Пътеводител на безработните лентяи

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 4 мин

Малко хора могат да си позволят лукса да напуснат работа и да не работят цяло лято, обаче, по дяволите, аз го направих.


Не искам да съм безотговорна, но не ми се работи… изобщо. Искам да се излягам на плажа и да ми е гот. Впрочем, пиша този текст, на плажа в Барселона.

Работещи, знам, че искате да ме изгорите на клада, но препоръчвам да спрете да четете този текст… сега.

Към всички безработни лентяи като мен, които искат просто да си почиват и да вземат каквото могат от лятото – това е за вас. “Пътеводител” на безработния човек, който ще създава летни спомени и ще им се наслаждава.

лентяи

Защо е необходим този “пътеводител”?

Със сигурност от години работите и бленувате за така желаната почивка. Тя винаги идва – за седмица, за две. Но, ако е за по-дълго време? Колко често си казате – Искам да си почина един месец, само толкова ми е нужен. Ок. Имате този един месец.

Ще починете няколко дни, ще блеете в една точка и ще си казвате колко много заслужавате това. Какво ще се случи след това? Съзнанието ви ще блокира, защото не е свикнало на нищоправенето. Ще започнат обременяващи мисли от рода “Нищо не правя със живота си”.

В следвашите редове, ще прочетете няколко идеи, които ми се струват подходящи за т.нар. пълноценна почивка.

Съвет 1 – Запълвайте ежедневието си и правете планове

Веднъж ми се случи да спра да работя за месец. Не си правех планове, ежедневието ми беше запълнено с излягане пред телевизора, пиене на кафета с приятелки и гледане на филми. Е, супер си изкарах – около четири дни. Случи се точно това, което описах. Осъдителната Нона вътре в мен постоянно шептеше – “На́ ти почивка като толкова искаше. А нещо пълноценно ще направиш ли?”. Именно, за да не допусна същата грешка отново, този път ще си създавам план.

Ето и същността на съвета: правете си планове за деня или бъдещето. В моята логика трябва да запълвате ежедневието си с организационни и приятни неща, по простата причина, че досега сте били заети по 10 часа на ден, а след като напуснете…

Плановете за деня могат да включват:

  • Да оправя гардероба;
  • Да махна зимните дрехи от онзи стол, който е скатан в ъгъла, за да не грози стаята. Все пак навън е 38 градуса, а тези якета, ще трябват чак късния октомври, евентуално;
  • Да взема да посадя цветята най-сетне, за да може, докато пуша да ми е приятно на терасата;
  • И други подобни.

Относно плановете за бъдещето, не говоря за организация за 5 години напред или да измислите имената на децата си. Говоря за планиране на прекрасното ви пътуване, което предстои другия месец. Ако не сте по организацията – ами, оправете си гардероба.

лентяи

Съвет 2 – Започнете да тренирате

В едно нормално ежедневие на работещ, няма много време за тренировки, или поне това беше моето оправдание.

Сега е прекрасно време да отворите онова приложение за трениране, което стои в някоя скатана папка в телефона или да обуете прашасалите маратонки и да излизете да тичате. Даже не са нужни пари (все пак средствата ни ще бъдат ограничени).

Съвет 3 – Нещо по-съществено. Това е точното време да се преоткриете и да започнете да се обичате. Как?

Докато сте заети с нищоправене, мислите със сигурно ще ви обременят – “Леле, аз съм супер безотговорен, хората се чудят как да си оползотворят времето, а аз бездействам.” Е, сега е точният момент за себеопознаване – да се приемем с всички кофти навици и страхотни качества, които имаме. Заети в ежедневието, нямаме време да се погледнем отстрани, да се спрем и да се питаме съществени въпроси за необходимостите ни и за това какви сме всъщност – Наистина ли харесвам чиа или просто искам да съм модерен? Харесва ли ми да се събуждам в 06:00, за да съм “пълноценен”, или предпочитам да се излежавам?

Сега е точното време да се изправим пред себе си.

Започнете с нещо малко. Всеки ден, след като се събудите, напишете 3 неща за себе си:

  1. За какво в живота си се чувствате благодарни
  2. Кое е нещото, което харесвате в себе си
  3. Кое е нещото, което искате да промените в себе си

Първите две ще ви мотивират, ще ви накарат да се чувствате добре. Ще проектират положителната мисъл, която е толкова необходима за старт на деня.

Последното – на пръв поглед отрицателно – е най-важното нещо. Това, което искате да промените. Изборът е ваш. Дали да поработите над него, или просто да го приемете.

Съвет 4 – Да свършите всички неща, които отлагахте

Докато работех си казвах “Само да имам време и ще започна…”

Сега е моментът да работите върху мечтите и целите си. Дали ще започнете онзи онлайн курс, който винаги сте искали, или ще започнете да рисувате, или да свирите на пиано – няма значение. Точното време да обогатите знанията си или да започнете да придобивате нови, е сега. Без повече отлагане, защото “няма време”.

Най-хубавото е, че, ако се развиете достатъчно, това може да се превърне в новата ви работа, която да обичате.

Съвет 5 – Оправете си CV-то

Лятото ще мине като миг. Със сигурност ще бъде ползотворна почивка от ежедневните проблеми. Но в един момент ще трябва да се върнете към до болка познатото, общоприето ежедневие. Не, че е задължително, но “трябва да сте отговорни”.

Е, безработни лентяи, този пътеводител е към своя край. Не знам дали съветите ще са полезни, но аз ще бъда опитното зайче. Пожелавам ви прекрасно лято на себеопознаване, на научаване на нови неща и на сбъднати мечти.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Нона Татарлиева

Нона Татарлиева

Студентка по ПР и реклама, търсач на усещания през останалото време. След отмятането на скок с бънджи и парашут в списъка с желания следва и плуване с бели акули, които са най-голямата ѝ страст. Мечтае за един по-позитивен свят, в който хората вярват в себе си и постигат копнежите си. Обича слънцето, морето, доброто капучино и малките жестове. Работата с усмихнати и обнадеждени хора и любовта към писането е това, което я доведе в PURA VIDA.
Нона Татарлиева

Нона Татарлиева

Студентка по ПР и реклама, търсач на усещания през останалото време. След отмятането на скок с бънджи и парашут в списъка с желания следва и плуване с бели акули, които са най-голямата ѝ страст. Мечтае за един по-позитивен свят, в който хората вярват в себе си и постигат копнежите си. Обича слънцето, морето, доброто капучино и малките жестове. Работата с усмихнати и обнадеждени хора и любовта към писането е това, което я доведе в PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: