Различният септември в Пловдив

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 5 мин

След разтрисането не само на хълмовете, но и на целия Пловдив от фестивала “Shake that Хълм”, провел се от 31.08 до 02.09., пловдивчани преживяха и предстои да преживеят уникални събития, които съчетават красотата, доброто преживяване и … айляка!

От няколко години вече не живея изцяло в Пловдив, но не пропускам да се връщам през уикенда, за да усетя това бохемско чувство, което носи града. Вече съм научила всяко кътче от магистрала „Тракия“ и двата часа път прекарвам във вълнение отново да вдишам от айляшкия въздух.

Връщам се в Стария Пловдив като при стара любовница:

Всичко уж е познато до втръсване, а искаш всичко да изпиташ отново.

Не трябват клетви за обич и вярност, нито думи на обещания,

няма го лицемерния срам на първото събличане.

Само радостта, само чистата радост, че отново сме заедно!

Само любовта, надживяла всички съображения…

После – тихата гузност, после се чудиш и все да си спомниш не можеш:

защо сме се разделили пак,

щом е толкова хубаво?

Връщам се в стария Пловдив.

 

Стефан Цанев

пловдив

Не мога да ви опиша колко се припознавам. Пловдив е едно съчетание на всичко, от което човек има нужда, за да се почувства спокоен, одухотворен и щастлив.

Не случайно в града се осъществяват събития, които олицетворяват вдъхновение, радост и възможност да се сблъскате с култура, разцвет и емоции.

Септември е към своя край. През този месец пловдивчани, а и не само, успяха да се насладят на множество събития. Ето и някои от тях:

Есенен салон на изкуствата

пловдив

Под името „Есенни истории с роял“ тазгодишният „Есенен салон на изкуствата“ ни накара да се докоснем до най-съкровените и чисти форми на музиката. В концерти на 5 сцени прочути български музиканти преплетоха пръстите си по черно-белите клавиши пред публиката и оставиха прекрасен спомен от изпълненията си на произведения от български и световни композитори, класика и джаз.

И не само, че успяхме да се насладим на тази музикална феерия, но и успяхме да се докоснем буквално. И на петте сцени, публиката имаше възможност да се изправи пред рояла и да изпробва възможностите му от първо лице, с предизвикателството „Роялът е ваш“. След музикалните концерти клавишният инструмент очакваше своите опитомители, за да може да изразят музикалните си възможности.

Балконите на Пловдив

Не за първи път Пловдив изненадва с нестандартност. На 6.09. събитието „Балконите на Пловдив“ ни показа, че хубавата музика, може да се срещне навсякъде. Щастливец ще си, да си на мястото на музикантите, които черпеха от енергията на града, докато изпълняваха произведения на музиката.

Национални есенни изложби

Пловдив поднася изкуството в най-различни форми. Емблематични галерии в Стария град отвориха врати за любителите на живописта, графиката, скулптурите и фотографията.

„Наред с играта на множеството проекции, скрити под повърхността, и носещите своето материално измерение разработки, в боите, в камъка, в листа, върху дървото или платното, върху светлочувствителни носители или дигиталния екран се показва винаги и нещо друго: погледът, гледната точка, смисълът – тъкмо това, което се нарича образ. Тази природа на визуалния образ е едновременно единична и загадъчно-неуловима, разполагаща се между сигурната фактология и ефирните блянове. Визуалният образ е парадоксът на една реална недействителност и този парадокс се задава в голяма степен от възможностите, заложени в повърхността.“

проф. Галина Лардева

Сцена на кръстопът

пловдив

Театралното изкуство никога не остава на заден план в Пловдив. Тази година по традиция фестивалът „Сцена на кръстопът“ се провежда цял Септември и радва или разплаква любителите на театъра.

Театърът винаги е бил пълна, окончателна версия на всичко онова, което не достига. Утопия, в която можеш да заровиш минало,бъдеще, сега. Пепелна тъга по всеки и всичко. Той е онази драскотина в черепа, във фонтанелата, която може да те разграничи от целия свят, от всичките му форми и движения.

Организаторите

Част от програмата беше „Нищо не е пълно 6“ – one woman show с Шекерова.

Mood for food

пловдив

Разбира се, от изключително голямо значение е споменаването на храната и удовлетворението от нея. Фестивалът, провел се в Пловдив, от 14 до 16 септември, не само ни нахрани физически, но и докосна душите ни до истинската, битова храна. Не е нужно да ни е вкусно само в ресторанти, храненето може да се превърне и в пир, когато са включени традиционни ястия, бира и музика.

Mood for food обедини различните култури, сближи хората и даде възможност за наслада на сетивата.

Празници на Стария град

Пловдив е обединение на старост и младост, на Античност и Възраждане, на настояще и минало. Старият град е емблемата на това обединение.

Под слогана „Трихълмието на времето“ тазгодишният празник на Стария град разпръсна своя заряд, култура и почитание. Класическа и съвременна музика обляха трихълмието, ретро автомобили връщаха стари и мили спомени. Работилници, изложби, сцени, панаир на занаятите вдъхновяваха и радваха посетителите.

Възраждането, Средновековието и Античността празнуват своето щастливо „Тук и сега“! – казват организаторите

One dance week

На 28.09 и 29.09 предстои едно изживяване. Димитрис Папайоану идва в Пловдив и носи със себе си емоцията на спектакъла „Великият укротител“, на който всеки може да се наслади в Дом на културата „Борис Христов“. Това ще бъде част от 11-то издание на One dance week.

Един от най-динамично развиващите се жанрове в изкуството, който не признава граници между техники и естетики, който преобръща правила и роли, прави невъзможното – възможно.

Организаторите

Фестивалът ще ви сблъска със зрелища – „Изкуство по време на война“, „Демони от Древна Япония и Корея“, „Очакване за „Нощ“ и много други. От 21.09 до 14.10 Пловдив ще се наслади на изкуството в различните му форми и представи.

Капана Фест

пловдив

Несъмнено, това, с което ни познава цяла България, а и, може би, целият свят, е Капана фест – емблемата на културата, радостта от малките хендмейд неща, кафенетата, в които непознати се поздравяват и… айляка.

Не ни стигна последният фестивал… Трябва ни още. Още от тази магия, емоция, веселие и всичко събрано в едно.

Тези три дни ще напълнят душата ни с литература, кино, театър,

вещи художници, сръчни приложници, нови идеи и нови възможности.

И сред щастливия смях на децата, пак ще изпратим усмихнати лятото.

И пак ще гледаме на живо тайнството на най-големите графити майстори,

и пак ще чуваме неземна музика, на раменете ни ще кацат Музите,

ще се познаваме, ще се обичаме…

И ще събираме в едно различните! – от организаторите

Пловдив е феерия от емоции. Пловдив е едно предизвикателство. Пловдив е подарък за всички сетива.

Ако все още не си посетил Пловдив, не се натъжавай, защото фестивалите, концертите, изложбите и интересните културни събития тепърва предстоят. А ние те очакваме по онези калдаръмени завити улички, с чаша вино и широки усмивки.

PURA VIDA!

Препоръчваме ти да прочетеш тук за няколко от любимите ни заведения в Пловдив 🙂

Източници: 
http://www.visitplovdiv.com 
http://onedanceweek.com/
http://www.plovdiv.bg
https://plovdiv2019.eu

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Нона Татарлиева

Нона Татарлиева

Студентка по ПР и реклама, търсач на усещания през останалото време. След отмятането на скок с бънджи и парашут в списъка с желания следва и плуване с бели акули, които са най-голямата ѝ страст. Мечтае за един по-позитивен свят, в който хората вярват в себе си и постигат копнежите си. Обича слънцето, морето, доброто капучино и малките жестове. Работата с усмихнати и обнадеждени хора и любовта към писането е това, което я доведе в PURA VIDA.
Нона Татарлиева

Нона Татарлиева

Студентка по ПР и реклама, търсач на усещания през останалото време. След отмятането на скок с бънджи и парашут в списъка с желания следва и плуване с бели акули, които са най-голямата ѝ страст. Мечтае за един по-позитивен свят, в който хората вярват в себе си и постигат копнежите си. Обича слънцето, морето, доброто капучино и малките жестове. Работата с усмихнати и обнадеждени хора и любовта към писането е това, което я доведе в PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: