Изложбата Constellation – свобода да си зрител и участник

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 4 мин

Зад изложбата Constellation стоят четири дами, използващи туша и перото, дигитализацията, акварела и живописта.


Те преплитат картините с музика, видео и лично преживяване за всеки един посетител.
Ако някога сте искали да се докоснете до Космоса и звездите отблизо, да създадете ваше лично преживяване на света отвътре навън и отвън – навътре, ако сте готови да сте зрител и участник паралелно, то отидете на ул. „Загреб“ 18 в Арт галерията и студиото за татуировки – COMMA, където ще видите съвместната им изложба, разположена в Капана – Constellation.
/Уличката, на която е разположена сцената „Ядрото”/

Вие сте четири млади и интересни творци, които се занимават с изкуство. Разкажете ми кои са Мария Трифонова, Мира Мохсен, Гергана Табакова и Емилия Данчева.

Ние на първо време сме приятелки. Запознахме се сякаш чрез домино ефект. Едната се срещна с втората, която се запозна с третата, която пък ни събра с четвъртата. Просто е трябвало да се намерим.

Изложбата Constellation

Как решихте да създадете изложба?

Срещата със самата концепция за Constellation е инициатор на среща на личностно ниво. Когато нещо се заражда отвътре, то започва да търси своя път навън. Искахме да използваме Constellation като изразно средство за комуникация на друго ниво от общоприетото, връзката между картина с друга картина и връзката на автор със зрител.

Защо кръстихте изложбата точно Constellation?

Constellation буквално означава вселена, но и не само това. В дефиницията на думата се обяснява като изразно средство за комуникация, в дълбокия смисъл на думата.

Моля всяка една от вас да ни сподели коя е любимата ѝ творба и да разкаже накратко историята ѝ.

Изложбата Constellation

ГЕРГАНА ТАБАКОВА – СЪРЦЕТО
Сърцето е мястото, на което пазим най-съкровенните си тайни.
В тази картина съм разкрила живота на едно дърво, прерастнало в Кактус с цъфнали цветове, в което живее дракон с малкото му драконче.

Много често се затваряме в себе си, което заключва сърцето ни. Много пъти, когато се почувстваме наранени, го правим. Но истината е, че ние само сме заспали и трябва просто да се събудим. Моето събуждане се прояви чрез сънищата ми. Когато започнах да осъзнавам сънищата си всеки път се отнасям на едно любимо мое си местенце. То е вътре в моето сърце и ме води на различни места всеки път, за да науча уроците си! Когато започнах да рисувам сърцето въобще не предполагах, че ще бъде графика, че ще се появят дракони и че изобщо ще има животни. А животните станаха много голяма част от моят творчески път. В един момент започнах да виждам не само моите тотемни животни, но и тези на другите хора!
Сърцето ми е свързано с тях, и те с мен!

Изложбата Constellation

МИРА МОХСЕН – SPRAWL
Sprawl показва трансформиращия момент, при който образа претърпява излизане и извеждане от тясното и ограничено пространството. Самото преливане на първородното и трансформацията му в точния момент. Творческият процес е като магичен акт, скрил в себе форми с просветляващи прозрения за издигането на човешкия образ над незначителните приливи на реалността.

Изложбата Constellation

МАРИЯ ТРИФОНОВА – ЦВЕТЯТА

Китайците казват, че в цвета на растението може да се види цялата вселена. За мен цветето е нежно, деликатно, благо и едновременно с това – силно създание.

Иска ми се да виждам хората обединени в хубаво и приятно за живеене състояние. Заедно и градивно като листчетата на съцветие. Да създават бъдещия плод, а след него и продължението, обгърнато в семка. С или без нас, животът ще продължи под една или друга форма. Можем само да изберем да го направим по-поносим като запазим баланса на тъмните и светлите тоналности.

You can’t stop the waves,
but you can learn to surf.
Изложбата Constellation

 

ЕМИЛИЯ ДАНЧЕВА – LEAP OF FAITH
Идеята е да се уловят образи, обитаващи подсъзнанието, с неясно дефиниране дали принадлежат на микро или макро космоса и индивидуално да се доопределят спрямо усещанията и нагласата на виждащия ги. Пространствата и цветовете носят заряда на емоционално преживяване, на намек, че нещо се формира и предстои да се случи. Необходимостта от движение е заложена в статично уловения момент.

По време на откриването сте подарили много специфично преживяване на зрителите. Имало е параван, където се е случвало нещо много интересно. Каква беше целта?

Да, инсталацията, която беше проектирана за Constellation беше много важна част от изложбата. Представляваше параван, зад който минаваше всеки един посетител. Там той виждаше стол, екран и слушалки. Зрителят трябваше да седне, да сложи слушалките и да започне да гледа. Идеята ни беше всеки да има свое лично преживяване.  Инсталацията е връзка между вътрешното и външното пространство. Стъкленият екран, визуалните мотиви, както и музиката, имаха задачата да стимулират зрителя и усещанията му.

Имали сте кутия, в която всеки е споделял впечатленията си от видеото и музиката, които е видял зад паравана. Каква беше целта на кутията?

Кутията е събирателен компонент на тази жива изобразителна комуникация. Тя е отговора на вече зададения въпрос, без официална форма.

Кое беше най-интересното преживяване, на което се натъкнахте в кутията?

Всички преживявания и усещания, които прочетохме бяха невероятни – много близки до нас. Този факт точно показва комуникацията, която Constellation търси. Едната бележка, която намерихме гласеше: „Сбъдната мечта за чиста и свободна комуникация“. Щастливи сме, защото това отразява най-пълноценно визията ни за Constellation.

На 08.12., събота, ще има нещо като продължение на изложбата. Параванът, екранът с видео и музика отново ще намерят място в галерията и всеки посетител ще може да мине през тях. Ще има ли ново видео, какво може да се очаква?

Този път зрителят ще открие себе си, създаден отвън по своя собствен вътрешен образ. Това, което ще намери е кулминацията на целия цикъл, с който започва Constellation. Ще бъде представено и ново видео, на базата на преживяванията, които прочетохме от кутията. Ще е интересно! Очакваме ви!

Вижте повече за изложбата в събитието им във Facebook ТУК.

Изложбата Constellation

Pura Vida!

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Пепа Драгоева

Пепа Драгоева

Бранд мениджър по професия, певица през свободното време и мечтател - постоянно. През 24-те часа, с които разполага всеки ден, се занимава с хиляди неща, та дори и остава време за приятели и един заек - Льольо. Преди това учи химия, но рязко сменя посоката към маркетинга и твърди, че това е едно от най-добрите й решения. Мечтае за свят, пълен с по-усмихнати хора, обича да пътува и да е сред приятели на по чаша вино. Любовта й към изкуството и красивите неща я доведе в PURA VIDA.
Пепа Драгоева

Пепа Драгоева

Бранд мениджър по професия, певица през свободното време и мечтател - постоянно. През 24-те часа, с които разполага всеки ден, се занимава с хиляди неща, та дори и остава време за приятели и един заек - Льольо. Преди това учи химия, но рязко сменя посоката към маркетинга и твърди, че това е едно от най-добрите й решения. Мечтае за свят, пълен с по-усмихнати хора, обича да пътува и да е сред приятели на по чаша вино. Любовта й към изкуството и красивите неща я доведе в PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: