Къде да хапнем в Капана?

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 4 мин

Няколко идеи за вкусно и уютно преживяване в Капана


Пловдивският мистичен квартал „Капана“ е известен с криволичещите си улички и многобройните ателиета, работилници, арт инсталации и културни центрове. Концертите и изложбите обаче, вървят ръка за ръка с добрите места за хапване и споделянето на хубава приказка и чаша вино. И тъй като прекарвам много време в Капана, защото работя в квартала, ми се иска да споделя с вас любимите ми места за хапване.

Мулти култи

Когато някой ме попита за брънч в Пловдив, няма как да не го изпратя в Multi Kulti. Това е едно местенце в Капана, което радва душата с разбообразна кухня от различни краища на света. Още с влизането се усеща аромата на маслени кроасани, деликатни френски макарони и други сладки и солени закуски и наслади за сетивата. Отваряйки менюто започваш своето пътешествие, все едно в ръцете си държиш атлас. Страниците те пренасят в атмосферата на Испания, Индия, Италия и още куп дружи държави. Интериорът засилва доброто настроение с пъстри цветове и шарки, а усмихнатият персонал отговаря детайлно на всеки въпрос. Освен смесицата от многообразни култури, създаваща разнообразно меню, листът им е разчупен и от интересни коктейли и лимонади.

Капана

Паваж

Ако някой не е чувал за това чудо на природата, кюфтенцата на Мими Иванова, които са деликатно гарнирани с домашно пържени картофки и лютеница, то е време да ги опита. Не, няма нищо френско в тях, няма нищо преекспонирано. Порцията не е гурме и няма да ви поднесат префърцунени салфетки. Няма да се натъкнете и на бяла покривка, както и в повечето заведения за хапване в Капана. Но има едно нещо, с което силно ще ви впечатлят – те просто ще ви върнат в детството, спомняйки си за кюфтенцата на баба. Морковената торта с малини ще засили усещанията ви, а обедното им меню всеки път ще ви изненада с интересни предложения. И не на последно място, не се учудвайте, когато на масата си откриете паве с надпис „Reserve“. Все пак сте в Паваж.

Капана

Веджик 

Не мога да скрия, че почти 2-годишния ми период на вегетарианство ме накара да експериментирам с всичко, което слагам в чинията си. Провокацията надскочи очакванията ми, тъй като се впуснах проби с разнообразни веган ястия и останах изключително приятно изненадана. Сестра ми беше по-опитна в приготвянето на този вид кухня и, когато един път решихме да хапнем навън, ме заведе именно там – Веджик. Спомням си, че опитах веган гирусът им с тофу, зеленчуци и магичен сос. Подправките бяха внимателно подбрани и нямах търпение да изям всичко. Любезният персонал режеше салатите на бара пред очите на клиентите, а от втория етаж се носеше аромат на сурова какаова торта с фурми. Намира се непосредствено до Паваж, така че няма как да пропуснете това местенце.

Капана

Хлебарница Капана

Щастливци сме! Най-изтънчените френски закуски, приятно бухнал топъл ръчен хляб, хляб с квас, сладко хлебче с бял шоколад и ароматни подправки, а кроасаните… Тях изобщо няма да ги коментирам. Това е малка част от асортимента на „Хлебарница Капана„. Намира се точно на петте кюшета и когато всяка сутрин минавам от там, едва сдържам желанието си да прекрача прага им. Сетивата ми толкова се обострят, че губя ума и дума, не знам какво да си купя, чудя се близо 5 минути и не само, че не  излизам с празни ръце, а понякога даже торбичката ми е препълнена. Добре, че колегите ми нямат нищо против да се включат в ароматната закуска. Това са едни от най-хубавите сутрини.

Капана

Айлякрия

Най-новото място в Капана, което на първо място провокира с айляка си! Както сами се определят – в Айлякрия усещането за спешност е последното нещо, от което се нуждаеш. Брандингът им изненадва с весела овца, което нямаше как да ми убегне. Още като видях логото им, няколко дни преди да отворят, интересът ми се пробуди. Оказа се, че освен в маркетинга, проявяват креативност и в чиниите. В менюто има само по няколко неща като салатки, предястия и основни ястия, а десертът всеки ден е изненада. Мястото зарежда с усмивки благодарение на вкусната храна, милия персонал и веселата цветна обстановка.

Капана

И тъй като Пловдив е красив и вкусен, вмятам още няколко места, на които да си оближете пръстите:

  • Приключенският ресторант на Пловдив – Smokini
  • Къщата на храната – ГастрономЪ
  • Ресторантът, за чийто готвачите се носи мълва, че са работили в ресторант със звезда Мишлен – Tams House
  • 3 места за бургери, които никога няма да забравите – Skaptobara, My Place, Monkey Burgers 
  • Уютното местенце – Brick House
  • Френското бистро – Тарт Фламбе
  • Фюжън и европейска кухня, примесена от фънки вибрации – thEATre

Пловдив приветства всички от близо и далеч, и едно е сигурно – никога няма да останете гладни. Където и да попаднете, ще бъдете посрещнати любезно, ще ви бъде поднесена вкусна храна и ще си тръгнете усмиханти. Единственото, което е ключово са местата, затова е желателно да направите резервация предварително. Не на последно място – материалът не е платен, а е базиран изцяло на личните ми впечатления. Чакам ви в Капана!

*Снимка на корица – People of Plovdiv

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Пепа Драгоева

Пепа Драгоева

Бранд мениджър по професия, певица през свободното време и мечтател - постоянно. През 24-те часа, с които разполага всеки ден, се занимава с хиляди неща, та дори и остава време за приятели и един заек - Льольо. Преди това учи химия, но рязко сменя посоката към маркетинга и твърди, че това е едно от най-добрите й решения. Мечтае за свят, пълен с по-усмихнати хора, обича да пътува и да е сред приятели на по чаша вино. Любовта й към изкуството и красивите неща я доведе в PURA VIDA.
Пепа Драгоева

Пепа Драгоева

Бранд мениджър по професия, певица през свободното време и мечтател - постоянно. През 24-те часа, с които разполага всеки ден, се занимава с хиляди неща, та дори и остава време за приятели и един заек - Льольо. Преди това учи химия, но рязко сменя посоката към маркетинга и твърди, че това е едно от най-добрите й решения. Мечтае за свят, пълен с по-усмихнати хора, обича да пътува и да е сред приятели на по чаша вино. Любовта й към изкуството и красивите неща я доведе в PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: