Пловдив Jazz Fest – Джаз магията с Мирослава Кацарова

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 7 мин

Джаз, джаз, джаз! Всички любители на музиката очакваме трепетно най-голямото джаз събитие под тепетата – Пловдив Jazz Fest 2018. Вече превърнат в музикална традиция, фестивалът отново посреща удивителни артисти от световната сцена. С нетърпение споделям с вас програмата на тазгодишното издание и разговора ми с жената, която стои зад всичко това. Тя сподели какво е усещането на цялата тази магия, дали е трудно да разпространяваш един от най-сложните музикални жанрове, а именно джаза, и коя е най-голямата ѝ вътрешна мотивация.

Тази година Пловдив Jazz Fest ще се проведе от 31 октомври до 3 ноември 2018г. по традиция, отново в Дома на културата „Борис Христов”.

Истинско удоволствие за публиката ще са колаборациите между български и чуждестранни музиканти, а в програмата освен удивителните есенни концерти, са включени и майсторски класове, джем сешъни, изложби, Младежки конкурс за джаз изпълнители и присъждане на награда за цялостен принос в джаза.

Имах възможността да задам няколко въпроса на борбената, но винаги слънчева Мира, чрез която джазът успява да достигне до всички нас. Споделям с вас историята за джаз магията от първо лице:

Пловдив Jazz Fest

Скъпа Мира, поздравявам те за силния дух, който те води в организацията на нещо толкова голямо и стойностно. Благодарение на усилията ти пловдивчани ежегодно успяват да видят и чуят изключителни музиканти. Разкажи ми как започна да се занимаваш с Пловдив Jazz Fest. Кога се проведе първия фестивал?

През 2015 година ми отправиха предизвикателството да опитам да се захвана с организацията на джаз фестивал в Пловдив като външен промоутър и да поема риска да осигуря солидна част от финансирането на подобен форум. Дадох си сметка, че съм късметлийка, че мога да пътувам по света и да слушам и гледам концерти на любими мои артисти, но това не ми е достатъчно.

Искаше ми се повече хора да станат откриватели с мен на хубавата и смислена музика, затова приех това предложение.

Тъй като фестивалът се оформи с абсолютно нова концепция, реших, че това вече е нов и различен фестивал от предходния – Пловдивски джаз вечери. Променихме комуникацията, формата на финансиране и изобщо статута му на международен форум, който се цели в най-влиятелните джаз артисти на съвремието ни. С една дума, това си е чисто нов фестивал и го нарекохме красноречиво: Пловдив Jazz Fest.

За три години през сцената ни минаха първокласни артисти: Кърт Елинг, Виктория Толстой, Ричард Бона, Дейв Уекъл, Майк Стърн, Давид Линкс, Дони Маккаслин, Джошуа Редман, Джейсън Моран, а тази година предстоят още Елиане Елиас, Дейв Холанд, Крис Потър, Влатко Стефановски, Дима Дероуз, Теодосий Спасов, Ян Гарбарек…

Какво се запечата най-силно в съзнанието ти от първата година? Какво беше най-трудно?

Хубавото е, че трудното се разрешава с лекота от самото начало и то се дължи на факта, че работим с огромна любов, а може би и на факта, че нещата са узрели да се случат. И се случват! Не обичам да се оплаквам и предпочитам да решавам проблемите си в уединение. Така се концентрирам и успявам да се справя. Трудно е, не е лесно. Но, както и друг път съм казвала, лесното е унизително.

Организацията на мероприятие с артисти от голямата международна сцена предполага и много работа. Кои са хората, без които осъществяването на фестивала би било невъзможно?

Имам умен и всеотдаен екип. В ядката си сме основно аз и мъжът до мен – Танко Кацаров, който движи търговската и финансова страна на нещата. Весела Венчева е PR и работи със сърцето си за читава и честна комуникация на фестивала и програмата му. Тя е често повече от това и заедно с мъжа ѝ – Ник Тодоров се трудят неуморно. Имаме помощници в лицето на Любен Грозев и целия му екип, които създават брилянтен звук и светлина на сцената, всъщност много са приятелите ни, които всячески ни съдействат.

Наистина, май тая работа е за мечтатели!

Преди време се провеждаше едно изключително събитие – Пловдивски джаз вечери. Имаше ли нещо общо с него?

Не, аз никога не съм имала общо с предишния фестивал. Той е съвсем различен, макар че Пловдив Jazz Fest е своеобразен наследник на предходния. Но в основата си, както вече обясних по-горе, е съвсем нов форум.

Ти създаваш събития, но освен това водиш предаванията Singin’n’swingin – за вокален джаз и Дезафинадо – за латино джаз по Jazz Fm. Също така си джаз изпълнител. Как успяваш да се справиш с всички задачи? Любовта към музиката ли успява да превърне работата в удоволствие или имаш и други начини, с които успяваш да съвместяваш толкова неща паралелно?

Аз обичам да работя. Вярвам, че креативността е съпротива срещу всяко зло, срещу разпада и разрухата, към която понякога сме свидетели, че светът се е запътил. Затова, убедена съм, че изкуството е спасение, важно е, за да се противопоставим на злото и да съдействаме на духовното, на красивото, на светлината.

Както се казва в Библията (цитирам по спомен):

ако светлината дето е в нас е тъмнина, то колко ли голям ще е мракът…

Тъй че винаги намирам начин да се справя с работата си, дори и да изглежда, че се занимавам с много неща. Всъщност, всички те са свързани помежду си, преливат се едно в друго и така се случва, че точно това ми помага да се справя.

От няколко години съм си наумила, че ще посетя Париж и се надявам през 2019 г. да осъществя тази идея. Ти май също имаш по-специална връзка с този град. През изминалото лято се проведе турнето ти „Summer in Paris”. Разкажи ми за него. Какво беше посланието ти?

Пловдив Jazz Fest

Откакто се помня, горе-долу от тригодишна,  уча и говоря френски език, завършила съм английската с френски език и съм се докоснала в дълбини до някои важни за мен проявления на френската култура като кино, литература, живопис, музика.

Още в онези бунтарски години обичах да пея на френски, например на 15 изпълнявах песни на Едит Пиаф…

През годините някак съм отлагала да се върна назад към тази очарователна наивност и невинност, които се съдържат до някаква степен в сантименталния френски шансон. Повече от 20 години по-късно открих, че пея тези френски класики по нов, различен и, навярно, по-зрял начин.

 

А и идеята да правя всяка година по една тематична концертна програма ми изглежда като важна провокация за мен като артист, а и като вокалист. Сега нарекох тазгодишната си програма на името на прочутия джаз стандарт April in Paris” писан още в далечната 1932 година. Той обаче се оказа отражение на моите лични асоциации за

Париж като състояние на духа, като настроение, като копнеж, а не просто като туристически град…

А на теб ти пожелавам скоро да се потопиш в атмосферата на този красив и тайнствен град, да пиеш вино покрай Сена, да скиташ из улиците на Сен Жермен, да съзерцаваш слънцето и небето над Люксембургската градина, и задължително да поспреш за отдих в градините на Роден!

Еха… Направо се пренесох там, благодаря ти! Сигурна съм, че Париж не е просто Айфеловата кула. Представям си го като разтърсващо усещане. Точно както музиката те кара да изпитваш чудати емоции. Би ли пренесла аудиторията още веднъж в Summer in Paris или можем да очакваме нови твои превъплъщения? Какво предстои?

Аз обичам да приключенствам в музиката. Не, няма да има ново издание.

Ще има нова концертна програма през идната година с авторски песни.

До мен винаги са прекрасни артисти: Мирослав Турийски, Веселин Веселинов Еко, Христо Йоцов, Младен Димитров и други. Тъй че ще мислим и ще работим заедно нови неща. А най-скоро е концертът ни със струнен квартет и джаз комбо в Дом на културата “Борис Христов” на 3 декември от 20:00 часа. Месец след като приключи Пловдив Jazz Fest!

Благодаря ти, скъпа Мира! Благодаря, че си се заела с тази нелека задача и успяваш да разпръснеш джаз музиката до все повече хора. Щастлива съм, че в България има хора като теб и вярвам, че с времето броя им все по-бързо ще расте!

Какво ще чуем на Пловдив Jazz Fest 2018?

31 октомври

Елиане Елиас – Невероятната певица и пианистка от Бразилия ще открие фестивалната магия. Носител е на няколко награди „Грами“. Докато живее в Ню Йорк попада в Степс Ахед групата, за която е известно, че всеки, минал през нея, е първокласен музикант. На концерта си ще бъде в компанията на басиста от триото на Бил Еванс – Марк Джонсън. В програмата ще чуем композиции от албума ѝ с музика от бродуейския мюзикъл „Човекът от Ла Манча“.  

Пловдив Jazz Fest

1 ноември

Втората фестивалната вечер ще ни подари два концерта – на Дина ДеРоуз и Теодосий Спасов и Влатко Стефановски. Пианистката и певица Дина ДеРоуз ще бъде на сцената с българските музиканти Димитър Льолев и Никола Боялов. Ще можем да се докоснем лично и до знанията и́, тъй като по време на фестивалната седмица тя ще изнесе майсторски клас по пиано и вокал.

Пловдив Jazz Fest

Пловдив Jazz Fest

2 ноември

Изключително е, че пловдивчани ще могат да видят на живо басиста от квартета на Майлс Дейвис – Дейв Холанд. Пристига с удивителния иновативен саксофонист и композитор Крис Потър, за да свържат джаза със съвременната музика. Самият Дейв Холанд е музикант от над 50 години. Участва в групите на Майлс Дейвис, Стан Гец и Бети Картър, част е от разнообразни колаборации с други големи имена, създава множество лични проекти. Дейв Холанд става носител на отличието Мйстор на джаза“ през 2017г., многократно получава и награди „Грами“.

Пловдив Jazz Fest

3 ноември

Последната вечер Мирослава определя като смес от контрасти – между топлото и хладното, между студенината на Севера и мистичния уют на Изтока! След множество усилия тя успява да достигне до световноизвестния джаз-саксофонист Ян Гарбарек. Той ще закрие фестивалната нощ със специалното участие на перкусиониста от Индия – Трилок Гурту, който е свирил и с Теодосий Спасов. Интересно за Трилокк Гурту е, че свири бос, седнал на килимчето си в поза лотос, вдигайки инструментите си на подиум. „За концерта специално поръча кофи с вода, с които да променя звука на инструментите.“, споделя Мира.

Пловдив Jazz Fest

Билети могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim, на касата на Главната улица в Пловдив, както и в бензиностанции OMV, THE MALL, книжарници „Ориндж“, „Офис 1“, Билетния център на НДК, „Технополис“ и Български пощи.

Повече за Пловдив Джаз Фест – на www.facebook.com/plovdivjazzfest, и на plovdivjazzfest.com.

Защото по-хубво е с Jazz:

Pura Vida!

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Пепа Драгоева

Пепа Драгоева

Бранд мениджър по професия, певица през свободното време и мечтател - постоянно. През 24-те часа, с които разполага всеки ден, се занимава с хиляди неща, та дори и остава време за приятели и един заек - Льольо. Преди това учи химия, но рязко сменя посоката към маркетинга и твърди, че това е едно от най-добрите й решения. Мечтае за свят, пълен с по-усмихнати хора, обича да пътува и да е сред приятели на по чаша вино. Любовта й към изкуството и красивите неща я доведе в PURA VIDA.
Пепа Драгоева

Пепа Драгоева

Бранд мениджър по професия, певица през свободното време и мечтател - постоянно. През 24-те часа, с които разполага всеки ден, се занимава с хиляди неща, та дори и остава време за приятели и един заек - Льольо. Преди това учи химия, но рязко сменя посоката към маркетинга и твърди, че това е едно от най-добрите й решения. Мечтае за свят, пълен с по-усмихнати хора, обича да пътува и да е сред приятели на по чаша вино. Любовта й към изкуството и красивите неща я доведе в PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: