6 малко познати израза, които описват радостта от живота

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 5 мин

Във времето, в което живеем, сякаш повече от всякога имаме нужда да ни напомнят кое е наистина важно и ценно.


Свръхконсуматорското ни или супер крайно мислене не ни позволява да погледнем нещата от страни, или по-скоро от вътре. Да погледнем дълбоко в себе си, за да разберем, че щастие ни носят далеч по-различни неща от пари, вещи и повишения и да се научим да живеем най-вече в настоящето. Защото, ако погледнем реално – имаме само него.

Наричат „духовно израстване“ или „себепознание“ процесът, през който преминаваме, за да разберем тези по-висши идеи. Истината е, че без значение от определението, това са идеи за един по-пълноценен и щастлив живот, който не зависи от материалното положение, политическата обстановка или предразсъдъците на околните.

Защото възприятията ни за света формират как той изглежда в нашите очи, а това върху, което се концентрираме, е нашата истина.

В различните краища на Земята с времето хората са достигнали до някоя от тези идеи и са ги обобщили в един израз или дума. Вижте някои от най-интересните изрази, които нямат точен превод, а описват идеално радостта от живота и неговия смисъл:

Пура вида (pura vida)

Изразът се употребява често в Коста Рика, но и в други испаноговорящи държави. Преведен буквално от испански означава „чист живот“.  Такъв живот, в който малките неща имат огромно значение, но също и умението да им се наслаждаваме и да ги оценим. Усмивка, неочаквана изненада или просто фактът, че си на плажа и грее слънце – все неща, които заслужават повече от нашето внимание. Без значение от обстоятелствата – животът е по-хубав отколкото изглежда понякога. Може би неслучайно Коста рика е в челните места на класациите за най-щастливи народи.

Икигай (生 き 甲 斐)

Японска концепция, която съчетава в себе си „ики“ – живот и „гай“ – ценност. Това е онзи вътрешен двигател, който ни кара да скачаме от леглото всяка сутрин, въодушевени и заредени за предстоящия ден. Защото знаем, че ще направим нещо, което ни придвиждва все повече до мечтаната цел. Икигай е много по-висша идея от това да спечелим някаква сума пари или да стигнем до определено ниво в корпоративният свят. Той е съчетание от отговорите на четири много важни въпроса: В какво съм добър? Какво обичам да правя? От какво се нуждае светът? Какво може да ми носи пари? Намерим ли този съвършен център между четирите неща, значи сме намерили своя икигай.

радостта

Хюга (hygge)

Това е датската концепция за щастлив живот. Хармонията между нас и света, която изпитваме без конкретен повод. Можем да си я представим като уютът и спокойствието, което изпитваме, когато сме на гости при баба, ароматът на билковият чай в дъждовен ден или онова „мммм…“, което издаваме неусетно, когато опитаме парче вкусен шоколад. Хюга няма график или причина, едиственото условие е да ни носи удоволствие. Да почетеш хубава книга, да пиеш кафе без да бързаш, ден без планове или хубав филм – всеки прави това, което обича. А сьондасхюга пък е тяхната дума за идеалния почивен ден – цял един хюга ден, в който правиш само прекрасни неща, без да бързаш и без да се тревожиш за утре.

радостта

Хакуна матата (hakuna matata)

В превод от суахили означава „нямай грижи“, „да не ти пука“. Изразът стана популярен от „Царя лъв“, но той се използва в Кения и Занзибар и до днес. Изящното качество да махнеш с ръка и да се освободиш от всякакви тревоги е все по-непознато за нас. Стрес, забързано ежедневие и постоянни срокове ни пречат да видим, че всъщност не всичко е чак толкова страшно, неотложно или непоправимо. Мозъкът ни има склонността да преувеличава някои ситуации и от незначителна пречка да превръща всичко в огромна драма. А всъщност ако просто ги подминем, всичко си продължава нормално.

Ля жоа ду вивр (le joie de vivre) 

Буквално преведено от френски означава „радостта от живота“. Когато се чувстваш щастлив, просто защото си жив. Това може да бъде радостта от прекрасен разговор, от красива гледка, от времето навън – няма значение причината. Не ни е нужен повод да се радваме, че сме на този свят, че дишаме, виждаме, чуваме и можем да докоснем нечия ръка. Всяко малко нещо може да бъде повод за joie de vivre, но това зависи изцяло от нас.

радостта

Долче фар ниенте (dolce far niente)

Сладостта от нищоправене – когато ни е толкова „сладка“ почивката и нищо не ни притеснява. В Южна Италия знаят как да го постигнат. Не трябва да се бърза за никъде, не трябва да позволяваме на някого да ни ядосва или да ни засегне. Понякога имаме нужда и от това да бездействаме, но рядко го правим по този начин и това обезсмисля изцяло почивката. Да си полежим на дивана с изключен телефон и без да ни пука от нищо – не е утопия, а напълно възможно!

Фернвее (fernweh)

Това е немската дума за страст към пътешествия. Това е обратното на носталгията, което изпитваме понякога към места или хора. Не можем да си намерим място, искаме да хванем багажа и да тръгнем на някъде и то веднага – страстта към пътуването е по-силна от всичко. Бленуваме да опознаваме нови и недокоснати от нас места, култури и гледки, желаем повече от всичко да преоткриваме света постоянно. Все повече хора се предават на своя fernweh и пътуват постоянно и задължително, без да приемат обстоятелствата за пречка. Това се превръща в техният смисъл да живеят. Възможно е, само трябва пречупим стереотипите и да си купим първият билет. И радостта започва. 🙂

Не познавам по-щастливи хора от тези, които са се научили да оценяват дребните, ежедневни неща и да изпитват благодарност за това, че просто за живи и здрави. Ако се замислите, успеем ли да намерим начин да възприемаме нещата по този начин, никой и нищо не може да ни отнеме това усещане. Ситуациите се променят, обстоятелствата също. Целият ни живот е съчетание от възходи и спадове, няма как ежедневно да се случват само големи, страхотни неща на всички. Но ако всеки ден правим поне едно малко нещо, което ни прави щастливи, носи ни смисъл и се усмихваме от благодарност, че можеше да бъде много по-зле – това е една огромна стъпка в правилната посока. Утре може и да няма, затова нека днес да бъде прекрасно!

Pura vida!

 

Източници: 
Wikipedia
Hrisilandia
Edna.bg
Transmedia

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Симона Георгиева

Симона Георгиева

Щастлива майка на момиченце, нарича "кучешкото ми дете" своята първа космата любов - Дара. Пее от малка, но вече изнася концерти само вкъщи и в колата. Сега се занимава уеб дизайн и разработка и се отдава на детската си любов - писането. Любознателна до мозъка на костите си, вярва, че човек трябва да учи нещо ново всеки ден. Мечтае за къща с голям двор и много кучета в него. Обича да пътува, да рисува и да чете книги. Животът й коренно се променя откакто среща най-страхотния мъж на света. Създава PURA VIDA, вдъхновена от усмивките на всички хора, които обича.
Симона Георгиева

Симона Георгиева

Щастлива майка на момиченце, нарича "кучешкото ми дете" своята първа космата любов - Дара. Пее от малка, но вече изнася концерти само вкъщи и в колата. Сега се занимава уеб дизайн и разработка и се отдава на детската си любов - писането. Любознателна до мозъка на костите си, вярва, че човек трябва да учи нещо ново всеки ден. Мечтае за къща с голям двор и много кучета в него. Обича да пътува, да рисува и да чете книги. Животът й коренно се променя откакто среща най-страхотния мъж на света. Създава PURA VIDA, вдъхновена от усмивките на всички хора, които обича.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: