Как да се събуждаме щастливи всеки ден

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 4 мин

“Книга на щастието” – това беше името на книгата, която мислех да напиша.


Щастието винаги ми е изглеждало толкова постижимо и досега е така. Oбаче след доста размисли от моя страна, питайки се разни въпроси: „Kой би искал да чете такава книга?“, „Имам ли достатъчно опит, че да раздавам съвети как да намерим щастието и по-важното как да останем щастливи?“ – прецених, че не му е дошло времето… тогава.

И това беше. Сложих настрана това, което бях написала и започнах да правя неща за пораснали хора – като, например, да работя „истинска“ работа.

Според другите по онова време моето търсене и писане за това как да открием щастие беше безсмислено. За тях то е нещо, в което вярват само малките деца и малък процент от големите хора – оптимистите с розови очила. „Истинско щастие не съществува!“ – казваха всички около мен, така че защо да си губя времето, че даже и да пиша книга по въпроса…. И ето, няколко години по късно, един следобед се разрових из стария шкаф на баба ми и намерих отдавна писаните от мен страници. Запитах се защо спрях да търся това нещо, което прилича на магическо животно от старите разкази, за което само се пише, но надали съществува.

Моето разбиране за това как да бъда щастлива е като че ли по-различно от това, което беше преди години. Нормално е – човек пораства и се променя. Но това, което знам със сигурност е, че щастие съществува навсякъде около нас, просто трябва да знаем къде да го потърсим. Да си щастлив е съвкупност от малките неща, които правим ежедневно. Например как се събуждаме и започваме деня си предопределя до голяма степен как същият този ден ще се развие.

Сутрините са различни за всеки – някои ги обичат, някои хич не ги харесват, а аз… Аз съм човекът, който ги обожава! Колкото по-рано започва моят ден, толкова по-добре (например пиша най-добре сутрин). Силно вярвам, че за да започне денят ти щастливо, трябва да се събудиш щастлив. Това не е лесно и е решение, което трябва да взимаш всеки ден. Аз го правя предната вечер. Лягам си и си казвам: „Утре ще се събудя щастлива!“ и за да го постигна, ще сънувам щастливи сънища през цялата нощ и воала…

Щастливи

Нов ден – нов старт

Щастливите хора имат силен и дисциплиниран ум. Те започват всяка сутрин с набор от правила и решения. Едно от най-важните е: днес избирам да бъда щастлив във всичко, което правя. Независимо от това как ще протече денят ми, ще го приема такъв, какъвто е и ще направя това за себе си. Хората, които успяват да го постигнат са хора, на които не им пука за вчера, защото днешният ден е този, който има значение. И ако днес е по-добре от вчера – вашето щастие е намерило път към вас.

Събудете се и кажете „Благодаря!” – благодарната душа е щастлива душа

Преброявайте нещата, за които сте благодарни всяка сутрин. Повярвайте ми, ако това стане ваша рутина, животът ви ще се промени. Опитвайте се да разсъждавате позитивно и изхвърлете негативните мисли зад борда. Няма значение колко малко е нещото, за което сте благодарни – важното е да започнете. Ще видите, че с всеки изминат ден нещата, за които ще благодарите, ще стават все повече и повече, а вие – все по-щастливи.

Не бързайте

Няма нищо по-лошо от това да се събудите без тялото ви да е готово за това, да бързате да изключите алармата и да нямате време за сутрешното си кафе. Спрете, намалете скоростта, отворете очите си и сърцето си напълно. Бъдете внимателни към себе си и изпийте кафето си без да бързате. Просто се насладете на аромата и вкуса му. Бавната, осъзната грижа към вас още от утрото е една стъпка напред към щастливото ви аз.

Щастливи

Направете нещо, за да събудите тялото си

Медитирайте, правете йога или някакво упражнение, което чувствате, че ще ви помогне. Упражненията освобождават серотонин и допамин, хормоните на щастието, и изтриват всякакво чувство на стрес или депресия, ако има такова. Ще се чувствате прекрасно през целия ден – физически и душевно.

Направете си закуска

Аз например много дълго време не закусвах с извинението, че нямам време. Нещо, което обичах да казвам на себе си. Вярвате или не, закуската наистина е най-важното хранене за деня. Добрата, здравословна храна е от жизненоважно значение за щастлив ум и тяло.

Поставете си цел. Каквато и да е цел

Няма значение дали е малка и лесно постижима или голяма и трудна – всичко може да бъде направено. Ако се страхувате от големите цели – поставяйте си малки стъпки към тази цел. Супер удовлетворяващо е, когато разберете, че с всеки изминал ден сте по-близо до това, което желаете. Съсредоточете се върху важните за вас неща. В крайна сметка да сте щастливи е набор от малки постижения – това прави живота смислен и значим.

Pura vida!

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Галя Лазарова

Галя Лазарова

Развива се професионално в сферата на дигиталния маркетинг и графичния дизайн. Свободното си време прекарва в снимане, рисуване/ илюстриране и писане. Щастлива майка на едно прекрасно момче, с което обожават да пътуват и да откриват нови неща. Носи в себе си морето, обича разходки из любимия Пловдив, вдъхновява се от всичко позитивно и добро. Безкрайната ѝ любов към изкуството и книгите я насочва към PURA VIDA.
Галя Лазарова

Галя Лазарова

Развива се професионално в сферата на дигиталния маркетинг и графичния дизайн. Свободното си време прекарва в снимане, рисуване/ илюстриране и писане. Щастлива майка на едно прекрасно момче, с което обожават да пътуват и да откриват нови неща. Носи в себе си морето, обича разходки из любимия Пловдив, вдъхновява се от всичко позитивно и добро. Безкрайната ѝ любов към изкуството и книгите я насочва към PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: