5 книги, които ще те разсеят по време на карантина

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 4 мин

Във време, за което винаги сме смятали, че ще гледаме само по филмите, не ни остава друго, освен да се смирим и да останем вкъщи. Да се смирим духовно и съзнателно. Да останем вкъщи от отговорност. И да четем книги, за да осмислим пътя.


Обявяването на извънредното положение, на тази карантина ме хвана вкъщи, докато работех. Не беше изненадващо за мен. Облекчаващо? Да. Защото е важно. Въпреки че смисълът и целта на този текст е друга, аз използвам момента, за да напомня наистина да останем по домовете си. Важно е за здравето и оцеляването на всички ни, важно е за функционалността на здравната ни система. Вече, сигурна съм, всички сте разбрали защо. Знаете за кривата. Знаете за експоненциалността. Знаете и го чувствате, защото сте мислещи и обичащи.

Съвсем наскоро беше времето, когато тайничко (или не толкова) си мечтаехме да имаме възможността да поостанем вкъщи за няколко дни, за да се отдадем на онези занимания и хобита, за които все не остава време. Иронично е, че когато това се случва наложено отвън, сякаш удовлетворението, удоволствието не са същите. Надвисналата опасност се просмуква, сякаш. Но нека я оставим там, навън, зад прозорците на домовете си.

По време на карантина можем да правим толкова неща

Нека се върнем мъничко назад във времето, което споменахме по-горе – върнете се мислено в офиса и си представете тоновете работа, които имате да свършите за остатъка от деня. Спомнете си леката тревога, преминаваща през мислите си за това дали ще съумеете в срок. Това не е ли бил момент, в който сте поисквали да сте в уюта на дома си и да правите онова, което ви доставя удоволствие – ей така, за да подарите на душата си няколко блажени часа?

Когато е карантина – четете книги

Обстоятелствата, поради които ви се отваря тази възможност, са неизмеримо тежки във всеки един аспект. Но от здраве се нуждаят не само телата ни. Нека се погрижим и за душата, за съзнанието – докато се изолираме от реалния свят, за да го запазим поне отчасти такъв, какъвто е бил, нека се впуснем в илюзорния свят на онова, което може да роди въображението ни.

Предлагам ви няколко книги, с които да се заемете в периода на този едномесечен срок на изпитание, воля и мисъл за цялото.

книги карантина

„Мидълсекс“ – Джефри Юдженидис

Ако си падате по семейни саги, написани в една от най-хубавите стилистики на речта, на които съм попадала, то тогава този роман ще отвее съзнанието ви.

Прочетох „Мидълсекс“ бавно, което е неприсъщо за мен и книга, която е успяла да ме погълне толкова. Но този роман се изживява, чувства се. Чак тогава, на трето място, се чете. Докато проследяваме житейския път на Калиопа Стефанидис, ние узряваме нравствено. И се учим да обичаме. И плачем. Романът е с „Пулицър“. Романът е живот в живота на литературата.

Прочетете тази книга.

„Непосилната лекота на битието“ – Милан Кундера

Историята на Томаш е необичайна. А Кундера пише брилянтно. Този чешки роман е достатъчно философски, за да осмисли часовете ви, прекарани измежду страниците му, и достатъчно повествователен, за да държи интереса ви. Има нещо докосващо в славянските литератури, някаква неподправена меланхолия, която, обаче, те оставя с усмивка накрая. Необичайно, казах ви.

„Декамерон“ – Джовани Бокачо

За ренесансовия роман на Бокачо се твърди, че е базата, върху която почива основния сюжет на сериала „Приятели“. В книгата десетима приятели, събрани и затворени под един покрив заради заради разразилата се чумна епидемия, си разказват истории. За да минава времето. За да се осмисли времето. Всеки ден един от героите разказва своите истории. Някои са небивалици. Други са откровено смешни. Трети са проникновени. Макар и многолистов, този роман синтезира силата на човешкия дух в един кратичък слоган: „Заедно ще минем през всичко“.

„Стая“ – Ема Донахю

Ако сте попадали на филма със същото име, който и до ден днешен ми влияе силно и непреодолимо, то хвърлете поглед и на брилянтния роман на Ема Донахю.

Стая. Дете. Майка. Какво пък ако едната едничка стая, в която се намирате, е единственото място, на което сте били в живота си? Какво пък, ако тази стая представлява света за вас? И няма нищо отвъд?

„На изток от Рая“ – Джон Стайнбек

Книгата-епос за неприримостта на човешкия дух. За красотата в света. За опита за грозота, но откриването на хубост дори и там. Общочовешки роман, навлизащ дълбоко в душата. Това е книга за идеята на изначалното – за изначалното добро и за изначалното зло. За отсъствието на „tabula rasa“. За това доколко добротата ще спаси света.

Да, ще го спаси.

Бъдете здрави и осмислени. И в карантина. И след това, и завинаги.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Деница Кисимова

Деница Кисимова

По образование - филолог, в свободното си време - обградена от книги, музика и театрални постановки. Обича Rammstein и "Братя Карамазови". Самоопределя се като меланхоличен мечтател и всеки ден се учи на оптимизъм. Осъзнала е важността на това да "се чувстваш на място". Вярва, че във всеки ден има по нещо красиво и заслужаващо усмивка. Твърди, че най-трудната и, същевременно, най-важната задача в личния свят на всекиго е постигането на вътрешен мир.
Деница Кисимова

Деница Кисимова

По образование - филолог, в свободното си време - обградена от книги, музика и театрални постановки. Обича Rammstein и "Братя Карамазови". Самоопределя се като меланхоличен мечтател и всеки ден се учи на оптимизъм. Осъзнала е важността на това да "се чувстваш на място". Вярва, че във всеки ден има по нещо красиво и заслужаващо усмивка. Твърди, че най-трудната и, същевременно, най-важната задача в личния свят на всекиго е постигането на вътрешен мир.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: