Светът е хубав: Вижте тези 10 вдъхновяващи новини

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 5 мин

Добрите новини от последните дни


Добрите новини са навсякъде и всеки ден. Концентрирайки се върху тях, започваме все повече да ги забелязваме и те да се увеличават. Светът е хубав!

Съпруг на годината? Български изобретател изгражда робот за пострадала жена

Робот, който позволява на хората с увреждания да се изправят и да се движат, е разработен от български изобретател. Любомир Василев измисля устройството за съпругата си, която губи способността си да използва краката си при инцидент.

Източник: RadioFreeEurope

Бизнесменът Евгений Черняк увеличава заплати срещу прочетена книга

Той твърдо вярва в източникът на развитие – книгите и се опитва да прилага тази своя философия и на работното място като мотивира служителите си да четат повече. „По-високата култура – казва той в интервю за „Форбс“, – спомага човек да е по-ефективен и в бизнеса, и на работното си място.“ Забелязва и още нещо: Когато хората четат, микроклиматът във фирмата му е по-добър. Просто обсъждат сходни неща, живеят повече заедно, с една любов… А тя е, разбира се, книгите.

Черняк прилага странна форма на поощрение – поне на фона на колегите си в бизнеса. В случай, че някой от служителите му иска по-високо възнаграждение, му се налага да се яви на изпит. Но материята, върху която бива изпитван, е някоя книга.

светът

Източник: Четилище

Доброволци по целия свят доставят удоволствие на трудноподвижни възрастни с разходка с рикша сред природата

Много възрастни хора не могат да се вдижат. Те могат да бъдат изведени от тяхното семейство, но често това е с кола. Затова се появяват доброволците, които да ги извеждат с рикша. Колоезденето осигурява на възрастните хора свободата да се наслаждават на природата в пълна степен. Двамата – пасажерът и шофьорът – се наслаждават на природата и на компанията си!

Един от доброволците често развеждал родителите си с рикша. След като това вече не е възможно, той използва този начин на разходка, за да достави удоволствие на друг възрастен.

Повече от 10 000 доброволци гарантират, че възрастните ще излязат от домовете си, на велосипеди, за да се насладят на чист въздух и всичко, което го заобикаля.

светът

Източник: BrightVibes

Цирковете във Великобритания забраняват атркациите с диви животни

В продължение на векове цирковете са държали диви животни като зебри, лъвове, камили и други в бедни и нехигиенични условия, докато ги принуждавали да изпълняват забавленията на масите.

Но правителството на Великобритания възнамерява да сложи край на това, а на 1 май 2019 министърът на околната среда Майкъл Гоу обявява нов законопроект за забрана на използването на диви животни в циркове из Англия. Той също добавя, че използването на диви животни като част от изпълненията на пътуващи циркове, няма място в съвременото общество.

Законопроектът следва да бъде приложен до януари 2020 г., когато изтичат съществуващите разпоредби.

светът

Източник: Unilad

Kратки разкази на млади творци по спирки в София, Варна и Пловдив

Чакането на спирката на градския транспорт е част от сивото ежедневие, на което никой не обръща внимание. За да запълнят времето, някои пътници четат пътувайки, но занапред ще имат възможност да започнат и довършат цяло едно произведение още преди да са се качили в автобуса, трамвая или тролея. Това е идеята на инициативата „Спирка за разкази”, с която са се захванали в Сдружение „Кашалот”.

Възниква първоначално във Варна през 2018 г., начинанието търси кратки истории до 250 думи, най-добрите от които намират място по градските спирки. През 2019 г. „Спирка за разкази” ще се проведе едновременно в София, Варна и Пловдив. Поставените теми са различни за всеки град. За столицата е „Отново на път”, за Варна е въпрос – „А сега накъде?”, а за Пловдив има общо с името на познатия квартал за изкуства и занаяти – „В капана на времето”.

Кратките истории ще се появят по спирките на трите града между 20 май и 30 юни.

Източник: Площад Славейков

Акции за рециклиране на електронни уреди

Намаляването на генерираните електронни отпадъци е важно за всички нас. Затова Екологика препоръчва внимателната селеция при закупуване: по-дълъг гаранционен срок, по-малко консумативи, програма за обратно рециклиране от производителя.

Все пак, когато уредите вече са много стари или повредени и не могат да бъдат използвани повторно, може да се организира тяхното приемане за рециклиране.

Екологика периодично осъществява акции в София и страната за прием на електрически и електронни уреди. Може да заявите извозване тук.

Източник: Екологика

Българин спечелва престижната награда „Еми“ за анимация

24-годишният Калоян Атанасов спечелва едно от най-големите отличия за телевизионна продукция в САЩ – наградата „Еми“. Българинът бе отличен за извънредно индивидуално постижение в областта на анимацията за авторския филм „Гарван: Легендата“ в категорията „Дневна ТВ продукция“.

Атанасов сам рисува образите в анимацията. За него рисуването е хоби и страст още от ранна детска възраст. На 7 години е става ученик на Ахмед Чаушев в Стария Пловдив, а година по-късно Калоян вече рисува редом с кандидат-студентите за Художествената академия.

Източник: Успелите

Винопроизводители във Франция спасяват лозята си по нестандартен начин

Във Франция тези дни се отбелязват най-ниските температури от над 70 години насам за началото на май. В някои части на страната температурата падна под 0°. Френските винопроизводители се борят с измръзването на лозята с една интерестна техника, която не сме виждали досега. Палят се безкрайни пътеки от парафинови „свещи“ в лозята.

светът

Източник: Hristev Hristo

100% рециклируема пластмаса

„Повечето пластмаси никога не са били създадени за рециклиране, но ние открихме нов начин за сглобяване на пластмаси, който взема под внимание рециклирането от молекулна гледна точка.“

– Питър Кристенсен

Най-рециклираната пластмаса днес, РЕТ – полиетилен терефталат – се рециклира само около 20-30%.

Изследователите от Националната лаборатория „Лоурънс” в Бъркли произвеждат нов вид полимер, който, подобно на LEGO, може да бъде разграден и сглобен в различна форма, текстура и цвят, без да се наруши качеството му. Новият материал се нарича „поли (дикетонамин)“ или PDK (polydiketoenamine).

Източник: OFF News

Ученици записаха аудио книга за незрящи деца и възрастни

Шестокласници от Първо СУ „Св. Сесмочисленици” в Търговище записаха аудиокнига. Записът ще бъде предоставен безвъзмездно, в помощ на незрящи деца и възрастни.

„Подари ми история” е доброволческа инициатива за осъществяване на записи на художествени произведения, които да бъдат достъпни за хора с увредено зрение. По този начин те могат да се докоснат до различни творби, без да използват програми за автоматично четене на текстове. Вече са събрани над 500 записа, които ще могат да се слушат през специално създаден сайт.

Източник: Manager

Pura vida!

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Нона Татарлиева

Нона Татарлиева

Студентка по ПР и реклама, търсач на усещания през останалото време. След отмятането на скок с бънджи и парашут в списъка с желания следва и плуване с бели акули, които са най-голямата ѝ страст. Мечтае за един по-позитивен свят, в който хората вярват в себе си и постигат копнежите си. Обича слънцето, морето, доброто капучино и малките жестове. Работата с усмихнати и обнадеждени хора и любовта към писането е това, което я доведе в PURA VIDA.
Нона Татарлиева

Нона Татарлиева

Студентка по ПР и реклама, търсач на усещания през останалото време. След отмятането на скок с бънджи и парашут в списъка с желания следва и плуване с бели акули, които са най-голямата ѝ страст. Мечтае за един по-позитивен свят, в който хората вярват в себе си и постигат копнежите си. Обича слънцето, морето, доброто капучино и малките жестове. Работата с усмихнати и обнадеждени хора и любовта към писането е това, което я доведе в PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: