Интересна класификация: 7 типа хора, с които си струва да се сприятелите

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 5 мин

Направете всичко възможно да се заобиколите с позитивни хора


„Обградете се с добри хора. Хора, които ще бъдат честни с вас и никога няма да игнорират вашите интереси.”
Дерек Джетър, пет пъти шампион на MLB (Мейджър Лийг Бейзбол).

„Престанете да пускате в живота си хора, които правят толкова малко за вас, а контролират мислите, чувствата и емоциите ви.“ – Уил Смит, американски актьор.

Вашият живот е изключителен и само от вас зависи кой ще изберете да участва в него. Проучване, проведено в сътрудничество с учени от Харвардския и Кеймбриджския университет, показа, че комуникацията с позитивен човек увеличава вероятността да станете оптимист с 11%, докато комуникацията с негативен човек удвоява шансовете да станете тъжен.

Направете всичко възможно са сте заобиколени от добри хора, комуникация с които ще ви даде сила и мотивация за нови инициативи.

Може да звучи жестоко, но е истина. В края на краищата, по пътя на живота всеки от нас среща човек, който ни кара да се чувстваме неудобно и неуютно в негово присъствие. Такива хора не само нараняват другите, а ги заразяват с отрицанието си.

За да избегнете такива ситуации в бъдеще, трябва да си признаете, че не всички ваши приятели и познати имат положително въздействие върху живота ви и да намерите сили да се сбогувате с тях. Някои хора са искрено съпричастни към вашите проблеми, оказват ви подкрепа и се чувствате комфортно с тях, други се стремят да извлекат от вас някаква полза, за да постигнат собствените си цели. Трудно е да не забележите разликата, нали?

Първата стъпка е да разпознаете токсични хора. За тях е писано доста. Втората стъпка по пътя към пълноценен живот е да общуваме с положителнителните за нас хора. Невинаги това са хората, които всеки би посочил на пръв поглед. Понякога тези, които са наистина досадни, са най-подходящи за тази роля. За да се установи контакт с тези хора, е необходимо да се промени отношението към тях и, както се казва, да ги приемат такива, каквито са.

1. „Стоик“

Първият тип човек, с когото е полезно да общуваш, се нарича „стоик“. Говорейки за този тип хора си представете познат, който не показва никаква емоция. Той е сдържан, спокоен и събран във всякакви ситуации. Като цяло не може да се нарече ентусиаст. Но също така той не се притеснява и не се паникьосва.
Стоиците безупречно контролират емоциите си. Те ги контролират толкова добре, че понякога създават впечатление за груби роботизирани хора, но те концентрират вниманието си върху ситуации и събитията, които могат да контролират. Наблюдавайте и се учете от стила на Стоиците. Те се фокусират върху конкретиката и предприемането на действия с цел повлияване на ситуацията или събитието. Чувствайте се свободни да каните стоиците в живота си, тъй като комуникацията с тях ще ви помогне да разберете какво е активна житейска позиция.

7 типа хора

2. „Вдъхновител“

Вдъхновител е човек, който познава всички и всеки го познава. Вдъхновителите са най-подходящи за ролята на организатори, чиято задача е да обединят хората и да насочат енергията им в правилната посока. Много е лесно да се обърка Вдъхновител с Манипулатор, тъй като той също е харизматичен и, както може да изглежда на пръв поглед, прекалено общителен. Въпреки това, целите, поставени пред Манипулатора и Вдъхновителя, са коренно различни: Манипулаторът преследва своите цели, а Вдъхновителят се стреми да задоволи интересите на мнозинството. Обърнете специално внимание на действията на този човек (не на думите!). Вдъхновителите правят, а Манипулаторите говорят.

7 типа хора

3. „Инквизитор“

Инквизиторите питат за всичко в подробности. Когато имате фантастична идея или искате да поемете огромен риск, Инквизиторите ще изкажат възражения, ще споделят своите съмнения и ще развият всевъзможни сценарии. Инквизиторът много лесно може да ви накара да го ненавиждате, но просто е невъзможно да бъде друг. Приемете го. Без значение какво искате да постигнете, ще се нуждаете от надеждните и безкористни Инквизитори, които ще ви покажат истинския път. Много хора, преследвайки някаква грандиозна идея, престават да възприемат конструктивна критика. Ако някой се опита да им даде съвет, който ще им помогне, те ще погребат главите си в пясъка и ще се надяват на най-доброто. Не ставайте един от тези хора. Вместо това, помислете за ползите, които комуникацията с Инквизитора може да ви донесе: те дават съвети, които допринасят за вашия успех.

4. „Аристократ“

Аристократът е много лесно да се обърка с Принцесата/Принца. Но въпреки факта, че всеки един от тях има изключителни маниери, Принцесите се държат арогантно, а Аристократите са сдържани и приветливи. Принцесите представят себе си в благоприятна светлина, като се възползват от по-ниската позиция на другите, за да ги потискат. От своя страна Аристократите игнорират йерархията при комуникацията, не потискат другите и се стремят да в помощ.

5. „Особняк“

Особняците са странни птици. Те са много самостоятелни, умни и се интересуват от квантова физика до психология. Идеите, които споделят с другите са креативни и нестандартни. Понякога обаче казват и неща, които не са на място. Могат да имат и странен външен вид, който въобще не ги притеснява. Особняците са хора, които, както изглежда, не се вписват във вашата компания. Те са често тромави и понякога карат другите да се чувстват неудобно. Но в същото време онези, които някога са били считани за Особняците, се решават за абсолютно невероятни неща и постигат успех. Това е така, защото те не си губят време да следват въображаеми стандарти и не се притесняват да се откроят от тълпата.

6. „Гладиатор“

Гладиаторите са предприемчиви и конкуриращи се хора, които обичат да се справят с различни трудности, постоянно да оспорват статуквото и да влизат в спорове. Какъв е резултатът? Комуникацията с гладиаторите е затруднена и хората я избягват. Факт е, че повечето хора се страхуват да попаднат в конфликтни ситуации, като предпочитат скучния начин на живот лишен от всякакви промени. Гладиаторите от своя страна обичат да се конкурират с други хора, защото са убедени, че конкуренцията е основният двигател на напредъка.
Не бъркайте Гладиаторът с токсичните хора, които потискат другите, убивайки тяхната инициатива.  Гладиаторът води хората напред, мотивирайки ги да работят. Вместо да се страхувате от Гладиаторите, поканете ги в живота си: те ще ви тласнат в правилната посока и ще ви помогнат да използвате пълния си потенциал.

7. „Златното дете“

Със сигурност в живота ви има човек, който се радва на всеобщата любов. Може би това е ваш колега, при когото всички служители и началници се събират, за да чуят неговата гледна точка по даден въпрос или просто да разговарят. Или може би това е вашият приятел (или всеки друг), чийто външен вид елиминира необходимостта от осветяване на стаята. Такива хора привличат другите със своята енергия, простота и дружелюбност. Отстрани изглежда, че животът ги хвърля от едно горещо място в друго. Но това е само отстрани… Всъщност всяко Златно дете се сблъсква с неприятности, които преодолява, използвайки далновидността си. Златното дете взема далновидни решения не само за работата си, но и за хората, които го заобикалят. Не се опитвайте да се състезавате със Златното дете. Вместо това, опитайте се да станете Златното дете, премахвайки от живота си хора, които ви пречат да се движите напред.

Понякога може да срещнете и хора, които съчетават два или повече от изброените типове. Сприятелете се с тях и живота ви ще стане вълнуващ и пълноценен.

А вие имате ли приятели, които не са описани, но са също така вълнуващи? Споделете с нас 🙂

*Статията е написана по материали от Интернет.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
aemilius

aemilius

15 години учител по математика, бивш заместник-директор в гимназия. Обича науката във всичките ѝ форми, психологията и мъдростта на старите дебели книги. Пише стихове, разкази и приказки, вдъхновени от хората, които среща по пътя си.
aemilius

aemilius

15 години учител по математика, бивш заместник-директор в гимназия. Обича науката във всичките ѝ форми, психологията и мъдростта на старите дебели книги. Пише стихове, разкази и приказки, вдъхновени от хората, които среща по пътя си.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: