Уаби-саби: Несъвършенството в аспектите от живота

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 3 мин

Да пренесем уаби-саби в дома, във връзките и в личностното израстване.


В част 1 ви разказахме за японската философия уаби-саби, която ни провокира да приемем себе си с всички несъвършенства.

Именно недостатъците ни правят интересни, автентични и вдъхновяващи хора.

Уаби-саби ще ви помогне да:

Осъзнаете вашите несъвършенства;

  • Да ги приемете;
  • Да откриете спокойствие;
  • Да приемете реалността и неизбежността на остаряването;
  • Да се обичате такива, каквито сте.

В тази статия ще разберете как да пренесете тази философия в дома, във взаимоотношенията и в личностното израстване.

Уаби-саби вкъщи

В контекста на интериорния дизайн и декора, уаби-саби домът почита автентичността, намира стойност в използваните с години предмети, и насърчава цялостното усещане за мир и спокойствие, използвайки простотата. Вместо да добавят винаги най-новото и модерно попълнение за интериора си, за да направят всеки детайл перфектен, хората, които спазват принципите на философията в дома намират хармония в автентичността и несъвършенството.

Инкорпорирайте занаятчийски предмети и такива от местни производители

Уаби-саби е свързан с възприемането и празнуването на автентичността – предмети, които са направени с любов, защо не и от самите вас. При всички случаи предпочитайте занаятчийски неща, а не предмети от масовото производство. Топъл и уютен дом, естествени материали и автентична обстановка – това е същността на уаби-саби вкъщи. Базари, занаятчийски изложения и магазини на независими собственици са прекрасни възможности да намирате такива предмети.

уаби-саби

Премахнете хаоса, не събирайте вещи, обзавеждайте семпло

Само защото подходът на уаби-саби не цени несъвършенството, не означава, че толерира пълен хаос. Домът уаби-саби трябва да е семпъл и организиран, за да вдъхнови усещането за мир и спокойствие. Минималистичният подход е един от начините да инкорпорирате уаби-саби в дома си, простота – но не само, по-скоро ред, който да покани  спокойствието вкъщи.

Поканете природата вътре

Еко материали и елементи от природата са основни компоненти на дома уаби-саби – те носят прекрасни вибрации. Освен това растенията, дървесината и камъкът, са чудесни ежедневни напомняния за красотата, която може да се намери в несъвършенството.

Декор, който не трябва да си пасва на всяка цена

Не всичко трябва да съвпада и да има еднаква линия. Всъщност прекаленото съвпадение може сериозно да намали характера и гостоприемната атмосфера на дома ви, да не говорим за душата и същността му. Добавяйте любими предмети, независимо дали е естетически правилно и дали е в хармония с останалата част от интериора. Що се отнася до уаби-саби, несъвършенството е перфектното съвършенство. Така че, дерзайте!

Обратно към простотата

Уаби-саби домът свежда имуществото до минимум, като цени само онези неща, които внасят носталгия, красота, полезност или комбинация от тях. Целта е да се използват предмети, които са от съществено значение за спокоен и щастлив дух.

Уаби саби във връзките ни

Да се научим да намираме добро в несъвършенствата на партньора си и да ги приемаме

Да имаш уаби-саби връзка е нещо повече от толериране на несъвършенствата на партньора си, трябва и  да намериш доброто в тези така наречени дефекти. Уаби-саби е начин да приемем човека до нас не въпреки несъвършенствата, а заради тях. Да бъдеш уаби-саби в една връзка означава да се откажеш от опитите да „поправиш“ този човек – което ултимативно ни носи повече енергия и по-малко конфликти.

Да се научим да признаваме собствените си несъвършенства

Фокусирането върху собствените ни несъвършенства, а не върху тези на партньора ни, променя отношенията ни и носи вдъхновяваща и смислена посока на връзката ни.

уаби-саби

Да се научим да бъдем просто хора, а не съвършени хора

Може би най-предизвикателната връзка, в която да практикуваме уаби-саби, е връзката със самите нас. Нашите дефекти и недостатъци са това, което сме – вдъхновени, правещи грешки, съвършени по свой собствен начин. Нека се научим да се приемаме.

Уаби-саби красота

Философията приема, че остаряването е неизбежно и вярва, че този процес е еднакво красив както в предметите, така и в хората. Осъзнавайки, че „съвършеното“ тяло не съществува, ние сме склонни да оценяваме това, което имаме, като се фокусираме върху нещата, които обичаме в себе си. В много случаи това, което не харесваме във външния ни вид, се оказва една от най-хубавите ни черти. Това е уаби-саби – начин да си отгледаме увереност и позитивност.

Приемете, че съвършенството е недостижимо

Никой не може да бъде съвършен; точно това ни прави уникални. Уаби-саби ни помага да приемем, че да не сме перфектни е ок, но също така ни учи да бъдем щастливи от това. Перфектността ни прави идентични. Нашите несъвършенства са тези, които ни правят единствени и специални.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Галя Лазарова

Галя Лазарова

Развива се професионално в сферата на дигиталния маркетинг и графичния дизайн. Свободното си време прекарва в снимане, рисуване/ илюстриране и писане. Щастлива майка на едно прекрасно момче, с което обожават да пътуват и да откриват нови неща. Носи в себе си морето, обича разходки из любимия Пловдив, вдъхновява се от всичко позитивно и добро. Безкрайната ѝ любов към изкуството и книгите я насочва към PURA VIDA.
Галя Лазарова

Галя Лазарова

Развива се професионално в сферата на дигиталния маркетинг и графичния дизайн. Свободното си време прекарва в снимане, рисуване/ илюстриране и писане. Щастлива майка на едно прекрасно момче, с което обожават да пътуват и да откриват нови неща. Носи в себе си морето, обича разходки из любимия Пловдив, вдъхновява се от всичко позитивно и добро. Безкрайната ѝ любов към изкуството и книгите я насочва към PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: