Балансът между работата и семейството – възможен

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 3 мин

На 15 Май се отбелязва Световният ден на семейството, учреден през 1993 г. от Генералната Асамблея на ООН.


Този ден има за цел да даде възможност на обществото да повиши информираността си и да коментира социалните въпроси свързани със семейната ангажираност. Всяка година този ден минава под различен надслов.

Тази година темата е “Осигуряване на баланс между работата и семейството”.

В България за последната година са сключени 28 961 брака, което поставя положителен рекорд за последните 13 години. Статистиките показват, че все повече хора пристъпват към брак. Силно положителни са и резултатите в раждаемостта – 62 576 за последната година. Но за съжаление през последните 50 години нещата все повече се промениха откъм заетостта на родителите.

Ако преди процентът на работещите майки е бил много малък, то днес е малък процентът на неработещите такива, съответно по-малко време се отделя на семейството и децата. Вероятно тези данни ще събудят у вас негативни емоционални реакции. Чували сме, че липсата на баща лишава детето от сигурност и опора, а на майка – от нежност, топлота и грижа.

За щастие обаче Лоис Хофман и Лиз Юнгблейд провеждат изследване по темата и показват, че заетостта на родителите, най-вече на майката, не се отразява негативно върху децата, или по-скоро не винаги.

Всъщност работещата майка може да има благоприятно влияние върху психиката и уменията на децата. Например, дъщерите на работещи майки, логично – имитират майките си и показват високи академични и социални резултати. Както е открил и психолога Албърт Бандура децата заучават и прилагат всяко едно поведение, което виждат от родителите си – когато виждат отговорни и целеустремени хора, децата до голяма степен са предразположени да се опитват да станат точно такива.

Дори и да ви изглежда налудничаво, работещата майка в 70% от случаите се чувства ползотворна, социална и положителна, което пък от своя страна се пренася и вкъщи и се отразява на децата, а и на семейството като цяло.

Но в тазгодишния надслов ключовата дума е “баланс”. Психолозите казват, че по-важно от времето прекарано с децата е качественото време прекарано с децата. Тоест, целта не е да сме по цял ден заедно физически, но всеки да е емоционално ангажиран другаде, например с телефон, телевизор или лаптоп, а да отделим само 2 или 3 часа, но да сме дейни и да участваме в нещо заедно – настолна игра, игра на топка в парка, разходка на домашен любимец и пр.

Балансът между работата и семейството - възможен

Децата имат нужда са се чувстват като част от някакъв екип, именно какъвто трябва да е семейството.

Дълбоко в себе си носим убеждението, че работата, учението, здравословният живот или по-общо успехите са свързани с полагане на усилия. Тогава нека не мислим, че качественият родител не трябва да полага такива. Доста често можем да чуем фразата “Семейството ми е приоритет” , но няма как да го твърдим, ако не сме емоционално въвлечени в него. Не е достатъчно бащата да подсигурява финансовата част, а майката да стопанисва къщата. Нужни са емпатия, разговори, заинтересованост и будност. По-добре един час в разговор или обща дейност, отколкото 24 часа физическо присъствие, но емоционална дисфункция.

Балансът се среща там, където всяко нещо, което правим ни е достатъчно и не ни изцежда, носи ни заряд и мотивация.

В такъв случай – работете, за да се чувствате полезни, сигурни и за да имате самочувствие. Отделяйте време за себе си – излизайте с приятели, харчете пари за хобито или за външния си вид – това ще ви зареди с нови сили. И накрая, но не по важност – бъдете със семейството си. Изслушвайте се, разбирайте се и се подкрепяйте. Организирайте си вечери само за вас, в които гледате любим сериал с голяма купа пуканки или играйте Монополи, разглеждайте стари снимки и си разказвайте истории от преди години. Обичайте семействата си такива каквито са, защото никъде по света няма друго семейство като вашето. В момента пишете историята си – напишете я с любов!

„Единствената скала, за която знам, че стои стабилна, единствената институция, за която съм сигурен, че работи, е семейството.“

Лий Якока

Балансът между работата и семейството - възможен

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Стефани Пудева

Стефани Пудева

Един обикновен човек.
Стефани Пудева

Стефани Пудева

Един обикновен човек.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: