появяват в моменти на стрес, трябва да репетираме стреса. Колкото по-добре успеем да симулираме действителни обстоятелства, толкова по-способни сме да  подтиснем стреса и да си припомним успешно това, което искаме, когато се налага.

Ако се водим от тези основни правила, ще постигнем  по-добри и повече резултати. Нашите бургери ще бъдат приготвени с най-добрите съставки, задушени в чуден вкусен мозъчен сос, променяйки скучния, досаден вкус на нещо което, пишем и повтаряме до безкрайност за да научим.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: