Януари – пълен корем – празни джобове

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on pinterest
Pin
Време за четене: 5 мин

Има ли баланс между пълния корем и празните джобове след празниците?


Kак да преживеем януари, който е низ от силна следпразнична умора, депресионен период, адски тесни дънки, в които май ще се напъхаме точно догодина и джобове, в които се друскат едва 48 стотинки. Всички броим дните до края на месеца и проклинаме 31-дневното предизвикателство на януари. Но трябва все някак да го избутаме, нали?

Януари за никой не е цветен, какъвто е август, но съм сигурна, че има добри начини, по които да бъде преживян!

Ще започна януарската си идеология първо с килограмите. Дамите май най-много се вълнуват именно от тях или по-скоро от лесни и супер ефективни начини да ги изгонят, колкото се може по-бързо. Е, няма магическа пръчица, но с малко вяра и последователност всичко се постига.

Януари, вече не си на празничната маса!

Какво означава това? – Ами, да видим. Януари си има няколко съществени празника – почитаме Васильовден, Йордановден, Ивановден, ако щете и стринкин ден, но реално вече тези празници не важат за оправданието „След Нова година спирам да ям“. Защото… Ами Нова година мина. Бум!

Фитнесите се напълниха с едноседмична навалица от хора. Спокойно, ще им мине. Но нека ти не си в тяхното число. Ясно е, че рано или късно ще ти се наложи да се върнеш към нормалния си ритъм и да спреш да ядеш баклава за десерт след всяко хранене. И какво от това – всъщност не ти и трябва.

Тялото има нужда от почивка и разтоварване. Физическо, психическо и духовно. Големите маси, силният алкохол и бурните компании изморяват отвсякъде. Така че – не, няма да ти дам златно правило за отслабване, а само една проста идея – не преяждай, наспивай се и си дай времето за заслужена почивка.

Тренировките у дома – лесна колаборация между здрав дух и здраво тяло:

Моментът е прекрасен, за да започнеш с нещо много мъничко, но в дългосрочен план. Ако не искаш да се буташ из фитнесите, а и нямаш финансовата възможност, може да се пораздвижиш у дома. Ако си по-буйна натура и искаш да укротиш енергията си, може би упражненията като HIIT и табата ще ти допаднат. Има алтернативи за начинаещи, които са само по 15 -20 минутки и са прекрасен начин за интензивна ефективна тренировка, безплатно. Ако пък искаш да се разтегнеш, може да опиташ пилатес или да успокоиш топката с йога. Каналът на Boho Beautiful в Youtube е пълен с различни алтернативи и треньорката определено ще ви вдъхнови.

януари

За по-големите ентусиасти, които искат и да се отърват от онези 4 (забранената дума),  има доста предизвикателства из социалните мрежи. В тях са включени упражнения по 10-15 минутки и конкретен режим на хранене. Обикновено са с продължителност 2 седмици или месец и са достъпни, без да плащаш каквото и да е. Така че, колкото и да ти е студено, нямаш оправдание, защото тренираш у дома, без допълнителни уреди и екипировка и без да ходиш до залата. Страницата Фитнес у дома във Facebook предлага точно такова предизвикателство в момента. Имат и затворена група, в която може да задаваш всички въпроси, които не са ти ясни и да получиш подкрепа.

До тук добре. Намерихме алтернатива за килограмите. Какво обаче да правим през януари с остатъка от времето си, предвид неособено благоприятните метеорологични условия и липсата на бюджет?

Споделям списък с идеи, които са толкова приятни, че накрая ще се чудиш как всъщност да излезеш от вас!

  • Покани приятели у дома за филмова вечер. – Да гледаш комедия с любими хора е в пъти по-приятно, отколкото сам. Нямате билети за кино, можете да пийвате и хапвате каквото пожелаете или да ударите паузата на филма, ако сред вас има пушачи. Никакви ограничения!
  • Бордни игри – занимания за големи деца. Да се върнеш към детството е едно от най-зареждащите неща. А защо не и към играенето на игри? „Монополи“, „DIXIT“, „Activity“ са все варианти, които са предвидени за поотраснали деца и освен, че са интересни, са и много забавни. В случай, че не разполагаш с тях, винаги можете да играете на „Асоциации“ или „Филми“. А защо не и едно белотче? Стига да имате четвърти.
  • Отиди на гости на родителите си през уикенда. При всички положения ще ги зарадваш, ще споделите време, което все остава малко назад. А и ще си хапнеш от любимата супа на мама, която само тя може да приготви! Ммм…
  • Звънни на любим човек – Не е нужно да си навън само, защото е петък. Можеш да стартираш уикенда като си останеш у дома и споделиш вечерта в компанията на приятел, който например живее в друг град или просто не си виждал скоро. Даже може да си сипете по чашка вино и да си пуснете камерите. Не гарантирам обаче кога и как ще приключи вечерта.
  • Гледане на обучителни видеа или слушане на подкасти – Ех, че хубаво. Януари може да е „беден“ месец, но пък какво по-хубаво от това да обогатиш себе си! Няма значение в каква сфера работиш. Ако не ти се слушат/гледат обучителни материали в твоята сфера, просто си пусни TED. Лекциите им са толкова разнообразни и вдъхновяващи. А и гарантирано ще събудиш любознателността си.
  • Урааа! Време за сериали! – Най-накрая може да догледаш накуп последните 4 серии на 5-ти сезон от любимия ти сериал! Воаля! А защо не и уикенд сериал-маратон?!
  • Чети! Любими, прекрасни, събуждащи книги! – Имаш книги на нощното щкафче, които само си чакат реда, а той все не идва? Супер! Януари е идеален момент да спреш да ги приемаш като част от интериора и да избършеш праха им. Дали ще заделиш половин час преди лягане или ще прочетеш цяла книжка на един дъх в януарската неделна сутрин, зависи изцяло от теб. И една провокация – състави си списък с книжки, които да прочетеш през годината – поне по 1 на месец.
  • Аудио книги – Докато пътуваш, шофираш или ако ежедневно работиш на компютър и очите ти са много уморени, можеш да пробваш аудиокнигите. Вече има доста неща на български, а в случай, че искаш да подобриш английския си може да си свалиш и нещо инетересно на английски. С един куршум – два заека!
  • И бих казала изобщо не на последно място подари си медитация. Знам, че навсякъде слушаш за нея, но това е инструмент, който наистина може да те отпусне. Не е необходимо да полагаш каквото и да е усилие, за да пробваш. Нали затова е медитация. Има доста курсове, приложения и видеа, но споделям с теб безплатна апликация, която използвам с водени медитации – Sattva. (Водените медитации имат човек, който говори, за да насочва вниманието ти.) И за всеки, който каже, че няма време ще кажа – вместо и днес да изгубиш 20 минути във Facebook, си ги подари на теб. Заслужаваш ги!

Януари, може би не искам да свършваш!

Pura vida!

[Total: 8   Average: 4.6/5]
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on pinterest
Pin
Пепа Драгоева

Пепа Драгоева

Бранд мениджър по професия, певица през свободното време и мечтател - постоянно. През 24-те часа, с които разполага всеки ден, се занимава с хиляди неща, та дори и остава време за приятели и един заек - Льольо. Преди това учи химия, но рязко сменя посоката към маркетинга и твърди, че това е едно от най-добрите й решения. Мечтае за свят, пълен с по-усмихнати хора, обича да пътува и да е сред приятели на по чаша вино. Любовта й към изкуството и красивите неща я доведе в PURA VIDA.
Пепа Драгоева

Пепа Драгоева

Бранд мениджър по професия, певица през свободното време и мечтател - постоянно. През 24-те часа, с които разполага всеки ден, се занимава с хиляди неща, та дори и остава време за приятели и един заек - Льольо. Преди това учи химия, но рязко сменя посоката към маркетинга и твърди, че това е едно от най-добрите й решения. Мечтае за свят, пълен с по-усмихнати хора, обича да пътува и да е сред приятели на по чаша вино. Любовта й към изкуството и красивите неща я доведе в PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: