Кендама – един различен вид медитация чрез игра

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 5 мин

Какво е кендама и защо завладява все повече млади хора


Слънчева петъчна утрин. Бързам отново по задачи. Хвърлям бегли погледи към телефона и мисловно отмятам от „To Do List“а: Котка – нахранена. Сметки – платени. Вечеря – размразява се. Дoбре, какво следва в петък сутрин?

Блажени мигове за медитация.

Не, няма да сядаме на удобни килимчета с кръстосани крака. Точно обратното. Запътил съм се към оазиса на баланса, мястото, където можете да развивате своите умения за концентрация, фокус и жонглиране. А именно – „The Zen Place„. Ще ви запозная с дългогодишен мой приятел, който ме посвети в света на една традиционна японска игра, наречена Кендама.

Дървена играчка, състояща се от тама (топка) и кен (меч). Целта е взаимодействие чрез фин баланс между двата предмета.

Звучи просто на първо четене…

Защо кендама?

Още първия път, в който направих по-сложен трик, знаех, че искам такава играчка. В основите ѝ е заложено нещо, което хората често забравяме.

Айнщайн е казал: „Лудост: да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различни резултати.“ Именно разнообразието от трикове и увеличаването на уменията в играта на кендама напомнят, че успехът идва, когато търсиш нови начини, нови методи и техники.

Ежедневната практика развива упоритостта и спокойствието. Също и желанието да ставаш по-добър.
Малко повече за философията на кендама ще разберем от самия създател на Кендама България: Серафим Захариев, който ме посреща с невероятно капучино.

Здравей, Серафим! Изключително драго ми е да съм отново при теб! Много бих желал да споделиш малко повече за философията, която създаде това прекрасно място днес. Така читателите ни ще се докоснат до дзен моментите.

Здравейте! Първо, благодаря за отделеното време! Ние в Кендама България поставяме основите на едно общо движение и споделяме собствения си опит и любов към философията, която съдържа Кендама. Без значение колко си „добър“ (такова определение не съществува, защото вече си отворил очите си за KAIZEN – японската философия за постоянното усъвършенстване в положителна насока), щом носиш кендама духа в себе си, на първо място трябва да знаеш, че си ПРИМЕР. Пример за непознатия на улицата, пример за поколения идващи след теб и пример за поколенията, които са тук преди теб. Кендама е само един от хилядите поводи за връзка с отсрещния. Ти си това, което прави кендама специална! Чрез нея разбираме, че едно от най-ценните неща в живота е безусловното споделяне на опита, който си натрупал и урока, че за да станеш по-добър в каквото и да е, първо трябва да си готов да дадеш всичко, което можеш и знаеш. Нека да бъдем най-добрата версия на себе си всеки ден, дори в моментите, в които ни е трудно, защото това може да се окаже вдъхновение и мотивация за някой друг.

Какво могат да вземат от теб хората от Пловдив днес ?

Хората от Пловдив, които жонглират, вече знаят, че съществува „The Zen Place“ и че има екипировка за тях. По-важното е, че те всички се познават. А за  тези, които не се познават, това е повод да дойдат и да се запознаят с останалите хора в общността. The Zen Place е общосъбирателна както за хора които се занимават с жунглиране, кендами, ката, така и за хора, които просто искат да пробват нови и различни неща в аспектите на баланса и концентрацията. В нашия случай, това са игри на умения. Всички тези игри, които съм търсил години наред, се въртят покрай една и съща тема – движение, координация, баланс, забава, умения. Това са основните мотиви за съдаването на нешето местенце.

Дестинацията?

The Zen Place се намира в Капана, кварталът на творческите индустрии. Заради пешеходните зони имаме възможността всичко това, което правим да се развива. Мястото все още е малко, но идеята и целта е толкова голяма, че всеки може да дойде и да намери и създаде съмишленици в своите начинания. И всички знаят – Сарафа е тук. Ще ти даде нещо яко, ще покаже, ще те научи. Защото аз обичам нещата, които предлагам, търсени през годините, устояли на времето и пазара. Вярвам в тях, вярвам, че са се доказали като игри през поколенията. Заради това много ги подбирам. Все още имам огромен лист с идеи, които предстои да се случат в Кендама България.

кендама

И капучиното е топ!

Радвам се, че ти хареса! (смее се)

Спомняш ли си кога започна? Колко време ти отне всичко? Сега, питайки те, си спомням за едно интервю, което правихме преди 4 години и за целия път, който извървя, за да стигнеш дотук. Търсене и намиране на баланса. Какво носи това на теб и на хората около теб?

Хората идват и ме питат в магазина: „Добре, де, как така се сети за такова нещо и отвори точно такова местенце, при положение, че няма нищо общо с mainstream културата?“ И това го казвам, защото това, което виждат хората сега, е плод на петгодишна тежка работа. Преди кендама се занимавах с Flower Sticks, Слаклайн и тн. Не съм спирал да работя над тази идея. Дори когато работех на пълен работен ден, отделях от личното си време, за да мога да създам всичко това. Това е моят път и труд за Кендама България. През последата година вече, отваряйки магазина, нещата придобиха още по-голяма реалност не само за мен, а най-важното – за много други хора. Това са и моите очаквания. Все повече хора да се занимават с много готини неща. Да развиват умения, да имат повод да са навън и да се движат. Старая се да давам добър пример на подрастващите. И не само.

Какво да очакваме през 2019 от The Zen Place?

През 2019 очаквайте много дзен моменти. Предстои новата колекция на Кендама България, бутиков стил, събития, срещи. В момента, в който времето се оправи, ще има кендама, слаклайн и много други жунгльорски случвания по хълмовете през уикендите. Това е от Кендама България. От Zen Place очаквайте още изненади. Винаги сте добре дошли за свежо смути, топло капучино и зареждащ дзен чай. Заповядайте просто да спрете за миг вихъра в главата си.

кендама

След тази зареждаща беседа, се отправихме към улиците на Капана, за да поиграем малко и да се позабавляваме с приятели от всякаква възраст. И отново изключваш всичко. Оставате само ти и играчката. Просто дишаш. Не мислиш за нищо. И си победител. Задминал си себе си по пътя на Кайзен усъвършенстването. Пътят на новите самураи в нашето общество. Ако желаете да се докоснете до сърцевината на тази култура, заповядайте в The Zen Place.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Георги Зарев

Георги Зарев

Последно работил като джедай. Обича да пише в свободното си време. Практикува кендама. В постоянно търсене на баланс сред всичко около него. Не може да изкара дори ден без музика. Оставил филологията в университета по средата, отново в стил на балансиране, тръгнал да търси себе си в хиляди други поприща, които развива и до днес. Това, което най-силно го вдъхновява и плаши са хората.
Георги Зарев

Георги Зарев

Последно работил като джедай. Обича да пише в свободното си време. Практикува кендама. В постоянно търсене на баланс сред всичко около него. Не може да изкара дори ден без музика. Оставил филологията в университета по средата, отново в стил на балансиране, тръгнал да търси себе си в хиляди други поприща, които развива и до днес. Това, което най-силно го вдъхновява и плаши са хората.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: