Писна ми! Вече искам по-добър живот!

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 5 мин

И на теб ли ти писна и искаш да живееш по-добър живот? И на мен също!

Но затова е нужна промяна! Ето няколко опции за това.

Винаги съм искал да следвам медицина, но това ще ми коства поне седем години. Докато се дипломирам, ще навърша 50. Ако не го направя изобщо, колко ли време ще спечеля?

Да, доста интересна ситуация. Можем да наблюдаваме подобни модели на мислене през целия си „съзнателен” живот. Често ни се случва да правим неща, които не ни харесват. Живеем с убеждението, че не можем да променим нищо. Има ли обаче смисъл да вярваме в това изобщо? Загубваме се в потоци от мисли какво би могло да се обърка. Вкопчването в „сигурността“ дава 5- минутен покой на ума и после?! Защо да позволяваме нашето бъдеще да се ограничава с възрастта или опита ни?

По-добрия живот се постига с малко труд в няколко посоки:

Да оставим старите си избори в миналото – там, където им е мястото

Можем да променим нашето бъдеще само в настоящето. Трансформацията не е бъдещо събитие. Тя е резултат от изборите ни сега. Целият живот е базиран на избори, които правим. За някои съжаляваме, с други пък сме горди. Всяко нещо в живота и кариерата ни е отражение на нашите действия тук и сега. Ако искаме различни резултати, може би е време да направим и различни избори.

по-добър живот

Свободата да сме честни

Такова спокойствие е да можем да изразим мнението си, без да се тревожим как ще бъде изтълкувано. Е, естествено – няма да се харесаме на всички. Може да не спечелим много приятели. И какво от това?! Хората, които оценяват това, че сме искрени, със сигурност са правилните за нас. Време е да оставим на страна всички притеснения какво ще си помислят другите за нас. Без тази смелост, няма как да сме уверени в живота. Истинската самоувереност не се нуждае от чуждо одобрение, тя е в нас. Време е да се прояви. Това ще се случи, когато си позволим да сме искрени.

Перфекционизъм? Забрави! Съвършенството не съществува! В по-добрия живот разбираш, че не е нужно да си перфектен

Веднъж осъзнавайки този факт,  можем да преживеем истинската свобода и радост в живота. Стремежите ни към съвършенство са прекрасни, но мъчителни. Всички правим грешки. И няма нищо лошо в това. Всеки от нас е перфектен с всичките си несъвършенства. Да погледнем ситуациите от по-широк ъгъл. Време е да се научим да приемаме собствените си недостатъци, за да можем да ги подобрим и да ги превърнем в най-голямата си сила. Със сигурност няма нищо случайно в това. Всички детайли, които в нашите очи са несъвършенства носят потенциала да се разгърнат и да станат нашите силни страни.

Да признаем загубите и да продължим

„Продължаваме напред!” – фразата, набрала популярност последните години. Явно има защо. Факт е, че успелите хора не са тези, които никога не са се провалили. Успелите са тези, които никога не са се отказали от постигането на целите си. Как виждаме пораженията изобщо? Няма нищо за печелене, няма нищо за губене! Успехът е да се движим напред с това знание. Няма загуби. Всичко е игра на нашия ум. Отпусни се и се забавлявай!

по-добър живот

Това, което ни определя е, не колко грешки сме направили, а това какво сме научили от тях

Приемаме, че не винаги сме взимали правилните решения в живота. Има ли изобщо правилно или грешно и как се определя?  Това, че правим грешки, донякъде означава, че израстваме, не спираме на едно място. Кога хората спират да правят грешки? Когато спират да се развиват. До такава степен сме отработили в еднообразната „сигурност”, че сме спрели да правим грешки, защото можем да предвидим всеки ход на ситуациите. Така че спокойно. Това, че грешим е равно на прогрес.

Време е да си простим, че сме позволили на някого да ни нарани. Тогава със сигурност животът става по-добър

Нека осъзнаем, че никой не е в състояние да ни нарани, освен ако ние не позволим това да се случи. Кое е това, което ни наранява?-Нашите собствени очаквания. Ние имаме силата да поемем отговорност за това как се чувстваме. Никой друг не може да го направи. В момента, в който обвиним някого, моментално губим контрола върху собствените си емоции. Отговорността е сила. Време е да спрем да прехвърляме силата в ръцете на другите. После да ги обвиняваме затова. Безмислено е. Нека силата е с нас!

по-добър живот

Да подхранваме ума с велики мисли, но и да действаме в същите мащаби

Ние сме това, което вярваме, че сме. Нашите убеждения са нашата истина. Ако искаме да започнем да виждаме промяна в живота си, трябва да започнем от начина си на мислене. Да поддържаме позитивни мисли за себе си, ще ни помогне да създадем големи неща в живота си. Ако искаме бързи промени, първо трябва да започнем с мисленето си. Но за да постигнем успех, е добре да си поставяме дългосрочни цели и краткосрочни планове за изпълнението им.

Успехът е там, където свършва удобството

Независимо от нашите страхове, ние се нуждаем от промяна, за да сме щастливи. Някои хора дори са пристрастени към промените. И с право. Да правим неща, от които се страхуваме, ни изпълва с живот. Ако си създадем навик всеки ден да правим поне едно нещо, което не сме правили, ще имаме сигурен прогрес. Ако искаме нещо, което не сме имали, е време да направим нещо, което не сме правили.

започни живота сега

Да спрем да сравняваме живота си с този на другите

Абсолютно сигурно е, че нещастието се провокира, когато се сравняваме с другите. Мисленето, че другите имат по-добър или по-лесен живот от нашия, е гаранция за неприятни усещания. При сравненията виждаме само повърхността на нещата. Не си даваме сметка през какво е минал човекът отсреща. Да се сравняваме със себе си би било по-ползотворно. Нека следваме собствения си ритъм. Тогава можем да видим истински резултати.

Да се освободим от ненужното и да се фокусираме върху нещата, които си струват

Подреждането на приоритетите е основополагащо за един здравословен, осъзнат и пълноценен начин на живот. Изхвърлянето на всичко ненужно, ни помага да си улесним живота си в пъти. Да си пренаредим гардероба е също толкова полезно, колкото разпределянето на дневните задачи на работното място. Системата работи както в живота, така и на работа. Да разберем за себе си кои модели не са печеливши и да се освободим от тях. Това ни дава по-голяма яснота за това какво наистина желаем и за това какво се налага да правим, за да го имаме.

Тайната за щастлив живот се крие в това как се справяме със собствения си ум. В живота сме истински успешни, когато не оставяме ума да се заклещва в „неработещи” модели. Готов ли си да започнеш още сега?

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Вера Янкова

Вера Янкова

Магистър филолог по образование, професионално се проявява в областта на здравните грижи, сертифициран йога инструктор на фондация „Изкуството да живееш“. Участва в множество социални проекти. Обича комуникацията с хора, които я вдъхновяват да бъде най-добрата версия на себе си. Уповава се на всякакви твърдения в подкрепа на идеята, че животът е израз на щастие. Практикува умението да се забавлява “стерилно”. За нея светът е по-добро място благодарение на хора като тези от екипа на PURA VIDA.
Вера Янкова

Вера Янкова

Магистър филолог по образование, професионално се проявява в областта на здравните грижи, сертифициран йога инструктор на фондация „Изкуството да живееш“. Участва в множество социални проекти. Обича комуникацията с хора, които я вдъхновяват да бъде най-добрата версия на себе си. Уповава се на всякакви твърдения в подкрепа на идеята, че животът е израз на щастие. Практикува умението да се забавлява “стерилно”. За нея светът е по-добро място благодарение на хора като тези от екипа на PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: