6 качества, нужни в работата, които дипломата не може да ти даде

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 5 мин

Цял живот ти казват, че образованието е ключът към успеха и всички качества, които придобиваш в училище или в унивеситета са достатъчни, за да си щастлив и успял.

Но дали е само това?

Има хора, които без значение от липсата на диплома, се справят идеално с това, което правят. Има и такива, които имат много знания, квалификации и са учили години наред, но нещо все не им достига.

Истината е, че личните качества присъстват като изискване във всяка обява и понякога са по-важни от всеки сертификат или образователна степен, но не им обръщаме нужното внимание. А именно те са тези, които ни правят добри и ценни кадри – професионалисти, на които може да се разчита.

Ето някои от най-ценените качества на работното място, които дипломата не може да ти даде, но те ще ти помогнат повече, отколкото си мислиш:

Проактивност

Много голяма част от хората с години работят на едно и също място без никакво развитие. Но това са същите хора, които казват, че работят толкова, за колкото им се плаща. Мерят всяко свое действие според заплатата си и тя е единствената цел, която имат. От друга страна, проактивните хора, тези пълни с идеи и предложения, често са уважавани от колегите и шефовете си. Това са хората, които правят иновации, подобряват процеса на работа и са концентрирани към развитие на общото. И, може би не веднага, но винаги идва момент, в който това им се отплаща. Разликата между много добро и отлично са 5 минути повече отдаденост всеки ден. Да извървиш една стъпка повече, да дадеш една идея повече. Всяко малко нещо, което правиш в повече, се натрупва и се превръща в професионализъм и доверие в уменията ти.

„Вие няма да израснете, ако не се опитате да направите нещо извън това, което вече умеете до съвършенство.“

Ралф Емерсън

6 качества

Лоялност

Добрите отношения между работници и мениджъри са рядкост, защото липсва взаимно уважение. Лоялността е необходима, защото тя ще бъде движещата сила в екипа винаги, когато има труден момент за преодоляване и трудни решения за вземане. Нито в училище, нито в университета те учат на лоялност. А тя е от изключителна важност във всички взаимоотношения, които имаш в живота си. Очакваш я от всички, дори без да осъзнаваш, но дали я даваш обратно? Навсякъде трябва взаимност.

Чувство за мярка

Дали да кажеш нещо и кога, струва ли си спора, градивна ли е критиката или просто нажежава обстановката? Чувството за мярка е едно доста позабравено качество, за което рядко се говори и коментира, но пък липсата му винаги се усеща осезаемо. То е вътрешен усет, които се развива чрез наблюдение и преценка на хора и ситуации и най-вече на себе си. Кога прекаляваш с приказките, колко често закъсняваш за среща, колко е уместно да отидеш на работа с тези дрехи, колко често спориш с колегите си и какви думи използваш. Всичко в разумни граници е приемливо. Но къде са границите? Погледни се отстрани, дай си време да разбереш как звучиш, как изглеждаш. Постави се на мястото на другия и ще разбереш сам.

„Човешкият характер има три златни качества – търпениe, чувство за мярка и умение да мълчи. Понякога в живота те помагат повече, отколкото ума, таланта и красотата.“
Джордж Клуни

 

Чувство за екипност

Пише го във всяка обява и вече звучи клиширано, но това наистина да бъдеш част от екип, а не от група хора дошли да свършат дадена работа, е истински ценно. Човек, който създава нещо сам, ще има нужда от партньори или служители, когато се развие. „Шефът“ ще бъде истински лидер, само когато наистина е част от екипа. Винаги ще имаш нужда от други хора, колкото и да си добър в работата си. Да помогнеш, когато някой е по-назад, да потърсиш помощ, когато ти е трудно или да споделиш радостта от постигнатото. Типичен пример за необходимостта от екипност са отборните спортове като футбола, в които дори най-големите звезди не биха могли да спечелят без съотборниците си. “Сговорна дружина планина повдига” и понякога не само планина, а и цели светове.

6 качества

Толерантност

Въпреки общото ежедневие и цели, ние все пак сме различни хора. Имали сме различно детство, различни комплекси и безброй много мечти – кои сбъднати, кои не. Дали са ни различно възпитание и възприемаме живота през призмата на собствените си преживявания. В офиса, както и навсякъде другаде, трябва да уважаваме чуждите качества и модели на възприятие. Защото както в училище някои бяха по-добри с числата, а други със свободните съчинения, така и в работата си всеки има нещо, с което да допринесе за постигане на общата цел. Един добър лидер ще види потенциала в хората и ще разпредели задачите правилно, а един професионалист ще уважи различното в чуждите методи и похвати. Но за това на първо място трябва отворено съзнание. За да приемеш, че не всички хора са като теб и това е ок.

Мотивация

Вътрешното желание да усетиш удовлетворение от крайният резултат е по-важно от това колко време и усилия ще ти отнеме това. Но не всеки го иска толкова много. Или пък се отказва и оправдава с обстоятелствата. Причината няма значение. Важното е да продължиш напред, да преодоляваш спънките и да приемаш стъпката назад като временно явление, а не като начин на живот. Всички хора, които са мотивирани да научат нещо ново, да бъдат по-добри и по-щастливи от вчера – в един момент успяват. Защото това е качеството, което ги бута напред всеки път, когато обстоятелствата ги дърпат назад. Дали си заслужава да се предадеш? Трябва ли да спреш, защото в момента нещо не ти достига? Този проблем по-важен ли е от така чаканото удовлетворение накрая? Ако отговорът ти е „да“, трябва да си помислиш кога и защо загуби мотивация да бъдеш по-добрата версия на себе си. И ако смяташ, че това не е важно, ти остава само да стоиш и да гледаш как другите успяват. 

Всички тези качества ще ти помогнат в работата, но и навсякъде другаде. В отношенията ти с хората, в отношението ти към самия себе си, в партньорства и приятелства. Човек трябва да развива себе си, както детето развива двигателните и говорните си умения – без да се отказва. Защото в крайна сметка всички постигнати цели и мечти са това, което пълни живота и спомените ти със смисъл и щастие. И всеки път, когато погледнеш назад, знаеш, че си успял, че си стигнал до края. И следващият път пак ще го направиш.

„Човек не може да действа правилно само в една област на живота си, а в другите – не. Животът е едно неделимо цяло.“

Махатма Ганди

Pura vida!

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Симона Георгиева

Симона Георгиева

Щастлива майка на момиченце, нарича "кучешкото ми дете" своята първа космата любов - Дара. Пее от малка, но вече изнася концерти само вкъщи и в колата. Сега се занимава уеб дизайн и разработка и се отдава на детската си любов - писането. Любознателна до мозъка на костите си, вярва, че човек трябва да учи нещо ново всеки ден. Мечтае за къща с голям двор и много кучета в него. Обича да пътува, да рисува и да чете книги. Животът й коренно се променя откакто среща най-страхотния мъж на света. Създава PURA VIDA, вдъхновена от усмивките на всички хора, които обича.
Симона Георгиева

Симона Георгиева

Щастлива майка на момиченце, нарича "кучешкото ми дете" своята първа космата любов - Дара. Пее от малка, но вече изнася концерти само вкъщи и в колата. Сега се занимава уеб дизайн и разработка и се отдава на детската си любов - писането. Любознателна до мозъка на костите си, вярва, че човек трябва да учи нещо ново всеки ден. Мечтае за къща с голям двор и много кучета в него. Обича да пътува, да рисува и да чете книги. Животът й коренно се променя откакто среща най-страхотния мъж на света. Създава PURA VIDA, вдъхновена от усмивките на всички хора, които обича.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: