Как момиче, израстнало в сметище, постига мечтите си?

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 3 мин

Момиче израстнало в сметище доказва, че всичко е възможно!


Възможно ли е едно малко момиче да преобърне света? Е, ние често чувстваме, че животът е несправедлив. Например, когато богатите стават все по-богати, а бедните- все по-бедни. Тогава се обръщаме към историите за успех, но убедени ли сме, че винаги парите са ключът към него? Има много изключения и някой от тях са доста шокиращи!

Такъв е случаят на 21-годишното момиче Софи Рон

Тя е от Камбоджа и е прекарала 8 години от своя живот сред боклук и токсичен дим, живеейки в прословутото сметище, познато като „Димящата планина”. Кой би повярвал, че това бедно момиче би могло да успее? Сега Софи е студентка в Университета в Мелбърн, Австралия, заради мечтата си да има собствен бизнес. И всички наистина се надяваме да я постигне!

Момичето живеело в сметището Стенг Минчи в Пном Пен – символът на бедността в Камбоджа. Тя трябвало, измежду другите хора като нея да се опита да намери годна за ядене храна и рециклируеми материали в боклука, които да продаде. Не е ли това, което наричаме нечестен живот? Представете си само, че в „добрите дни” Рон искала да спечели 50 цента, които били достатъчни, за да купи няколко чаши ориз за своите родители, братята и сестрите си. Тя дори не осъзнавала колко зле било положението ѝ- да спи, да яде и с една дума да прави всичко, заобиколена от боклук. Дори не забелязвала миризмата!

момиче, израстнало в сметище

Това бил нейният дом.

Според Софи, нейното семейство нямало друг избор,  тъй като били потънали в дългове. Бедното момиче нямало шанс да учи, тъй като местното училище предлагало място само за едно дете от семейство. Тя обаче била решена да го направи: следвала своята по-голяма сестра и гледала през прозорците на класната стая, за да понаучи каквото успее.

Животът ѝ бил на път да се промени

Един ден случайно срещнала Скот Нийсън, основателят на Фондация „Децата на Камбоджа“ (CCF). Той я попитал дали иска да учи английски, а тя дори не знаела какво е това, не разбирала значението, но изпитала огромно щастие! Този непознат ѝ обещал да я заведе на училище и наистина го направил!

Щедростта на Нийсън стартира още през 2004 година, когато осигурява образование, подслон и медицински грижи на хиляди хора в Камбоджа и през 2012г. била отличена в рубриката „Австралийска история” на АВС. Според UNICEF степента на бедност в страната спаднала от 53% през 2004 на 13.5% през 2014.

момиче от сметище с диплома

Софи казва, че ясно помни първия си ден в училище

Тя била на 11 години и била част от група деца, които си играели и се смеели. Освен това, тя се учила бързо и била много комуникативна – до 2016 г. вече била на сцената, презентирайки по време на беседа на TedX на  английски  език. Чрез CCF имала възможността да си осигури стипендия, за да завърши годината в Тринити Колидж, в Университета в Мелбърн. Тя се дипломирала през юни 2019г., което ѝ проправя път да запише бакалавърска степен по Изкуства. Софи обичала живота в Мелбърн (с изключение на студа), но въпреки това тя се надявала да се прибере удома и да започне собствен бизнес продължавайки да работи с CCF.

момиче TedX

Източник: https://www.thinkinghumanity.com/

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: