Тайната на успеха се крие в това за кого ще се омъжиш

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 4 мин

Ново проучване доказва, че тайната за нашия успех се крие в това за кого ще се омъжиш/ожениш.


Дали го осъзнаваме или не, нашият живот и цялостната ни визия за него, до голяма степен зависят от това с какви хора сме заобиколени. Но науката е с една крачка напред. Според учените, собственият ти успех зависи и от това с кого създаваш семейство.

Проучването, публикувано в Carnegie Mellon University (Щатски изследователски институт), показва, че мнението на патньора оказва огромно влияние върху това какви решения ще вземем и това е взаимно свързано с успеха или провала.

Според изследванията, мъжете и жените, които подкрепят половинките си, им „предоставят по-голям шанс за успех”!

Хората, които получават подкрепа от партньора си, са много по-склонни да поемат предизвикателни задачи. 

Учените са достигнали до това заключение след като са наблюдавали 163 женени двойки. На всеки един е било възложено да направи избор – дали да реши елементарна задача от рода на ребус или да се състезава за награда. Тогава учените взели под внимание какви са интеракциите между всяка една от двойките.

Те установили, че тези с по-насърчаващи и подкрепящи половинки са по-склонни да се състезават. И обратно – хората, чиито партньори не показват подкрепа и вяра във възможностите им, са по-склонни да изберат по-лесната задача.

Тайната

Те, обаче, не спрели тук. Шест месеца по-късно при същите двойки се наблюдава, че тези, които са приели по-големи предизвикателства, се радват на по-добри взаимоотношения, израстват, в по-добро ментално благосъстояние са и са много по-щастливи в сравнение с тези, които са предпочели „елементарната задачка”.

Брук Фийни, водещ автор на проучването и професор по психология в Колеж по хуманирани и социални науки в САЩ (Dietrich College of Humanities and Social Sciences), казва:

„Интересно е да се наблюдава какво значително влияние оказва обкръжението на хората в живота им. Изследванията показаха, че изборите, които хората правят при вземане на решения – като преследване на възможност за работа или търсене на нови приятели – е от голямо значение за това колко добре ще се чувстват и в дългосрочен план. Дали ще процъфтяваш и ще си готов да прегърнеш всяка една възможност, която ти се поднася, до това да виждаш същите възможности  като спънка за израстването си.”

Известните успешни двойки също са съгласни

Може би най-доброто доказателство за това са звездните двойки на нашето време. Барак и Мишел Обама, Марк Зукърбърг и Присила Чан, Джей Зи и Бионсе са само някои от най-емблематичните партньорства. Всички те се различават със своите истории и се проявяват в много различни сфери. По едно нещо обаче  определено си приличат – те нямаше да са толкова успешни, ако нямаха подкрепата на своята половинка в живота си.

В интервю с Опра Уинфри през 2011 Барак Обама, тогавашният президент на Америка, споделя:

„Очевидно нямаше да съм в състояние да постигна всичко това, което съм постигнал до момента, без подкрепата на Мишел. По-рано ме попитахте какво ме държи здраво стъпил на Земята и какво ми помага да се справя с напрежението. Отговорът е: ето тази млада дама тук! Освен това, че е най-прекрасната Първа дама, тя е моята скала! Уповавам се на нея в много различни ситуации всеки ден.”

Марк Зукърбърг, основателят на социалната мрежа Facebook, преписа всички свои заслуги за постиженията си на съпругата си Присила. Това се случи в официалната си реч на 366-тата церемония на Харвардския университет:

„Присила е най-важният човек за мен. Връзката ми с нея е най-ценното нещо, което успях да съградя в целия си съзнателен живот.”

Оказва се, че в много двойки жените са задвижващия двигател на повечето успешни мъже. Същото е валидно и за силния пол. Ето, например Бионсе и нейният RnB великан – Джей Зи, който я насърчава в толкова много измерения.

„Нямаше да бъда същата жена, която съм в момента, ако не се прибирах у дома при него. За мен той е голяма oпора!”

В заключение

Всички ние имаме свои собствени дефиниции за успех. Може би много от нас дори нямат намерение да се женят. И все пак, в никакъв случай не можем да отречем онова удивително усещане, когато „нашият човек” вярва в нас и ни подкрепя, дори когато ние самите вече сме захвърлили всички свои убеждения, че изобщо ни бива в нещо. Или усещането да знаеш, че си нечие вдъхновение. Освен, че ни прави по-успешни, това ни помага да преживяваме щастието, вървейки към целите си.

Казват, че човек не може да се наслади на успеха си, ако няма с кого да го сподели. Не е задължително това да е валидно винаги, но е голям бонус, ако това е така.

Може би това е нещо, от което винаги ще имаме нужда и ще го търсим в бъдещия си партньор.

Pura vida!

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Вера Янкова

Вера Янкова

Магистър филолог по образование, професионално се проявява в областта на здравните грижи, сертифициран йога инструктор на фондация „Изкуството да живееш“. Участва в множество социални проекти. Обича комуникацията с хора, които я вдъхновяват да бъде най-добрата версия на себе си. Уповава се на всякакви твърдения в подкрепа на идеята, че животът е израз на щастие. Практикува умението да се забавлява “стерилно”. За нея светът е по-добро място благодарение на хора като тези от екипа на PURA VIDA.
Вера Янкова

Вера Янкова

Магистър филолог по образование, професионално се проявява в областта на здравните грижи, сертифициран йога инструктор на фондация „Изкуството да живееш“. Участва в множество социални проекти. Обича комуникацията с хора, които я вдъхновяват да бъде най-добрата версия на себе си. Уповава се на всякакви твърдения в подкрепа на идеята, че животът е израз на щастие. Практикува умението да се забавлява “стерилно”. За нея светът е по-добро място благодарение на хора като тези от екипа на PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: