Януари – пълен корем – празни джобове

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 5 мин

Има ли баланс между пълния корем и празните джобове след празниците?


Kак да преживеем януари, който е низ от силна следпразнична умора, депресионен период, адски тесни дънки, в които май ще се напъхаме точно догодина и джобове, в които се друскат едва 48 стотинки. Всички броим дните до края на месеца и проклинаме 31-дневното предизвикателство на януари. Но трябва все някак да го избутаме, нали?

Януари за никой не е цветен, какъвто е август, но съм сигурна, че има добри начини, по които да бъде преживян!

Ще започна януарската си идеология първо с килограмите. Дамите май най-много се вълнуват именно от тях или по-скоро от лесни и супер ефективни начини да ги изгонят, колкото се може по-бързо. Е, няма магическа пръчица, но с малко вяра и последователност всичко се постига.

Януари, вече не си на празничната маса!

Какво означава това? – Ами, да видим. Януари си има няколко съществени празника – почитаме Васильовден, Йордановден, Ивановден, ако щете и стринкин ден, но реално вече тези празници не важат за оправданието „След Нова година спирам да ям“. Защото… Ами Нова година мина. Бум!

Фитнесите се напълниха с едноседмична навалица от хора. Спокойно, ще им мине. Но нека ти не си в тяхното число. Ясно е, че рано или късно ще ти се наложи да се върнеш към нормалния си ритъм и да спреш да ядеш баклава за десерт след всяко хранене. И какво от това – всъщност не ти и трябва.

Тялото има нужда от почивка и разтоварване. Физическо, психическо и духовно. Големите маси, силният алкохол и бурните компании изморяват отвсякъде. Така че – не, няма да ти дам златно правило за отслабване, а само една проста идея – не преяждай, наспивай се и си дай времето за заслужена почивка.

Тренировките у дома – лесна колаборация между здрав дух и здраво тяло:

Моментът е прекрасен, за да започнеш с нещо много мъничко, но в дългосрочен план. Ако не искаш да се буташ из фитнесите, а и нямаш финансовата възможност, може да се пораздвижиш у дома. Ако си по-буйна натура и искаш да укротиш енергията си, може би упражненията като HIIT и табата ще ти допаднат. Има алтернативи за начинаещи, които са само по 15 -20 минутки и са прекрасен начин за интензивна ефективна тренировка, безплатно. Ако пък искаш да се разтегнеш, може да опиташ пилатес или да успокоиш топката с йога. Каналът на Boho Beautiful в Youtube е пълен с различни алтернативи и треньорката определено ще ви вдъхнови.

януари

За по-големите ентусиасти, които искат и да се отърват от онези 4 (забранената дума),  има доста предизвикателства из социалните мрежи. В тях са включени упражнения по 10-15 минутки и конкретен режим на хранене. Обикновено са с продължителност 2 седмици или месец и са достъпни, без да плащаш каквото и да е. Така че, колкото и да ти е студено, нямаш оправдание, защото тренираш у дома, без допълнителни уреди и екипировка и без да ходиш до залата. Страницата Фитнес у дома във Facebook предлага точно такова предизвикателство в момента. Имат и затворена група, в която може да задаваш всички въпроси, които не са ти ясни и да получиш подкрепа.

До тук добре. Намерихме алтернатива за килограмите. Какво обаче да правим през януари с остатъка от времето си, предвид неособено благоприятните метеорологични условия и липсата на бюджет?

Споделям списък с идеи, които са толкова приятни, че накрая ще се чудиш как всъщност да излезеш от вас!

  • Покани приятели у дома за филмова вечер. – Да гледаш комедия с любими хора е в пъти по-приятно, отколкото сам. Нямате билети за кино, можете да пийвате и хапвате каквото пожелаете или да ударите паузата на филма, ако сред вас има пушачи. Никакви ограничения!
  • Бордни игри – занимания за големи деца. Да се върнеш към детството е едно от най-зареждащите неща. А защо не и към играенето на игри? „Монополи“, „DIXIT“, „Activity“ са все варианти, които са предвидени за поотраснали деца и освен, че са интересни, са и много забавни. В случай, че не разполагаш с тях, винаги можете да играете на „Асоциации“ или „Филми“. А защо не и едно белотче? Стига да имате четвърти.
  • Отиди на гости на родителите си през уикенда. При всички положения ще ги зарадваш, ще споделите време, което все остава малко назад. А и ще си хапнеш от любимата супа на мама, която само тя може да приготви! Ммм…
  • Звънни на любим човек – Не е нужно да си навън само, защото е петък. Можеш да стартираш уикенда като си останеш у дома и споделиш вечерта в компанията на приятел, който например живее в друг град или просто не си виждал скоро. Даже може да си сипете по чашка вино и да си пуснете камерите. Не гарантирам обаче кога и как ще приключи вечерта.
  • Гледане на обучителни видеа или слушане на подкасти – Ех, че хубаво. Януари може да е „беден“ месец, но пък какво по-хубаво от това да обогатиш себе си! Няма значение в каква сфера работиш. Ако не ти се слушат/гледат обучителни материали в твоята сфера, просто си пусни TED. Лекциите им са толкова разнообразни и вдъхновяващи. А и гарантирано ще събудиш любознателността си.
  • Урааа! Време за сериали! – Най-накрая може да догледаш накуп последните 4 серии на 5-ти сезон от любимия ти сериал! Воаля! А защо не и уикенд сериал-маратон?!
  • Чети! Любими, прекрасни, събуждащи книги! – Имаш книги на нощното щкафче, които само си чакат реда, а той все не идва? Супер! Януари е идеален момент да спреш да ги приемаш като част от интериора и да избършеш праха им. Дали ще заделиш половин час преди лягане или ще прочетеш цяла книжка на един дъх в януарската неделна сутрин, зависи изцяло от теб. И една провокация – състави си списък с книжки, които да прочетеш през годината – поне по 1 на месец.
  • Аудио книги – Докато пътуваш, шофираш или ако ежедневно работиш на компютър и очите ти са много уморени, можеш да пробваш аудиокнигите. Вече има доста неща на български, а в случай, че искаш да подобриш английския си може да си свалиш и нещо инетересно на английски. С един куршум – два заека!
  • И бих казала изобщо не на последно място подари си медитация. Знам, че навсякъде слушаш за нея, но това е инструмент, който наистина може да те отпусне. Не е необходимо да полагаш каквото и да е усилие, за да пробваш. Нали затова е медитация. Има доста курсове, приложения и видеа, но споделям с теб безплатна апликация, която използвам с водени медитации – Sattva. (Водените медитации имат човек, който говори, за да насочва вниманието ти.) И за всеки, който каже, че няма време ще кажа – вместо и днес да изгубиш 20 минути във Facebook, си ги подари на теб. Заслужаваш ги!

Януари, може би не искам да свършваш!

Pura vida!

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Пепа Драгоева

Пепа Драгоева

Бранд мениджър по професия, певица през свободното време и мечтател - постоянно. През 24-те часа, с които разполага всеки ден, се занимава с хиляди неща, та дори и остава време за приятели и един заек - Льольо. Преди това учи химия, но рязко сменя посоката към маркетинга и твърди, че това е едно от най-добрите й решения. Мечтае за свят, пълен с по-усмихнати хора, обича да пътува и да е сред приятели на по чаша вино. Любовта й към изкуството и красивите неща я доведе в PURA VIDA.
Пепа Драгоева

Пепа Драгоева

Бранд мениджър по професия, певица през свободното време и мечтател - постоянно. През 24-те часа, с които разполага всеки ден, се занимава с хиляди неща, та дори и остава време за приятели и един заек - Льольо. Преди това учи химия, но рязко сменя посоката към маркетинга и твърди, че това е едно от най-добрите й решения. Мечтае за свят, пълен с по-усмихнати хора, обича да пътува и да е сред приятели на по чаша вино. Любовта й към изкуството и красивите неща я доведе в PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: