Как да се спасиш, когато си изолиран вкъщи с децата?

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 6 мин

Вкъщи с децата по време на криза


Няма да ви говоря за кризата, нито за вируса – те са факт. Днес бях вдъхновена от майките, които са вкъщи с децата си, в пълна изолация, докато светът навън продължава. Те са най-засегнати в момента – помагат на учениците си или занимават мъничетата си. Те нямат възможност да учат, да спортуват вкъщи и дори да работят. Затова направих кратко интервю с един прекрасен човек – Емил Татарски. Той има дългогодишен опит в работата с деца, преподавател е по математика и информатика, педагогиката е част от него, но най-хубававото е, че е много силно повлиян от психологията и духовността и вече споделя опита си с всеки, който има нужда. За себе си казва, че е открил своя ИКИГАЙ. Можете да прочетете повече за него в сайта му. 

Един разговор с Емил Татарски за състоянието „Вкъщи с децата“:

Какво може да те спаси в положение, когато си изолиран между четири стени, при това в присъствието на деца? Затвор, от който не можеш да избягаш. Истинското спасение е вътре теб, но все пак ще имаш нужда и от практически съвети. Да започваме.

1. Запази спокойствие

Сигурно си бил на опашка в голям магазин, в която някой е предизвикал скандал. Ако си бил достатъчно наблюдателен, щеше да забележиш, че и ти си нервничил. Защо? – Хората усещаме, а децата още повече, някои неща, които не можем да си обясним рационално, НО те са ФАКТ.

Така че, ако ти си нервен, то и децата ти ще бъдат нервни и капризни.

2. Научи някоя техника за дишане и се наблюдавай

Дишането регулира много процеси в нашето тяло. Може да се научиш най-малкото да дишаш с корема, както правят бебета. Намали влиянието на гнева в теб, чрез наблюдение на това, което се случва в теб. В момента, в който гнева започне да расте, ДИШАЙ осъзнато. Съсредоточи се само върху дишането. 1-2-1

вдишай

3. Покажи и обясни

Децата са различни. Едни могат да се занимават самостоятелно с часове, тогава ще ти е нужно само да им измисляш нови интересни занимания. Други са истински тормозители, които искат цялото ти внимание само за себе си.

Добра идея е в случая да покажеш на детето, че има общи дейности, като например: готвене (нека помагат), чистене, играене на различни игри, общи занимания, свързани с физическата активност (включително и йога), гледане на филми и т.н. НО има и лични. Обясни правилата, например: Мама има нужда от 30 мин. почивка, а ти гледай филм или прави … (нещо, с което да се занимае).

Ако се нарушават правилата, обясни отново. Много е важно и да кажеш и покажеш (без да викаш и блъскаш), как се чувстваш и защо. Децата ще се научат. Дай им малко време, но отстоявай личното си време и пространство. Бъди твърд и безкомпромисен.

4. Бъдете заедно, без да говорите

Това е малко странен съвет, но все пак опитай. Състои се в това с децата си да гледате едновременно един и същи обект (за предпочитане цвете), без да говорите. Нещо като мълчанка. Тишината създава поле на осъзнаване и свързване, но на по-дълбоко ниво. Нека тишината си има време, което постепенно да вдигате, но не повече от 3 мин. След това нека всеки сподели как се чувствал, докато е наблюдавал обекта.

цветя вкъщи

5. Сподели как се чувстваш

Събери семейството поне един път на ден и нека всеки да каже как се чувствал през деня, какво му е тежало, защо се е ядосал и т.н. Докато се споделя, са забранени коментарите от страна на другите. При споделянето не е разрешено да нападаш другия, а само да кажеш как си се почувствал.

Не забравяй, че всичко отминава.

Искрено благодаря на Емо. Надявам се това знание да помогне на моето и на други семейства, не само по време на криза или лошо време. За всички моменти, в които ни стяга шапката, дори и без да имаме деца.

Според мен всяка точка е приложима и ако живееш сам и не се чувстваш добре.

Все пак, да си вкъщи с децата изисква и много креативност и творчество от страна на родителите. Затова реших да потърся информация за конкретни занимания, за да можете да изморите малчо, така че да спи като къпан, без вие да си скъсате нервите. Към моето проучване се включиха и над 20 семейства, които споделиха собствения си опит, за което им благодаря.

йога с деца вкъщи

Игри и занимания за деца вкъщи:

 • Редете пъзел – старо, но златно. Избери размер на пъзела, който е подходящ за възрастта на детето.
 • Редете Lego/кубчета/мозайки.
 • Четете приказки.
 • Гледайте телевизия/детски – при дете, което е по цял ден у дома е неизбежно. Използвай времето, докато любимото детско върви изцяло и само за теб.
 • Напълни леген/корито с вода в банята и остави детето да поиграе. Няма дете, което не обича това.
 • Играйте на криеница, дори да сте у дома.
 • Направете палатка от чаршафи и я пълнете с играчки.
 • Гответе тестени изделия и им дайте малко тесто, за да си месят и те. Може да се използва като заместител на пластелин.
 • Играйте настолни игри – ако възрастта на детето го позволява.

 

Не се сърди човече игра

Още идеи:

 • Танцувайте на фона на любими песни.
 • Направете си украса за дома – може да е за наближаващия Великден, като детето нарисува яйца или направи фигурки от цветя, зайчета и всичко друго, за което се сетиш.
 • Мемори карти – дори и да нямате комплект с мемори карти можете да си направите сами. Ако детето е по-голямо може да участва в направата. Нарежи лист А4 на еднакви квадрати. Измисли си някаква картинка и я нарисувай сравнително еднаква на две листчета. Колкото повече символи има, толкова по-трудна става играта. Картинките и символите могат да бъдат всякакви геометрични фигури, слънце, облак, дърво, цвете – в общи линии всичко, което можеш да нарисуваш. (източник – Логопед)

 

Кубчета/пъзел дете

И още малко занимания:

 • Смятане – ако имате събрани капачки можете върху тях да напишете цифрите от 1 до 10, символи като +, -, = и с тях детето да започне да смята. (източник – Логопед)
 • Боулинг с пластмасови чаши – Ако имате на разположение хартиени или пластмасови чаши може да се опитате да направите кула от чаши или да ги наредите като кегли и с малко топче да създадете домашен боулинг. (източник – Логопед)
 • Игра с моливи или кибритени клечки – Възрастният прави една фигурка с клечките, а след това детето трябва да я повтори. За да бъде по-трудно развалете вашия модел и нека детето го повтори по спомен.
 • Снимайте видео с детето как казва нещо за баща си или за ваш близък и му го изпратете. Така ще остане спомен и за вас. Детето може да изпее песен или да каже стихче, ако е в настроение за това.
 • Духайте сапунени балончета и ги гонете – Понякога ефектът е краткотраен, но понякога детето се залисва за повече време.

 

сапунени балони вкъщи

Последни, но много важни:

 • Уцели в десятката – Изрежи дъното на хартиени чинийки. Вземи ролката от домакинската хартия и я постави на пода. Детето трябва да вкарва чинийките в ролката. (източник – roditel.bg)
 • Домино – Детето може да нарежда отделните части и да те вика, когато дойде време да ги бутне, за да ти покаже ефекта.
 • #днесиграемна – този хаштаг може да бъде намерен във Facebook и Instagram и съдържа много игри и занимания за деца от всички възрасти.
 • Остави детето да поскучае –  След като известно време си се занимавал с децата, си измисли някаква работа, която ще ти позволи да наблюдаваш детето, без да участваш в неговата игра. Най- добре е този преход да стане плавно. Ако докато играете заедно, детето се заиграе с дадена играчка, в даден момент съобщи, че отиваш да сложиш обяда и го остави. Наблюдавай внимателно! В такива моменти ще забележиш, че твоят малчуган започва да копира игри, които сте играли заедно или е играл с други деца, (а може и само да е виждал да играят на тях). Постепенно ще започне да си измисля и свои игри. Тези моменти ще ти помогнат и да видиш кои са любимите му занимания, които то повтаря отново и отново, дори и без ти да си наоколо. (източник – Неща с душа)

Надявам се да сте открили поне едно нещо, което е подходящо за вас, ако сте вкъщи с децата.

Pura Vida!

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Пепа Драгоева

Пепа Драгоева

Бранд мениджър по професия, певица през свободното време и мечтател - постоянно. През 24-те часа, с които разполага всеки ден, се занимава с хиляди неща, та дори и остава време за приятели и един заек - Льольо. Преди това учи химия, но рязко сменя посоката към маркетинга и твърди, че това е едно от най-добрите й решения. Мечтае за свят, пълен с по-усмихнати хора, обича да пътува и да е сред приятели на по чаша вино. Любовта й към изкуството и красивите неща я доведе в PURA VIDA.
Пепа Драгоева

Пепа Драгоева

Бранд мениджър по професия, певица през свободното време и мечтател - постоянно. През 24-те часа, с които разполага всеки ден, се занимава с хиляди неща, та дори и остава време за приятели и един заек - Льольо. Преди това учи химия, но рязко сменя посоката към маркетинга и твърди, че това е едно от най-добрите й решения. Мечтае за свят, пълен с по-усмихнати хора, обича да пътува и да е сред приятели на по чаша вино. Любовта й към изкуството и красивите неща я доведе в PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1