Светът е хубав: Новини за любов, помощ и подкрепа

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 5 мин

Добрите новини от последните дни


Omnibot – българският робот, който вдига на крака хора с увреждания

Omnibot е устройство, предназначено за подкрепа на хора със спинални увреждания и парализа от кръста надолу, които прекарват по-голямата част от ежедневието си в инвалидна количка. Седналата позиция е много вредна за тях, тъй като предизвиква появата на различни вторични заболявания, като тромбози, декубитални рани, респираторни проблеми, сърдечна недостатъчност. На тях се препоръчва да стоят в изправена позиция по минимум два часа дневно, което обикновено се оказва трудно постижимо.

И тук идва устройството на инж. Димитър Ортаков, механик на разработката, и Данаил Иванов, специалист електроника и софтуер, което е създадено, за да им даде самостоятелност. То е така направено, че човек да може да се трансферира в него, без чужда асистенция, и след това да се движи в изправено положение свободно.

Източник: economic.bg

633 водолаза поставиха рекорд на Гинес за най-голямото почистване на океана

На 15 юни екип от 633 водолази влезе във водите в близост до Международния риболовен кей на Диърфийлд Бийч във Флорида, за да почисти боклука и отломки от океанското дъно.   Водолазите поставиха световния рекорд за най-голямото подводно почистване. 

Майкъл Емприч, съдия на Гинес, казва, че преброява всеки един водолаз, който влиза във водата повече от 15 минути. В почистването участват водолази от цял ​​свят, някои от които пътуват от Европа и Южна Америка.

„Няма значение какво се случва днес с рекордите на Гинес. Това, което наистина има значение, е, че всички водолази, почистват океана и се опитват да подобрят общността

– Майкъл Емприч

подкрепа

Източник: The Mind Unleashed

Студентите изграждат прахосмукачка, която разяжда микропластмасите от пясъка на плажа

Океаните в света са покрити с пластмаса, а плажовете и островите по цялото земно кълбо водят трудна битка с измиването на пластмасовите отпадъци на брега – особено милионите малки микропластмаси, които са почти невъзможни за пресяване от пясъка.  

В Хавайските острови обаче властите се надяват, че нов проект, разработен от група студенти по машинно инженерство от Канада, ще може да изчисти малките отломки от държавните плажове, без да влияе на пясъка на плажа. Прахосмукачка за пластмаса, разработена от 12 студенти от Университета в Шербрук в Квебек, се нарича Hoola One и първоначално е разработена като училищен проект, но само каква полза може да даде на човечеството и природата.

Съоснователят на Hoola One Сам Дювал казва, че той и неговите съученици са провокирани, след като виждат видео онлайн от плажа Камило на югоизточния бряг на големия остров на Хавай, който е трагично наречен „Trash Beach“ – един най-мръсните места на земята.

 

Източник: The Mind Unleashed

Обявиха Стефани Станчева за най-добър млад икономист

Стефани Станчева е на 33 и вече е професор в Харвард и съветник на френското правителство. Наскоро престижният вестник „Монд“ я обявява за най-добрия млад икономист.

„Мисля, че това, което им хареса, са разузнаванията ми по темата за данъците, неравенствата. Никога не ми е било цел да стигна до Харвард, винаги ми е било цел да правя добра научна работа, да правя колкото се може по-добра научна работа“

– споделя проф. Стефани Станчева

„Какво бих променила в България?! Искам да кажа, че това е една страна, която страшно много обичам и искам българите да живеят много по-добре. Много искам да променя това, че младите хора отиват в чужбина и не се връщат. И затова бих искала да направя България по-атрактивна за младите хора“

 

подкрепа

Източник: Plovdiv24

Върховният съд на Испания слага край на изтезанията на биковете на фестивала „Toro de la Vega“

Върховният съд на Испания неотдавна излезе с историческа присъда, забраняваща всички дейности, свързани с изтезания на бикове на фестивала „Toro de la Vega“, като по този начин спасява безброй животни от големи страдания.  

Традицията на фестивала е мъжете да пробождат младите бикове с копия в продължение на почти 500 години. В резултат на натиска на испанските организации за хуманно отношение към животните, през 2016 г. регионалното правителство на Кастилия и Леон забранява пронизването на бикове на фестивала. Веднъж завинаги се слага край на почти 500-годишната традиция за изтезания на животни.


Източник: Epicalyptic

Американски ветеран се вижда отново с французойка, в която се влюбва по време на война

В средата на Втората световна война един млад американски войник се влюбва в 18-годишно френско момиче, докато е настанен малък град. 75 години по-късно, К. Т. Робинс, сега на 97, най-накрая се събрира с жената, чиято снимка запазва повече от половин век.

Робинс е 24-годишен войник в американската армия, когато за пръв път вижда Жанин Ганай (сега на 92 години) в североизточния френски град Брие през 1944 година. При първата им среща той търси някой да му изпере дрехите, а майка ѝ се съгласява да му помогне.

Двамата бързо се влюбват един в друг, но два месеца по-късно Робинс получава нареждане бързо да напусне града и да се отправи към Източния фронт.

„Казах ѝ, че ще се върна, но това не се случи така“

– споделя ветеранът.

Когато войната приключва през 1945 г., Жанин започва да изучава основни английски фрази, надявайки се Робинс да се върне един ден за нея.

Въпреки че пътищата им се разделят за голям период от животите им, Робинс никога не забравя за своята френска любима.

подкрепа

Източник: gospodari.com

Холандия e първата страна без улични кучета

От дълго време и по различни краища на света темата за бездомните животни е много дискутиран проблем. Броят на бездомните животни по статистики се увеличава, което доказва как голяма част от животните живеят в нищета, мъчат се, биват тероризирани и озлобявани. Именно лошото отношение на някои хора към тях и фактът, че живеят без любов и храна навън, е причината те да са злонамерени към някои хора и да се предизвикват редица инциденти.

Холандия спасява хиляди бездомни кучета и напълно променя съдбата им, осигурявайки им живот, изпълнен с щастие и любов. По този начин се превръща в първата страна без бездомни кучета, която се стреми да даде пример и на други държави. Правителството предприема конкретни действия, за да постигне това чрез прилагане на метода PSVIR (подбор, стерилизация, ваксиниране, идентифициране и връщане). Благодарение на това през 2016 г. държавата става първата, помогнала тези живи същества да се откъснат от самотата и ужаса по улиците, а към днешна дата организацията и грижата за животинчетата е станала на още по-високо ниво.

Към днешна дата с редица мерки Холандия се стреми да промени и да минимизира проблема с бездомните кучета. Стерилизацията и кастрацията са задължителни и безплатни, като правителството покрива всички разходи. С това Холандия успява да стерилизира 70% от женските кучета. На всяко едно животинче са осигурени медицински прегледи, за да се провери кои ваксини и медицински услуги са му необходими.

подкрепа

Източник: Успелите

PURA VIDA!

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Нона Татарлиева

Нона Татарлиева

Студентка по ПР и реклама, търсач на усещания през останалото време. След отмятането на скок с бънджи и парашут в списъка с желания следва и плуване с бели акули, които са най-голямата ѝ страст. Мечтае за един по-позитивен свят, в който хората вярват в себе си и постигат копнежите си. Обича слънцето, морето, доброто капучино и малките жестове. Работата с усмихнати и обнадеждени хора и любовта към писането е това, което я доведе в PURA VIDA.
Нона Татарлиева

Нона Татарлиева

Студентка по ПР и реклама, търсач на усещания през останалото време. След отмятането на скок с бънджи и парашут в списъка с желания следва и плуване с бели акули, които са най-голямата ѝ страст. Мечтае за един по-позитивен свят, в който хората вярват в себе си и постигат копнежите си. Обича слънцето, морето, доброто капучино и малките жестове. Работата с усмихнати и обнадеждени хора и любовта към писането е това, което я доведе в PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: