Благодарността – ключът към истинското щастие

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 3 мин

 Според проведени неврологични изследвания благодарността буквално настройва нашия мозък да генерира повече щастие.


Все по-често чуваме, че силата на благодарността сътворява по-позитивно и дори по-щастливо състояние на ума.

Дали обаче наистина си даваме сметка, че благодарността буквално трансформира нашите мозъчни клетки?

Според проучванията в Изследователския институт за изучаване на съзнанието (UCLA Mindful Awareness Research Center), редовното изразяване на благодарност направо преобразува молекулярната структура на мозъка, поддържайки функцията на сивата материя, доброто здраве и предизвиква вълни на щастие.

Усещането за щастие засяга централната нервна система, което допринася за това тялото да бъде по-спокойно и свободно от напрежение. Благодарността се оказва най-мощната практика за стимулиране на чувството на щастие.

В тази статия ще споделим някои от проучванията, които доказват, че изразяването на благодарност ни прави по-щастливи. А също и няколко упражнения, които всеки от нас може да приложи, за да постигне позитивна промяна върху клетките на своя мозък.

Благодарност

Проучванията са показателни. Ефектът от това да изразяваме повече благодарност в живота има въздействие върху цялата ни нервна система – прави ни по-щастливи!

Щатски учени доказват това твърдение в едно от изследванията си.  

Участници, подбрани на напълно случаен принцип, са разпределеи в три групи с различни задачи. На участниците от първата група е възложено да опишат пет неща, които са преживели през изминалата седмица и, за които се чувстват благодарни. Втората група трябва да опише пет събития или ситуации, които им причиняват безпокойство и ги дисбалансират. Участниците в третата – „неутрална” група споделят по пет неща, които ги засягат в ежедневието, но не определят нито като положителни, нито като отрицателни.

Десет седмици по-късно, групата на участниците, които са изразили благодарност през отредения период споделят, че се чувстват по-добре в живота си като цяло, което води с цели 25% групата, която е споделила за своите терзания. Участниците от първата група съобщават за много по-малко здравословни проблеми. Дори активността им се е повишила средно с час и половина на ден.

В следващо проучване, в което участниците отново са били подканени да практикуват изразяването на благодарност като си водят записки, се забелязва без особена изненада, че нещата, за които се чувстват благодарни са увеличили своя брой в сравнение с предходното проучване. Резултатите от това са забележителни. Хората, практикуващи благодарност споделят, че са в много по-добра емоционална кондиция и са в готовност да окажат подкрепа на свои близки или колеги. Това е признак, че тези хора проявяват своите добродетели в обществото и са много по-мотивирани в междуличностната интеракция.

Трето, съвсем отделно изследване, е проведено между участници с невромускулни нарушения, по-голямата част от които са с детски паралич. В сравнение с онези, които не споделят своите благодарности, въпреки здравословното си благосъстояние, болните, „практикуващи благодарност” споделят, че сънят им е много по-ефективен и дълбок.

Събуждайки се сутрин се усещат много по-отпочинали и енергични.

Мнозинството в групата, упражняващи „благодарност” всеки ден, също съобщават, че се чувстват много по-удовлетворени от живота изобщо и оптимистични за предстоящата седмица. Наблюдават много по-силна връзка с останалите, отколкото участниците от „неутралната” група в предишното проучване.

Благодарност

Китайски учени забелязват, че честата проява на благодарност спомага за подобряването на съня. Също така намалява стреса и тревожността върху нервната система и помага за превъзмогване на депресивни състояния.

Качествен сън, ежедневие без стрес и депресия – все основателни причини да започнем да изразяваме благодарност по-често!

Посвети няколко минутки от деня на себе си, за да отправиш своята молитва, която не изисква много. Остани в тишина и си кажи: „Ооо, толкова съм благодарен!” и остани с това усещане през целия ден.

Тези три основни стъпки ще внесат повече благодарност в рутината ни и ще ни помогнат да задържим съзнанието си върху нея. 

  1. Направи си дневник, в който да записваш поне по три неща на ден, за които се чувстваш благодарен. Много е ползотворно да правиш това още със събуждането.
  2. Създай си ежедневна практика, в която да признаеш на своя партньор, приятел или колега какво цениш в него.
  3. Погледни в огледалото, докато си миеш зъбите и си помисли за нещо, което си направил много добре наскоро или нещо, което наистина харесваш в себе си.

Най-сигурният начин да предизвикаме изобилие и щастие в живота, е като изразяваме благодарност. Това, на което отдаваме внимание в живота, расте. За колкото повече неща сме благодарни, толкова повече идват при нас.

Бъди благодарен, сътвори изобилие и още повече щастие в живота си!

Източник: Ideapod

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Вера Янкова

Вера Янкова

Магистър филолог по образование, професионално се проявява в областта на здравните грижи, сертифициран йога инструктор на фондация „Изкуството да живееш“. Участва в множество социални проекти. Обича комуникацията с хора, които я вдъхновяват да бъде най-добрата версия на себе си. Уповава се на всякакви твърдения в подкрепа на идеята, че животът е израз на щастие. Практикува умението да се забавлява “стерилно”. За нея светът е по-добро място благодарение на хора като тези от екипа на PURA VIDA.
Вера Янкова

Вера Янкова

Магистър филолог по образование, професионално се проявява в областта на здравните грижи, сертифициран йога инструктор на фондация „Изкуството да живееш“. Участва в множество социални проекти. Обича комуникацията с хора, които я вдъхновяват да бъде най-добрата версия на себе си. Уповава се на всякакви твърдения в подкрепа на идеята, че животът е израз на щастие. Практикува умението да се забавлява “стерилно”. За нея светът е по-добро място благодарение на хора като тези от екипа на PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: