Отглеждането на куче: Откъде да започнем?

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 5 мин

4 съвета за отглеждането на куче за бъдещите стопани


Знаете, че казват, че щастливият дом е онзи, в който има домашен любимец. И е съвсем вярно. Хората приемат животните вкъщи като част от семейството. Действително те могат да допринесат с толкова позитиви за ежедневието ни, че да се чудим защо по-рано не сме се сдобили с любимец.

Като човек, който е имал животно вкъщи през по-голямата част от живота си потвърждавам, че животното вкъщи носи невъобразима радост. То доосмисля деня ни. Прави ни и по-добри хора. Създава у нас режим и нужда да се грижим.

Относно избора на какво именно животно да си вземем, следва да се съобразим със собствената си готовност на обгрижване. Ако не обичате разходките и в студеното време ви се струва немислимо да излезете рано сутрин за по кафе в парка, кучето не е най-добрият избор за вас. Заложете на котка. Всеизвестни са с независимостта си и нуждата да бъдат „оставени на мира“, когато не са в настроение за ласки. А това е доста често. Котката е неангажиращ домашен любимец. Кучето, от друга страна, има огромна нужда от социализация и човешки контакт; вие сте в центъра на неговото съществуване и, съответно, вниманието, което следва да му отдавате, е в пъти по-голямо.

Честата ми комуникация със стопани на кучета покрай лабрадора ми ме провокира да ви споделя някои представи и насоки в отглеждането на куче. Смятам, че биха били много полезни за онези от вас, които вече имат куче и биха искали да се информират по-детайлно за онова, което е добро за него и, респективно, не е. Тази статия би била информативна и за онези, които обмислят да станат стопани и нямат идея откъде да започнат.

Храната

Имате две опции – гранули или домашна храна. Който и от двата варианта да изберете за своя любимец, следва да съобразите едно нещо – храната трябва да посреща ежедневните нужди на вашето животно откъм витамини и микро и макроелементи. Кучетата са месоядни по природа и, съвсем естествено, месото трябва да присъства в менюто на вашия приятел. Ако избирате сами да приготвяте храната на вашето куче, тя следва да бъде балансирана, за да му осигурява всичко необходимо – протеин, въглехидрат, мазнини, витамини и минерали. В забързаното ежедневие действително е трудно да приготвяте домашна храна ежедневно, поради което много стопани залагат на гранулите. При тях трябва да знаете следното: хубавата гранула е с високо съдържание на месо, би следвало да е съобразена с теглото на кучето в зряла възраст и трябва да съдържа балансирано количество витамини и минерали.

Качествените гранули се предлагат в четири категории спрямо теглото на вашето куче като възрастно – имаме мини породи, средни, големи и гигантски. Дори гранулите за подрастващи кученца попадат в някои от тези категории, за да осигурят на животните всичко необходимо за развитието на здрав организъм. Съобразявайте дневните дажби с препоръчителните такива на опаковката – може 400 грама дневна порция да ви се струва малка за вашето куче, но гранулата е висококонцентрирана. Давайте толкова, колкото ви препоръчва производителят. Особено важно за кучетата от големите и гигантски породи е наличието на калций и фосфор в храната – голямото им тяло трябва да бъде поддържано от здрава костна структура. Недостигът или завишените стойности на калций и фосфор водят до редица ставни проблеми и заболявания.

Дори и да изберете гранулата като основна храна за вашия любимец, винаги е хубаво да му предоставяте и някои други храни като лакомство. Полезни човешки храни за кучето са яйцата, рибата, ябълките (без семките), морковите, грахът, спанакът, кокосовото масло в малки количества и рибеното такова. Вредят гроздето, лукът, чесънът, дъвките, шоколадът – във всички тях се съдържат вещества, които са отровни за вашия приятел. Избягвайте силно подправените храни.

Приемлива марка гранули са Royal Canin и Eukanuba. Тези гранули са на базата на зърнени култури за сметка на месото, но, като цяло, са що-годе балансирана храна за вашите любимци. Ако искате да осигурите наистина качествени гранули за вашето куче, заложете на Аcana или Orijen, последната бивайки флагманът сред кучешката храна и е една от най-качествените гранули, които може да откриете на пазара.

Здравето

куче

Все по-често чувам мнения на стопани, че ваксините по-скоро биха навредили на вашите любимци, отколкото да им помогнат. При все, че всяка ваксинация сама по себе си крие риск, следва да си припомним, че кучетата излизат навън ежедневно и са в контакт с околната среда и други кучета. Друг е въпросът, че е противозаконно да притежаваш неваксинирано куче.

Болестите, които биха могли да сполетят вашия любимец ако няма ваксини, са толкова опасни и тежкопротичащи, че във висок процент от случаите са фатални за кучето ви, особено ако го сполетят, докато е още кутре. Ваксинираме срещу гана, парвовориза, лептоспироза, бяс, кучешки грип и др. Всяка една от тези болести често води до фатален край. Ваксинирайте вашите любимци. Бебетата се ваксинират три пъти по схема, след което веднъж годишно с една комбинирана ваксина до края на живота им.

Борбата срещу външни и вътрешни паразити следва да става ежемесечно. Около месец трае действието на обезпаразитяващия препарат, който подберете за вашето животно. Наличието на вътрешни паразити води до загуба на тегло и липса на апетит, не рядко има и последващи усложнения. Външните паразити отблъскват бълхите и така опасните кърлежи. Токсинът им повишава телесната температура на вашия четириног приятел и също може да доведе до непоправими последици.

* Изберете препарати, които съдържат превенция срещу комари и вируса на дирофилариозата (сърдечен червей), чийто причинител са те.

Обучението

Кучетата са животни, опитомени от хиляди години и, съвсем естествено, подлежат на дресировка и обучение. Кучешкият мозък обича структурата и подредеността. Кучето е щастливо, когато животът му подлежи на някакъв режим и правила. Когато обучавате вашето куче, вие всъщност заздравявате връзката помежду ви и така печелите доверието му.

Най-важните команди, на които трябва да научите кучето си са: да идва, когато го извикате; да пусне, когато е захапало нещо; да стои, когато му кажете. Те са важни не само за поведенческия характер на вашето животно, но и понякога са животоспасяващи. Ако кучето ви се изплъзне от каишката си и се затича към улицата, трябва да можете да го спрете и извикате обратно при вас. Или ако лапне нещо съмнително от улицата. Командата за „пускане“ наистина може да спаси живота му.

Кучетата обичат да учат нови неща, особено някои по-интелектуални породи като лабрадорите, овчарките, колито, пуделите. Ако притежавате порода с подчертано стражеви характеристики като овчарка, ротвайлер, доберман, кане корсо – там обучението е повече от задължително. Осигурете спокойствие и на вас, и на вашето куче, и на околните.

Игра и социализация

куче

От изключително голямо значение е да социализирате кучето си още докато е съвсем малко. Това е в основата на отношенията между него и други кучета и хора до края на живота му.

Кучетата са социални същества. Те обичат да са сред хора и себеподобни. Ако изолирате кучето си, то ще развие страх, а страхът е един от източниците на агресията при кучетата. Още от съвсем малко водете кутрето си в кучешкия парк (след поставянето на всички ваксини). Добре социализираното куче е щастливо куче.

Прекарвайте време с вашето животно. Макар и разходките да са задължителен елемент от това да имаш куче, за него е крайно недостатъчно да върви на повод до вас. Играйте с него, стимулирайте го ментално. За разлика от котките, които не толерират продължителни интеракции и внимание, кучето живее за това да бъде с вас. Вие имате работата си, приятелите си, половинката си, хобитата си. Кучето има вас и то е щастливо по този начин. Кучетата са способни на истинска любов.

Нищо не прави кучето по-щастливо от това да бъде с вас.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Деница Кисимова

Деница Кисимова

По образование - филолог, в свободното си време - обградена от книги, музика и театрални постановки. Обича Rammstein и "Братя Карамазови". Самоопределя се като меланхоличен мечтател и всеки ден се учи на оптимизъм. Осъзнала е важността на това да "се чувстваш на място". Вярва, че във всеки ден има по нещо красиво и заслужаващо усмивка. Твърди, че най-трудната и, същевременно, най-важната задача в личния свят на всекиго е постигането на вътрешен мир.
Деница Кисимова

Деница Кисимова

По образование - филолог, в свободното си време - обградена от книги, музика и театрални постановки. Обича Rammstein и "Братя Карамазови". Самоопределя се като меланхоличен мечтател и всеки ден се учи на оптимизъм. Осъзнала е важността на това да "се чувстваш на място". Вярва, че във всеки ден има по нещо красиво и заслужаващо усмивка. Твърди, че най-трудната и, същевременно, най-важната задача в личния свят на всекиго е постигането на вътрешен мир.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: