Писна ми всички да ми казват да се усмихна!

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 5 мин

Защо ми писна от изкривен позитивизъм


Мислих, че така съм си родена – вътрешно щастлива, външно почти умряла. Както наскоро установих, имам resting mom face, а истинско вълнение на лицето ми може да се види веднъж годишно, в добрите години – един път и половина. Но майка ми твърди, че съм била много усмихнато дете и снимките в старите албуми го потвърждават. Значи някъде по пътя нещо много яко се е объркало с моето изражение и сега си живея с безизразната физиономия почти всеки ден.

Е, всичко е окей, но хората постоянно ми казват, че трябва да се усмихвам повече. Ама, чакайте малко, бе хора! Кой казва, че усмивката е мерило за щастие?!

Сигурно сте чели статията за „щастливците„. Ако не сте – поправете се. Е, виждате ли вече, колко съм си добре. Аз съм един истински щастлив човек, който се усмихва само в месеците с 31 дни и то максимум по 3 пъти. И всъщност не ми трябва да се напъвам да променям това.

Като един по принцип позитивен, но изглеждащ като всичко друго, но не и позитивен човек, реших да направя този позитивен блог, за да ви кажа ей сега, почти 2 години по-късно, че всъщност нищо позитивно няма.

И не защото ще пишем само за депресии и любовна мъка, а защото осъзнах, че моята представа за позитивизъм няма НИЩО ОБЩО с всеобщото схващане за това вече клиширано понятие. Масово позитивността се смята за розови очила, фантазии, хвърчащи във въздуха блянове и празни думи. А за мен тя е нещо мноооооого по-различно. Сигурно затова имам проблем с възприемането на изражението ми. Ха-ха.

писна ми

Но какво предпочиташ ти – да бъдеш или само да изглеждаш щастлив?

Ето някои основни идеи и често срещани фрази, значението на които, според мен, е вече доста изкривено:

  • Мисли позитивно! – нека се разберем правилно. Позитивните мисли „О, съвсем скоро ще ми се случи нещо хубаво!“ или „Ей сега от небето ще ми падне мечтаната работа и ще ме вземат веднага!“ или „Ооо, някой ден ще обиколя света!“ са само това – мисли. Сами по себе си те просто те вкарват в състояние на мечти и бленуване по нещо неизживяно и желано и толкова. Защото нищо хубаво няма да ти се случи, ако просто си мислиш за него. Стани си от дупето и се размърдай, иначе само си приказваш. Това си е истината. Позитивното мислене се проявява в ситуации, в които нищо не зависи от теб. Тогава имаш два избора: да мислиш колко е гадно всичко или да намериш начин да приемеш ситуацията спокойно и ако можеш – да се усмихнеш въпреки нея. Ако навън вали, а ти мразиш дъжда, какво ще направиш? Може би ще си кажеш, че нищо не може да се направи и ще си купиш хубав чадър? Или пък ще псуваш цял ден колко тъпо ти се провалиха плановете с тоя тъп, смотан, тъп ОТКЪДЕСЕВЗЕТОЧНОДНЕС дъжд. Точно тогава сигурно някой тъп шофьор ще ти засече пътя, ще поздравиш цялата му рода със силен вик през прозореца и така всеки ден, всеки час… Схващаш ли? Ако искаш нещо, трябва да се изпотиш малко. Особено ако това, което искаш е СПОКОЙСТВИЕ. (Бих го заменила с „мисли спокойно“)
  • Бъди себе си! – ох, ама ти нямаш идея кой си. И преди да ми обясниш с раздразнение, че говоря глупости, си помисли какъв беше преди 5 години. Ами онзи път, в който реагира толкова остро, че изненада дори себе си? Ооо, ами сещаш ли се как направи онова нещо, което си беше казал, че никога няма да правиш? Да… същото! Мммм.. Какво ли ще стане след 10 години? Започвай да записваш всяко „никога“, че да се посмееш от сърце след време. През целия си живот човек се търси и намира постоянно, вижда различен отенък от отражението си в различните ситуации, прави грешки, вади си изводи и всяка една мисъл променя начина, по който се възприема. Как да бъдеш нещо, като не знаеш какво е то? Или „аз съм си такъв“ е едно идеално оправдание да не правиш компромиси и да бъдеш егоист във всичко? Аз, например, никога нямаше да си броя калориите, или пък да ям лук, още по-малко да се омъжа преди приятелките си. Ха-ха. (Бих го заменила с „не спирай да търсиш себе си“)
  • Бъди щастлив! – добре де, как става тая работа? Ако до днес не си успявал да намериш щастието, как след тази фраза изневиделица ще се „сдобиеш“ с него? Може би първо, трябва да осъзнаеш, че еуфорията от получаването на подарък или ново назначение не е щастие. Щастието обича да му е тихичко и спокойно. То ти е в душата постоянно, дори когато имаш кофти ден или ти се развали колата по средата на магистралата. То не зависи от такива глупости и дреболии. Щастливият човек си има сутрешен ритуал, който осмисля деня му, има и дребни удоволствия, на които държи и го карат да се чувства добре, има личното си време и си прекарва добре със себе си. Не чака „нещото“ да дойде и да му оправи живота.  (Бих го заменила с „радвай се на малките неща, защото те са щастието„)
  • Бъди тук и сега! – как хубаво звучи, а? И е истина. Много важна основна концепция в източните учения. Миналото си е минало, бъдещето още не е дошло. Супер, тук съм, сега съм, кеф ми е, парти, купон, гадже, любов, нови обувки! Ех, че готино! Само дето „тук и сега“ не значи само понякога, когато ми е МНОГО ЯКОООО!!! Замисли се „тук“ ли си, когато приятел ти споделя какво се случва в живота му напоследък? Тук и сега ли си, когато се караш с любимия човек и той ти каже: „Но ти не ме слушаш!“? Тук и сега ли си, когато детето ти за първи път открива как да се покатери само на онази катерушка? (Бих го заменила с „опитвай се винаги да бъдеш тук и сега“)

писна ми

Как да ти кажа… Не става въпрос за това колко позитивен изглеждаш отвън. Позитивния живот за мен винаги е бил нещо съвсем различно – спокойствие, честност и дребни удоволствия. Просто те зависят от теб, а това, мисля, е най-добрият начин да живееш – да не очакваш нещо отвън да се случи, за да си добре.

PURA VIDA е удоволствие, радост и усмивка от малките неща.

За това създадох този сайт. За теб. За това…

…да обожаваш да пиеш кафе до прозореца и да го правиш всеки ден.

Да четеш книги и да обикаляш мислено из други светове и епохи.

Да ходиш на походи и да те болят краката, но да видиш онази гледка.

Да отидеш за риба сам и да се наслаждаваш на тишината.

Да си поприказваш с баба и тя да ти разкаже нещо, за което ще мислиш с дни.

Да изхвърляш стари дрехи и вещи и да усещаш как сякаш освобождаваш място за нови неща в живота си.

Да те обслужи най-милата сервитьорка на света и с кеф да й благодариш за това.

Виждаш ли, всеки има нужда от Pura vida. Но не и от „позитивно“ мислене.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Симона Георгиева

Симона Георгиева

Щастлива майка на момиченце, нарича "кучешкото ми дете" своята първа космата любов - Дара. Пее от малка, но вече изнася концерти само вкъщи и в колата. Сега се занимава уеб дизайн и разработка и се отдава на детската си любов - писането. Любознателна до мозъка на костите си, вярва, че човек трябва да учи нещо ново всеки ден. Мечтае за къща с голям двор и много кучета в него. Обича да пътува, да рисува и да чете книги. Животът й коренно се променя откакто среща най-страхотния мъж на света. Създава PURA VIDA, вдъхновена от усмивките на всички хора, които обича.
Симона Георгиева

Симона Георгиева

Щастлива майка на момиченце, нарича "кучешкото ми дете" своята първа космата любов - Дара. Пее от малка, но вече изнася концерти само вкъщи и в колата. Сега се занимава уеб дизайн и разработка и се отдава на детската си любов - писането. Любознателна до мозъка на костите си, вярва, че човек трябва да учи нещо ново всеки ден. Мечтае за къща с голям двор и много кучета в него. Обича да пътува, да рисува и да чете книги. Животът й коренно се променя откакто среща най-страхотния мъж на света. Създава PURA VIDA, вдъхновена от усмивките на всички хора, които обича.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: