Таня Орманова – дамата, която облича музиката в любов

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 6 мин
Запознах се с музиката през 2004 г., когато срещнах този човек и до ден днешен обичам да прекарваме време заедно, защото сякаш всеки път ме отвежда в други светове. Тя е от хората, които те учат на „живота“ чрез музиката. Денят, в който пристъпих в залата на Военния клуб в Пловдив, разбрах колко е ценно да правиш нещата за другите, за общото. Нейният пример и действия ме накараха да разбера какво е да си част от силното и могъщо „заедно“, което толкова силно си тежи на мястото.

Представям ви едно интервю с нестихващата музикална магия – Таня Орманова. Тя е преподавател по музика, солфеж и е ръковотител на Детска Вокална Формация „Омайниче“. Освен това е нещо като женския Орфей на Пловдив, защото през целия си живот тя има една кауза – да учи и да предава любов чрез музиката. И разбира се, това се пренася и към децата.

Коя е Таня Орманова?

Един обикновен човек от миналото ви, все още съхраняващ ценността на детството. 🙂 А ако искаш само една дума – „обичаща“!

Кога и как беше създадена ДВФ „Омайниче”?

Формацията е създадена през 1995г., а как е интересно. Представях се пред деца и им казвах истината: Да се съберем заедно, да пеем и да се обичаме. На 02 октомври около мен се събраха 42 деца – момичета и момчета на възраст от 4 до 9 години. И така се роди „Омайниче“.

музиката

Какво те провокира да направиш група с деца?

Много обичам деца, много! Преди „Омайниче“ работих със смесен хор и създадох женски хор (моя голяма тръпка и първа рожба…). Вярвам, че няма нищо случайно в живота! Всичко, което е натрупано като творчески опит преди създаването на „Омайниче“ ме провокира и мотивира в работата ми с деца и в живота ми. Имах огромно желание, но съм била и доста смела, защото още с първите репетиции започнах да уча децата на многогласна музика.

Лесно ли се работи с деца?

Какво значи „лесно“? Когато обичаш това, което правиш не гледаш часовника. Когато потъваш в детските очи, които те провокират към откривателства, когато животът ти е песен, когато си осъзнал, че всичко е любов и ти с „песен и обич твориш добро“… – Да, лесно се работи с деца! 🙂

музиката

Само на пеене ли се учите?

Още първите „омайници“ ме цитират:

За какво са ви главите? – За украса! (Казвам им го, когато се разсеят и продължавам) – За да мислим!

На какво се учим ли? Да мислим, да се обичаме, да успяваме. Това е взаимен процес – аз уча децата, те учат мен. Изобщо ако възрастните си спомнят по-често, че децата са ангели и се вслушват в тях, светът ще стане по-добро място. За мен няма нищо по-важно от мига, в който някое от моите деца иска да ми каже нещо. Уважавам ги много!

Дали музиката влияе на отношението на децата към света и променя ли ги?

Музиката е връзката ни с Бог. Тя оформя „шлайфа“, изгражда, прави хората Човеци, защото създава усета за красота във всички сфери на живота.

музиката Омайниче

Има ли възпитателен елемент?

Ако слушаме музика само от 16 -17 век дали ще бъдем по-способни от хората, които слушат съвременна музика? Възпитателният елемент е доколкото някой ти дава знание, музикална култура, вокална техника и интерпретация. Всичко трябва да е свободен избор.  Затова добрият учител трябва да насочва и коригира, а не да съветва.

Важи ли още правилото: „Ако в училище успехът ти не е добър, няма да идваш на репетиции?”

Усмихна ме с тази моя, добре позната за децата реплика! 🙂 Да! Истинският артист трябва да е добре организиран, ерудиран, интелигентен, знаещ, дисциплиниран. А дали трябва да е отличник на всяка цена – не. Оценката не винаги е показател за знания. 🙂

„С песен и обич творим добро” – дори да звучи идеалистично, аз самата съм свидетел, че през годините винаги тези думи са били нашата посока. Разкажи ми за конкурса по пеене, който създаде. От колко време се провежда, как се случва? Трудно ли е или удоволствието си заслужава усилията?

С песен и обич творим добро“ е девизът на Омайниче, който доказваме с децата ежедневно, безкористно и безрезервно! Той се превърна в мото на конкурс за детско-юношеско творчество, който се провежда всяка година от 2007г. до момента.

Как дойде идеята? – Връщахме се от концертно турне във Франция през 2007г. и стоях на последната седалка на автобуса с моите първи Омайничета. Тогава решихме да създадем конкурс и да докажем, че един такъв форум може да се проведе само в името на децата, без грам комерсиалност. Не мога да подмина факта, че организационният екип от родители, непроменен досега, е скелета около тази идея, който работи самоотвержено и с много любов!

Трудно е… Всяка идея се осъществява и с пари. Не обичам да говоря за пари.

Благодаря на Омайниче“ – деца и родители, на прекрасния екип, на Община Пловдив, на приятелите ни от Dynacord и всички, които правят трите дни на конкурса празник с много награди и подаръци за участниците от цялата страна!

От 19 до 21 октомври 2018г. във Военен клуб – гр. Пловдив ще се проведе 11-тото издание на конкурса.

 

Не мога да пропусна прекрасната ти сестра и да не задам въпрос за нея. Мария Топчиева – тя беше човекът, който ме насочи към „Омайниче“ и е изиграла важна роля в живота ми. Вярвам, че дори и някой физически да си отиде от този свят, не бива да спираме да говорим за него и да го помним с почит и уважение. Тя беше твоя сестра и спътник в живота, а сега ни гледа от най-красивото място. Какво влияние оказа в живота ти?

Мария Топчиева – моята сестра, моето начало, моето верую!
От къде да започна… Пепи, за щастие ти си част от моите деца, които порастнаха с нея и знаеш, че такива личности не могат да се опишат с една дума. Кого да цитирам първо – колеги, приятели, нейните деца, които обучаваше от дома за деца, лишени от родителски грижи, на които тя подари сърцето си за чиито души се бори до последния си дъх. Изключителен професионалист, постигнал завидни успехи в творческия си път, оставила дълбока диря във всяка душа, до която се е докоснала. Едва ли без нея щях да съм това, което съм. Подкрепа, взаимност и много любов ни свързват. Тя казваше, че сме духовни сестри. Силна, енергична, одухотворена, много талантлива, влюбена в морето и живота, показала на много човешки души как се обича. Много ми липсва…
Трябва да осъществя още една наша мисъл – Проект за пренаталното възпитание. Това докосване на ембриона на живата душа до музиката, целенасочено и с обич, за да се раждат спокойни деца, които носят Божествената хармония и любов! Както казваха сестра ми и нашият приятел Захари:

Музиката е любов!

Като каза Захари… Захари Рашев – Той е един феноменален артист, който оказва огромно влияние за формацията през годините, а е и твоя огромна опора. Кой беше той и как ти помагаше?

Захари! (усмихва се) Благодаря на Бог, че ни срещна. Най-хубавите аранжименти и песни, пропити с много енергия и любов бяха написани за „Омайниче“ от него. Децата винаги ще ги изпълняват, защото те са послания за бъдещето. Факт е, че омайниците ми ги обичат и ги учат с огромно желание!
Захари – мога да го опиша като фин човек, зареден с излъчване и магнетизъм. Един от онези с главно Ч! Талантлив музикант, който като пианист, композитор и аранжор мислеше над всяка нота. Творец, чиято музика пулсира като сърце, музика с душа! Беше много мъдър, надскочил времето си. Търпелив в работата с „Омайниче“, вярваше като мен, че децата всеки ден ни учат на нещо ново. Най-добрият ми приятел, истинският професионалист, с който съм работила! Омайниче го носи във времето с благодарност и любов!

Благодаря ти, че сподели историята си! Очакваме с нетърпение проекта „Пренатално възпитание“, както и новото издание на конкурса „С песен и обич творим добро“. Щастлива съм, че в живота си имам такъв учител по пеене и по „живот“!

PURA VIDA!

 

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Пепа Драгоева

Пепа Драгоева

Бранд мениджър по професия, певица през свободното време и мечтател - постоянно. През 24-те часа, с които разполага всеки ден, се занимава с хиляди неща, та дори и остава време за приятели и един заек - Льольо. Преди това учи химия, но рязко сменя посоката към маркетинга и твърди, че това е едно от най-добрите й решения. Мечтае за свят, пълен с по-усмихнати хора, обича да пътува и да е сред приятели на по чаша вино. Любовта й към изкуството и красивите неща я доведе в PURA VIDA.
Пепа Драгоева

Пепа Драгоева

Бранд мениджър по професия, певица през свободното време и мечтател - постоянно. През 24-те часа, с които разполага всеки ден, се занимава с хиляди неща, та дори и остава време за приятели и един заек - Льольо. Преди това учи химия, но рязко сменя посоката към маркетинга и твърди, че това е едно от най-добрите й решения. Мечтае за свят, пълен с по-усмихнати хора, обича да пътува и да е сред приятели на по чаша вино. Любовта й към изкуството и красивите неща я доведе в PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: