Анорексия! Личният разказ на Дарина за пътя към промяната

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 5 мин

Анорексия, булимия и емоционално хранене – засягат над 100 000 души в България по данни на НСИ и СЗО, като почти 20% от тях губят битката. Не ви ли плашат тези числа? Все повече хора стават емоционално зависими от храната – възнаграждават се с нея, преяждат или пък виждат в огледалото дебела проекция на себе си и спират да се хранят. Често специалистите насочват пациентите си към психиатър, който им предписва антидепресанти и всички очакват да стане чудо.

А дали решението е това?

Всъщност проблемът с анорексията е заклещен на емоционално ниво и може да се реши единствено чрез репрограмиране на мисленето. Днес ще ви споделя историята на едно момиче, което намери решение на загадките и успя да продължи живота си.

Срещнах Дари в университета. До завършването ни вече беше много слаба, нямаше сили и едва посещаваше лекциите. Видях я след близо година – свежа, с нормално телосложение, красива и с огромна усмивка. Тя се съгласи да разкаже през какво е минала в битката си с анорексията и се надявам, че опитът ѝ ще е полезен и за други хора.

– Как се разболя от анорексия?

– Никога не съм вярвала, че мога да се разболея от анорексия или булимия и не съм пазила диети. Докато учих бях качила 3-4 кг, защото се храних с бързи храни. После започнах да ходя на работа пеша и успях да сваля 5-6 кг без да разбера. Всички ми казваха, че изглеждам прекрасно. Така се мотивирах и започнах да тренирам. После дойде и прекомерното четене за здравословното хранене. Това беше първото нещо, което започна да ми влияе. Тъй като спортувах имах нужда и от повече храна. В един момент се налагаше да работя до късно, а времето за спорт не стигаше. Порциите си останаха същите. Не исках да напълнявам и започнах високо-мазнинно-ниско-въглехидратно хранене. След време си направих изследвания и имах висок холестерол. Изплаших се, защото знаех, че тялото ми реагира на стреса и новото хранене, което прилагам. Така драстично спрях мазнините и от там започна всичко.

Започнах да слабея, чувствах силен глад и постоянно мислих за храна.

После в живота ми се случиха доста неприятни неща, стресът нарасна и се чувствах самотна. Компания всяка вечер ми правиха само пиците и бургерите. Започнах да се тъпча и да изпитвам вина. Разбрах, че:

Загубиш ли контрол в личния си живот, губиш контрол в храненето.

Дълго си повтарях „Ще се оправя, ще се оправя, ще се оправя…”, но проблемът назряваше. Вината се увеличаваше, а храната ставаше все по-голям враг.

АНОРЕКСИЯ

Започнах да ограничавам храни. Първо спрях всички мазнини, после всичко по-калорично и така месеци наред. Манията растеше, менюто се редуцираше. Пропуших, бях стресирана, всичко ме изнервяше. Влизайки в магазина не знаех какво да си купя. Закусвах кисело мляко с грахов протеин, обядвах ябълки, а вечер евентуално хапвах боб или нахут със салата или само зелена салата.

АНОРЕКСИЯ

Мислих си, че правя най-доброто за себе си.

Постоянно четях, а информацията парализираше цялото ми мислене, докато не промени начина ми на живот. Спрях да посещавам ресторанти, почти не излизах. Станах разсеяна, чувствах умора и пиех по 6 кафета на ден, за да издържа. Бях обсебена. Не бях работоспособна и си пуснах неплатен отпуск. За съжаление, това доведе до по-голяма депресия. Майка ми дойде при мен, за да ми помогне, но бързо разбра, че не може да ме накара да се храня насила.

АНОРЕКСИЯ

Един ден анорексията се разкри с пълна сила:

Майка ми беше приготвила две супи – едната с мазнина за нея, другата – без, за мен. По грешка си сипах от нейната. Усетих зехтина и ме изби студена пот, цялото ми тяло започна да се тресе, изпаднах в необяснимо състояние. Приличаше на нещо като гърч.

Разплаках се… Аз просто си отивах…

– Какво реши да направиш, след като разбра, че страдаш от анорексия?

– Потърсих лекарска помощ. Психиатърът ми назначи антидепресанти, но не даваха резултат и с времето само увеличаваха дозата. Прибрах се в Бургас, за да съм при семейството си. Някак трябваше да се измъкна. Една нощ сънувах как вървя по улицата (в ежедневието тогава носих само детски дрехи, защото дамските колекции не ми ставаха). Бях с дънки и имах дупе – хубаво оформено, носих много красиви токчета и пристъпвах уверено. Толкова беше реално. Като някакъв глас. Събудих се с прилив на енергия, сякаш съм със здраво тяло. Знаех, че вече моментът е настъпил и ще намеря решение.

– Кое преобърна играта?

– Започнах да ходя на рехабилитация, където срещнах Д-р Колева. Тя се зае много сериозно с мен. Назначи ми леки тренировки, за да съвзема мускулатурата си и с времето успя да ме убеди да ям повече. По малко, но всеки ден. Това ме зареди с енергия и надежда! Започнах да качвам килограми, но беше много трудно, защото мозъкът ми ме саботираше. След време започнах да се чувствам малко по-добре. Започнах да ходя на фитнес. Достигнах 40кг и изпаднах в паника. Трябваше ми изключителна воля да не повръщам, да съм по-силна и да преборя старите си страхове.

АНОРЕКСИЯ

Започнах да се възстановявам. Върнах се в София и продължих да тренирам. Отново попаднах на добър треньор, който следеше прогреса ми. Успях да се върна на работа след над 6-месечен отпуск. На едно парти реших, че ще ям сладолед. Не бях яла захар от 1 година и това беше най-сладкия сладолед в живота ми. Всъщност, изядох цели 4, защото не можех да повярвам колко е вкусно. Тичах по улицата, радвах се, бях като дете.

– Спортът ли те освободи от анорексията?


– Да, спортът изигра основна роля, но най-вече хората, които срещнах. Чрез тях разбрах, че храната не е нищо друго освен енергиен източник. Трябва да се яде бавно, съзнателно и с уважение към всяка хапка.

Разбрах, че всичко е мозък и чувства.

АНОРЕКСИЯ

Моите близки, приятели и колеги много ме подкрепяха. Благодарение на тях и на големия ми инат, аз успях. Ако не бях срещнала онази жена и не бях започнала с онези гирички от един килограм, надали щях да се справя. Посещавам и психолог, който също ми помага. Да се излекуваш отнема много повече време и труд, отколкото да се разболееш, но е възможно.

Не оставяйте храната да контролира живота ви!

АНОРЕКСИЯ


А ако и твоето съзнание е заклещено в някое от по-горните състояния и не знаеш от къде да започнеш, пробвай някои от тези техники. А защо не и всички:

  1. Признай си, че имаш проблем. Това е половината решение.
  2. Поговори с приятели, близки, психолог. Не е срамно, че преживяваш нещо такова. Много хора вече имат сходен проблем.
  3. Кино, развлечения, разходки, медитация, йога, срещи с приятели и литература, могат да помогнат. Направи живота си забавен, така че да искаш да го живееш и да ти е ценен отново.
  4. Намери начин да освободиш мозъка си, контролът над храната може да дойде само отвътре. Има много приятни и ефективни техники за репрограмиране на ума и начина на мислене – системата „Мога да те накарам да отслабнеш” на Пол Маккена е добра алтернатива.
  5. Започни рехабилитация или спорт. Избери нещо, което е подходящо за теб и ти е забавно. Най-важно е да се забавляваш, докато го правиш, без усилие.
  6. Опитай се да сдъвкваш храната си 30-50 пъти. Не се разсейвай, докато се храниш и усещай всяка хапка с наслада. Може да оставяш вилицата в чинията всеки път, докато дъвчиш.
  7. Не се страхувай да се храниш нормално!

Pura Vida!

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Пепа Драгоева

Пепа Драгоева

Бранд мениджър по професия, певица през свободното време и мечтател - постоянно. През 24-те часа, с които разполага всеки ден, се занимава с хиляди неща, та дори и остава време за приятели и един заек - Льольо. Преди това учи химия, но рязко сменя посоката към маркетинга и твърди, че това е едно от най-добрите й решения. Мечтае за свят, пълен с по-усмихнати хора, обича да пътува и да е сред приятели на по чаша вино. Любовта й към изкуството и красивите неща я доведе в PURA VIDA.
Пепа Драгоева

Пепа Драгоева

Бранд мениджър по професия, певица през свободното време и мечтател - постоянно. През 24-те часа, с които разполага всеки ден, се занимава с хиляди неща, та дори и остава време за приятели и един заек - Льольо. Преди това учи химия, но рязко сменя посоката към маркетинга и твърди, че това е едно от най-добрите й решения. Мечтае за свят, пълен с по-усмихнати хора, обича да пътува и да е сред приятели на по чаша вино. Любовта й към изкуството и красивите неща я доведе в PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: