Как се чества Великден в 13 държави по света

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 4 мин

С какво се отличава всяка една от тях?


Ето, че настъпи и Великден. Най-светлият и изпълнен с надежда християнски празник за вярващите след Рождество. Възкресението ни подсеща за вярата в безсмъртието на душата. Интересно е да видим как различните държави отбелязват Възкресението и с какво най-много се свързва святостта на този ден. Ще ви покажем как празнуват в Унгария, Франция, Бразилия, Испания, Гърция, Швеция, Индонезия, Чехия, Бермуда, Германия, Италия, Швеция, САЩ и последна по ред, но не и по значимост България.

Унгария

Нещо интересно се случва в Унгария по повод честването на Великден. Унгарците се отличават с така нареченото „пръскане” на Велики понеделник, в което ергените пръскат парфюми и лисват кофи с вода върху главите на момите, молейки ги за целувка. Това се прави за плодородие и изобилие. Вярва се, че водата носи пречистване и възраждане.

Великден

Франция

Французите пък ни изумяват почти с участие на световен рекорд, но не съвсем, тъй като това си ежегодното отбелязване на Великден. В градчето Хаукс се приготвя гигантски омлет от 4500 яйца, които хранят 1000 души на площада. Историята е, че когато Наполеон и неговата армия преминавали през южната част на Франция, отседнали в малкото градче, за да хапнат омлет. На Наполеон толкова много му харесал, че наредил всички граждани да съберат яйцата си и да приготвят омлети за цялата му армия на следващия ден.

Бразилия

В Бразилия освен, че са луди футболни фенове, има още доста налудничави традиции. Известни са с това да създават сламени кукли, които символизират Юда (апостолът, който е предал Христос). Куклите се окачват по улиците и започват да се бият. В повечето пъти настава такова мелѐ, че местните полицаи, опитвайки се въдворят ред се превръщат в Юда. Не навсякъде се отдават на тази агресия. В по-малките градчета честват Велика събота, наречена „Сабадо де Алелуя“ („Sábado de Aleluia”) като пресъздават мини карнавали, за да отпразнуват края на Великия пост.

Севиля, Испания

Едно от най-големите великденски празненства се провежда в Севиля, Испания. Там от 52 различни  религиозни братства вървят по улиците и показват разпването пред хилядите зрители на парада. Улиците са украсени с празнични ленти и красиви светещи барокови статуи,които пресъздават библейския сюжет.

Швеция

Шведите сякаш много се доближават до Хелоуин в отбелязването на Възкресение. Децата се обличат като вещици с цветни поли, шарени забрадки и червени бузи и обикалят по къщите като разменят рисунки за сладкиши.

Швеция

Корфу, Гърция

На остров Корфу, Гърция, е традиция да се хвърлят глинени предмети от балкона. Това са предимно вази или саксии, някои изхвърлят и тенджери, и тигани, но съдовете са предимно от глина, за да могат да се разбият на парчета на улицата. Смята се, че това приветства новата енергия на пролетта. Има твърдения, че тази традиция идва от венецианците, които за Нова година изхвърлят всички стари предмети от дома си.

Индонезия

В Индонезия християнството е донесено от португалски мисионери и има около 7 милиона католици. Голяма чест за младите индонезийци, е да бъдат избрани да играят Ийсус, като биват разпъвани на кръста на различни места.

Чехия

Нашите славянски роднини – чехите, имат доста интересна представа за това събитие. На Велики понеделник мъжете удрят жените с ръчно направени камшици от върба, украсени с панделки. Легендата гласи, че върбата е първото дърво, което цъфти през пролетта и клоните на дървото притежават огромна плодотворна мощ. Удряйки се с тези камшици се прехвърля цялата плодовита сила върху жената с цел да бъде дарена с най-здравите деца. Целият ритуал е изпълняван леко и шеговито, без да причинява болка и насилие над жените.

Великден

Флоренция, Италия

Флорентинците украсяват огромен вагон, теглен от бели волове, докато стигне до катедралата. Тогава архиепископът поставя огромна ракета, под формата на гълъб във фургона и после се запалва фойерверк. Настава такова светлинно шоу, наречено „Scoppio del Carro”, в буквален превод – „експлозия в количката“. Направо „Мамма Миа”! Зрелището е последвано от парад в костюми.

Флоренция

Бермуда

Тук местните жители празнуват на Разпети петък като пускат домашно направени хвърчила в небето и ядат топли сладкиши, изобразяващи кръста. Смята се, че традицията започнала след като местен преподавател от британската армия изпитал затруднение да обясни Възнесението на Христос на неговия клас и му хрумнала идея да направи хвърчило, изобразено като кръст, което пуснал в небето.

България

Тук определено не крием яйцата си! Имаме открити борби с яйца и този, който излезе от боя с цяло яйце се счита за победител. На него се пада честта да се погрижи да бъде най-успешният член на фамилията през следващата година. Имаме също традиция, в която най-възрастната жена на семейството да разтрие лицата на децата си с първото боядисано в червено яйце. Това е символ на здраве и сила.

Германия

Докато в много страни яйцата се скриват и децата трябва да ги открият, в Германия великденските яйца се окачват по дърветата, така че да се виждат от всички. По време на Великден можем да видим отрупани многоцветни дървета навсякъде из страната.

Вашингтон, САЩ

И разбира се, в Съединените щати президентът е домакин на ежегодно провеждащо се Великденско събитие на Велики понеделник на поляната в Белия дом. Смята се, че традицията датира от 19 век, където деца търкалят твърдо сварено яйце с голяма лъжица за сервиране. Е, истината е някъде там!

Великден в Сащ

Със сигурност това са само символични действия, които репрезентират случващото се на едно доста по-дълбоко ниво. Без значение дали си вярващ християнин, проповядваш различна религия от християнската или си просто един средностатистически практик, на който са му безпредметни всички тези традиции, чествани през вековете, но все пак нямаш нищо против да се възползваш от ваканцията, която ти се полага, заложена в кодекса на труда, защото Великден е празник за всеки. Приканваме те да се насладиш на времето, прекарано с най-близките на сърцето ти хора, защото истинското празненство е споделянето. Сподели време, сподели храна, почувствай благодарност – това е празник! Неминуемо всички сме потопени в магията на Възкресението и без дори да отчитаме с конкретна активност това велико тайнство.

Източник: https://www.ytravelblog.com/

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Вера Янкова

Вера Янкова

Магистър филолог по образование, професионално се проявява в областта на здравните грижи, сертифициран йога инструктор на фондация „Изкуството да живееш“. Участва в множество социални проекти. Обича комуникацията с хора, които я вдъхновяват да бъде най-добрата версия на себе си. Уповава се на всякакви твърдения в подкрепа на идеята, че животът е израз на щастие. Практикува умението да се забавлява “стерилно”. За нея светът е по-добро място благодарение на хора като тези от екипа на PURA VIDA.
Вера Янкова

Вера Янкова

Магистър филолог по образование, професионално се проявява в областта на здравните грижи, сертифициран йога инструктор на фондация „Изкуството да живееш“. Участва в множество социални проекти. Обича комуникацията с хора, които я вдъхновяват да бъде най-добрата версия на себе си. Уповава се на всякакви твърдения в подкрепа на идеята, че животът е израз на щастие. Практикува умението да се забавлява “стерилно”. За нея светът е по-добро място благодарение на хора като тези от екипа на PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: