5 заведения в Пловдив, които ми пълнят душата

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on pinterest
Pin
Време за четене: 5 мин

Добре дошли в нашия слънчев Пловдив!

Културен град с история, датираща преди 8000 години, няколко сиенитни хълма, които се открояват отдалеч, калдаръмени улички с аромат на мекичките на баба из Стария град, Квартал на творческите индустрии, в който да развихриш въображението си и дух, носещ хилядите трансформации на града през годините. Истината е, че Пловдив крие култура, мистика и дух, които винаги са ме карали да се чувствам у дома. Намерих пространства, в които мога да уча, работя, да споделя ароматно кафе и история с приятели, да послушам концерт или просто да изпия чаша вино. Те са толкова цветни, че реших да ги споделя с вас.

А ето и 5-те любими заведения, които ми пълнят душичката:

Bee Bop Cafe – Смело мога да кажа:

Най-хубавата сцена за концерти в града.

Клубът е разположен в центъра, точно до Градската градина. BeeBop Cafe е място, където може да чуеш български и чужди артисти, да се посмееш в театър вечерите им, а Quiz night show-то ще задоволи интереса и на най-любознателните. Създаден е от трима местни музиканти, които вярват, че има място за хубавата музика и това може да се усети още от прекрачването на вратата. Нощем, преди концерт, блещукат светлинките от запалените свещи, а музиката винаги е внимателно селектирана. За озвучаването също е помислено, тъй като това е най-важният инструмент, чрез който всеки музикант може да покаже уменията си и да достигне до публиката. Обстановката е уютна, все едно наистина си си у дома. Обикновено не се изисква предварително закупуване на билети за концертите, така че директно може да ги вземеш на място. Резервацията обаче е повече от желателна. 🙂

заведения

Бар Контрабас – Джаз сърцето на Старинен Пловдив.

Преди да го откриеш, трябва да се покатериш по калдъръмена криволичища уличка, но стигайки до него ще се озовеш в малка двуетажна къща. Когато излезеш на дворчето с лозите и гледката към града, времето ще спре. Ще звучи джаз, а може и на живо да чуеш някое трио или квартет, отново в двора, на една ръка разстояние от теб. Домакините често освен концерти, организират и нещо още по-интересно – в неделните нощи пловдивски музиканти приготвят вкусна вечеря като всяка седмица темата е различна. Вратите са отворени за всички желаещи. А виното е толкова хубаво… 😉

заведения

Vintage House – Едно малко и симпатично пловдивско кътче.

Заредено е с толкова позитивна енергия. Инериор, който заслужава да бъде разгледан обстойно и меню – богато на коктейли  и вкусно хапване. Отдели си време, за да видиш детайлите. От тавана висят самолети, докато близо до сцената се усмихва грамофон. Ще се изненадаш от разнообразната им кухня и приятните цени, а нощите в заведението са незабравими – може да се натъкнеш на акусични концерти, салса партита, фокуси на живо, литературно четене, представяне на нови книги. Имала съм честта да пея доста пъти там с различни програми и смея за кажа, че атмосферата е незабравима. Добавям и няколко усмивки от милия персонал и всичко си идва на мятото. Намира се на ул. Гладстон в Дома на Културата „Борис Христов“.

заведения

 

Ресторант Smokini – Не случайно познат като „Приключенският ресторант в центъра на Пловдив„!

Само като чуя името и рефлексите в организма ми се задействат с едно звучно „ммммм вкусно„! Работих в офис на центъра, когато го посетих за първи път с колеги за обяд. Няма да забравя как от влизането любопитството ми се събуди, защото попаднах в някакво много разчупено пространство, включващо индустриален стил и уютно домашно усещане. Започнах да разглеждам менюто и се удивих на разнообразието – имаш за всеки по нещо, нищо, че все пак беше обедно меню. За първи път тогава опитах тиквена крем супа и беше вълшебна. От тогава ми е любима, както и мястото. Не е случайно, че ресторантът е домакин на най-известните звезди, които изнасят концерти в Пловдив. Sting и Zucchero вече вечеряха там, а дочух, че приключението за гостите е включвало и по една широка усмивка, защото звездите са се снимали с всички желаещи. Ако някой иска да сподели с мен това foodie приключение го очаквам на ул. „Отец Паисий“ 12, известна като „Златарска“. На масата ще го посрещна с онова разтапящо се патешкото магре. Ммм…! 🙂

заведения

Gingertale – Кой каза коктейли? Кафе? Там има от всичко и то по много.

Заведението откри съвсем скоро, но перфектната му локация в Капана /до известните Мармалад и KANAPE/ е причина бързо да бъде забелязано. Клубът се появява като вдъхновение от суинг културата и на партитата през уикенда не можеш просто да стоиш седнал. Настроението бързо се приповдига и от специалния лист с алкохолни коктейли. За въздържателите има интересни предложения като безалкохолна джинджифилова бира. А ако си поръчаш коктейл и сламката ти изглежда странна – не се притеснявай. Тя е направена от паста, защото заведението се стреми да редуцира употребата на пластмаса. Условието тук е да пиеш по-бързичко, защото ако коктейлът ти те чака 2-3 часа на масата, не само ще си пийнеш, но и ще си хапнеш.Много ми допада идеята им за безалкохолните им коктейли. Те не съдържат изкуствени сиропи и оцветители, с което ги правят подходящи и за най-малките душички. Бобус – диванчетата са идеален вариант за работа от заведение през деня. Изпитано е! 😉

 

Добре, не мога да спра само до 5. Пловдив стана толкова шарен и интересен! Накратко ви разказвам и за още няколко любими места:

  1. Работилница на Веселите палачинки в Капана с домашно приготвени сладка от бабата на собствениците и интерсни комбинации като „Кайсия с какао“ или „Круша с розмарин“.
  2. Бар CRAFT, разположен на ул. „Абаджийска“ – предлагат най-хубавото уиски в Капана.
  3. Котка и Мишка – силно ароматно кафе, крафт бири, повече от забележителен интериор, а от скоро на разположение е и тяхния coworking space, в случай, че нещо се наложи. 😉
  4. QUATTRO Piano Bar – Пиано бар под ресторант „Memory“ в центъра на Пловдив. Музикантите са невероятни и винаги са изпълнени с енергия, а забавлението е сигурно.
  5. Ресторант Паваж – бутиковото им меню и малката къщичка в Капана те отвеждат направо при баба.

Статията не е с платено съдържание и е хубаво да спомена, че няма да ядем или да пием на корем в по-горните заведения. Но като е хубаво, е хубаво!

Чакаме ви в слънчев Пловдив!

PURA VIDA! 

*Снимките са използвани от официалните страници на заведенията във Facebook и нямаме авторски права върху тях.

[Брой гласове:6    Average: 4.3/5]
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on pinterest
Pin
Пепа Драгоева

Пепа Драгоева

Бранд мениджър по професия, певица през свободното време и мечтател - постоянно. През 24-те часа, с които разполага всеки ден, се занимава с хиляди неща, та дори и остава време за приятели и един заек - Льольо. Преди това учи химия, но рязко сменя посоката към маркетинга и твърди, че това е едно от най-добрите й решения. Мечтае за свят, пълен с по-усмихнати хора, обича да пътува и да е сред приятели на по чаша вино. Любовта й към изкуството и красивите неща я доведе в PURA VIDA.
Пепа Драгоева

Пепа Драгоева

Бранд мениджър по професия, певица през свободното време и мечтател - постоянно. През 24-те часа, с които разполага всеки ден, се занимава с хиляди неща, та дори и остава време за приятели и един заек - Льольо. Преди това учи химия, но рязко сменя посоката към маркетинга и твърди, че това е едно от най-добрите й решения. Мечтае за свят, пълен с по-усмихнати хора, обича да пътува и да е сред приятели на по чаша вино. Любовта й към изкуството и красивите неща я доведе в PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: