Инвестиция в щастие

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 5 мин

Често сме свикнали думата “инвестиция” да бъде употребявана само от банкери и предприемачи в нейния финансов смисъл. Но преди време разбрах, че хората, които разбират цялостната идея на инвестициите, са всъщност щастливите хора. По друг начин казано – да правим нещата предварително, а не следварително (както обичаше да казва един колега). Подготовката и превенцията са две понятия, които описват това да инвестираш в щастието си. Така проблемите, болестите и трудните моменти няма да ни сварят абсолютно неподготвени и да ни сринат тотално. Даже напротив – ще ни дадат една друга гледна точка за нещата. Гледната точка да приемаме проблемите като предизвикателства и нови шансове за нещо още по-добро.

  •  Инвестиране в здраве – преди няколко години точно на Коледа толкова силно ме заболя зъб, колкото никога нищо не ме е боляло. Случи се няколко часа преди да отида на работа и започнах да пия хапчета, прахчета и всякакви бабини щуротии, за да се почувствам по-добре. Истината е, че знаех, че имам проблем с този зъб няколко месеца преди въпросната Коледа, но все “нямах” време или нещо “по-важно” изскачаше и отлагах ходенето при зъболекар. В крайна сметка отидох на работа и не издържах и два часа в това състояние. Моят зъболекар тъкмо тръгваше на почивка за празниците и добре, че реши да направи компромис и да ме избави от мъките преди пътуването си. Няма нужда да обяснявам колко боли ваденето на нерви от зъб, така че разбирате колко дълго съм отлагала. В този момент се заклех пред себе си, че поне 2 пъти в годината ще ходя на преглед. Вече 5 години не съм имала проблеми и се чувствам страхотно. Жалко, че трябваше да го разбера по трудния начин. Профилактиката често е безплатна, безболезнена и предотвратява ужасно много проблеми в бъдеще. Грижете се за себе си!

 

  • Инвестиране в бъдещетомайка ми ме е родила на 20 години. Непланирано, неподготвена, в чужд град, без роднини, без приятели, без стаж и с големи здравословни дилеми. Нормални неща за онова време, но за разлика от повечето хора, тя е осъзнала на 28 години, с две деца и куп задължения, че трябва да направи нещо за бъдещето си. Започва да учи задочно в университет, курсове по английски и да обикаля по интервюта. Сега майка ми е регионален мениджър и е адски добра в работата си. Ходеше на работа, грижеше се за къщата и нас, учеше през нощта, уикендите беше на лекции. Тя е пример, за това, че няма невъзможни неща и никога не е късно да се погрижиш за себе си. Виждайки колко й е трудно и как въпреки всичко се справя отлично, си казах, че някой ден, ще бъда като нея, но ще направя нещата навреме. Така и стана. Завърших, през това време работих, купонясвах, излизах с приятели, работих в чужбина, за да науча добре език и чак след това мислех за семейство. Сега се чувствам по-добре от всякога, защото съм на точното място, с точните хора и в точното време и нямам търпение да се развивам още повече. Човек се учи цял живот и в този непрестанно променящ се свят никога не е късно да научиш нещо ново – друг език, курс по онлайн търговия или декупаж. Инвестирайте в собственото си бъдеще, за да се чувствате млади, пълноценни и жизнени!

 

  • Инвестиране във връзка – винаги съм смятала, че най-добре е двама души да поживеят заедно известно време преди да решат да се оженят или да имат деца. Този период е важен, защото ти дава по-ясен поглед върху човека, начинът му на мислене, справянето с критични ситуации и навиците му. Иначе казано – период на напасване. Всяко начало е магическа приказка, мили съобщения, букети и подаръци. До момента, в който трябва да решим трябва ли ни наистина огромен плазмен телевизор, защо всичко сготвено е толкова безсолно или какъв цвят да са стените в спалнята. Първите компромиси. Понякога е лесно, единият отстъпва и готово. Друг път ще си държим на ината докрай. Някой ще се чувства ощетен, някой ще се чувства наранен. И това е нормално. Тук идват дългите раговори до сутринта, дългите обяснения и доводи. Понякога е отегчително, но много важно. Комуникацията е това, което държи една връзка. Да знаем как се чувства другият, как мисли, от какво го боли, кое е важно за него, какво го прави щастлив. И, ако наистина има любов, ще покажем грижа и отношение към неговите чувства и желания. Ще разберем, че гордостта и инатът са далеч по-маловажни от това човекът, който обичаме, да бъде щастлив и спокоен. Още докато бях бременна постоянно четях за следродилната депресия, обсъждах с мъжа ми всякакви хипотетични ситуации, говорехме си как да се съхраним след такава промяна и как искаме да изглежда животът ни с дете. След като родих, му казах, че ако се прибере след работа и започна безпричинно да се карам с него, не значи, че не мога да го понасям, а че имам нужда от помощ. Той знаеше как се чувствам, колко трудно ми е да приема факта, че съм нон стоп вкъщи и че трябва да направи нещо, за да ме избави от депресията. Така и стана. Споделяйте с половинките си – само така те могат да ви помогнат!

 

  • Инвестиране в приятелство – най-близките ми хора познавам от дете. Естествено, през живота ми са минавали и други хора, които съм смятала за близки, но са си тръгвали. Само че тези, които и до ден днешен са до мен, са второто ми семейство. От детските ми години до сега сме минали какви ли не периоди, особено в пубертета, когато всички глупости ни се струваха адски важни, но ето ни тук и сега, пак заедно. Дори не всички са в България, но не усещам километрите разстояние, защото един телефонен разговор е достатъчен да почувстваш топлината и подкрепата на приятел. Те плакаха от щастие, когато се роди дъщеря ми, празнуваха с мен всички малки и големи победи, тъгуваха с мен, когато усещах безсилие и празнина и винаги бяха откровени, когато кажа или направя нещо неправилно. Именно честността е най-голямата инвестиция в едно приятелство. Нямаме нужда да чуваме колко сме велики и добри, а истината, каквато и да е тя. Противна, скучна или красива. Да те мотивира или свали на земята. Тези приятели ценя и обичам, защото те са част от мен и от пътя, който съм извървяла дотук. Бъдете честни с близките си и се грижете за тях!

Аз съм щастлив човек. Благодарна съм за всичко, което имам, но и знам, че то не е плод на случайност или съдба, а на собствените ми решения. В момента, в който разбрах, че само и единствено аз съм отговорна за собственото си щастие, че никой не е длъжен да ме прави щастлива и че мога да помогна на другите, само когато аз съм добре, почувствах облекчение и спокойствие. Още от сега инвестирам в следващите страхотни моменти и красиви неща, които съм сигурна, че предстои да ми се случат. Pura vida!

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Симона Георгиева

Симона Георгиева

Щастлива майка на момиченце, нарича "кучешкото ми дете" своята първа космата любов - Дара. Пее от малка, но вече изнася концерти само вкъщи и в колата. Сега се занимава уеб дизайн и разработка и се отдава на детската си любов - писането. Любознателна до мозъка на костите си, вярва, че човек трябва да учи нещо ново всеки ден. Мечтае за къща с голям двор и много кучета в него. Обича да пътува, да рисува и да чете книги. Животът й коренно се променя откакто среща най-страхотния мъж на света. Създава PURA VIDA, вдъхновена от усмивките на всички хора, които обича.
Симона Георгиева

Симона Георгиева

Щастлива майка на момиченце, нарича "кучешкото ми дете" своята първа космата любов - Дара. Пее от малка, но вече изнася концерти само вкъщи и в колата. Сега се занимава уеб дизайн и разработка и се отдава на детската си любов - писането. Любознателна до мозъка на костите си, вярва, че човек трябва да учи нещо ново всеки ден. Мечтае за къща с голям двор и много кучета в него. Обича да пътува, да рисува и да чете книги. Животът й коренно се променя откакто среща най-страхотния мъж на света. Създава PURA VIDA, вдъхновена от усмивките на всички хора, които обича.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: