Светът е хубав: Невероятните хора, невероятни примери

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 4 мин

Добрите новини от последните дни


Понякога се чудим дали има още останала доброта в хората и защо ни се струва все по-рядко срещана. Може би гледате в погрешната посока! Невероятни са постъпките, невероятни са и хората, които правят света ни още по-красив. Вижте някои примери:

Първият парализиран човек, лекуван със стволови клетки, си възвърна движението на горната част на тялото

Крис Босен, 21-годишен мъж от Бейкърсфийлд, Калифорния, претърпява забележителна процедура за лечение със стволови клетки, която му позволява да се излекува от състояние на парализа, за която се казва, че ще бъде с него през целия си живот. Кото по-млад Босен претърпява тежка автомобилна катастрофа, която го оставя парализиран от врата.

„Всичко, което исках от самото начало, беше шанс за борба… Ако има възможност да проходя отново,  по дяволите, искам да направя всичко възможно, за да се случи”
– Крис Босен.

Тези видове лечение със стволови клетки предлагат нова надежда за хората със сходни проблеми. След успеха на Босен, се изпълняват все повече процедури. Миналата година клиника открива проучвания за лечение със стволови клетки за десет души, страдащи от травматични увреждания на гръбначния стълб.

Източник: Truth Theory

Дете дари животоспасяваща техника за недоносени бебета

Момиче само на 12 години стана най-младият дарител на Майчин дом, като подари на интензивното отделение термо легло за лечение на недоносени и високорискови бебета.

Престоят на недоносените бебета в термо легло е важна стъпка от тяхната адаптация от кувьоз към самостоятелно легло. Техниката се прилага за лечението на недоносени бебета с тегло над 1600 гр. и поддържа постоянна температура от 35-37 градуса. Креватчето разполага с всички необходими средства за захранване с допълнителна апаратура за лечението на бебето, загрява се равномерно от горе и от долу, а откритата му част позволява пряк достъп за извършване на терапевтични манипулации и за осъществяване на емоционален контакт между бебето и родителите.

Малката Натали Присадашка е родена преждевременно през 2006 г. и се лекува в Клиниката по неонатология в продължение на повече от 3 месеца. Тя идва на бял свят много рано, едва в 26-та гестационна седмица (средата на шестия месец от бременността), когато шансът за оцеляването и здравето на децата е много малък. Лекарите дълго се борят за живота й, а след лечението в интензивно отделение Натали е подложена на продължителната рехабилитация. Постепенно жизнените й способности се развиват и нормализират, а тя успява да настигне връстниците си по размери и телесно тегло. Днес Натали учи, спортува, интересува се от изкуство и мечтае някой ден да стане архитект или археолог.

хората

Източник: Първите 7

Почти изчезнал розов делфин ражда розови делфинчета

Рядък вид розов делфин ражда сладък бебенце. Хората я наричат Пинки, а животното е забелязано в река Калсажей в Луизиана.

Розовият бозайник става популярен преди 12 години. Капитан Ерик Рю е първият, който я забеляза. Според експертите Пинки е делфин, който получава рядка генетична мутация. Според Международният съюз за опазване на природата не само розовите делфини са редки, съюзът поставя речните делфини като застрашени видове, поради намаляване на популацията.

Раждането на делфинчето ни дава надежда, че наследяването на генетичната мутация може да продължи, което ще помогне за увеличаване на популацията на редките видове.

Източник: Healthy Food House

Закон във Филипините – всяко дете да засади по 10 дръвчета

Филипинските власти приеха нов закон, който задължава всички ученици в страната да засадят по десет дървета преди да завършат образованието си, предадоха световните медии.

Законът е предложен за първи път през 2016 г. с идеята да възпита отговорност към околната среда в поколенията.

През годините Филипините губят повече от 30% от горите си заради нелегален дърводобив. Изчисленията показват, че всеки випуск може да засади около 175 млн. нови дървета. Ако 10% от тях оцелеят, това означава че за едно поколение ще поникнат 525 мрд. нови дървета.

Законът уточнява, че всеки ученик трябва да посади десетте си дървета, за да може да завърши начално, средно и висше образование. Те могат да бъдат засаждани навсякъде – в гори, резервати, урбанизирани територии, изоставени мини и др.

хората

Източник: Manager

Полусляпо и глухо куче пази 3-годишно дете цяла нощ

Глухо и полусляпо куче цяла нощ пази 3-годишно дете в пущинака в Австралия. Изгубеното момиченце едва ли би оцеляло само в австралийските пущинаци. Аурора изчезва в петък. Тя се губи в храсталака на селски имот в щата Куинсланд. Аварийните служби веднага започват издирването.

За малката Аурора надеждата е в лицето на 17-годишния Макс. Кучето остава с детето през цялата дъждовна нощ. В съботната утрин той води семейството и спасителите при нея. Така, след повече от 15 часа под открито небе в дивата природа, Аурора е открита жива и здрава.

Макс е глух и полусляп. Това обаче не му пречи да помага. В знак на признателност, той получи полицейски почести. Освен това полицията побърза да приеме четириногия герой за свой служител. Днес Макс вече носи титлата почетно полицейско куче.

Тригодишната Аурора се разминава само с малки драскотини. Тя е открита в район на два километра от семейния дом. Районът около къщата е доста планински и е непригоден за разходки. Това означава, че детето е вървяло доста дълго, а Макс и за миг не се е отделил от нея.

Източник: LAF.bg

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Нона Татарлиева

Нона Татарлиева

Студентка по ПР и реклама, търсач на усещания през останалото време. След отмятането на скок с бънджи и парашут в списъка с желания следва и плуване с бели акули, които са най-голямата ѝ страст. Мечтае за един по-позитивен свят, в който хората вярват в себе си и постигат копнежите си. Обича слънцето, морето, доброто капучино и малките жестове. Работата с усмихнати и обнадеждени хора и любовта към писането е това, което я доведе в PURA VIDA.
Нона Татарлиева

Нона Татарлиева

Студентка по ПР и реклама, търсач на усещания през останалото време. След отмятането на скок с бънджи и парашут в списъка с желания следва и плуване с бели акули, които са най-голямата ѝ страст. Мечтае за един по-позитивен свят, в който хората вярват в себе си и постигат копнежите си. Обича слънцето, морето, доброто капучино и малките жестове. Работата с усмихнати и обнадеждени хора и любовта към писането е това, което я доведе в PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: