Хората те харесват повече, отколкото си мислиш

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 3 мин

Може и да нямате втори шанс за първо впечатление, но проучване сочи, че нямате нужда от него. Хората ви харесват още от самото начало.


Проучването, публикувано в списание Psychological Science разкрива, че хората често омаловажават това колко другите ги харесват след първата среща.

„У мен винаги се е прокрадвало съмнението, че събеседниците ми не са се наслаждавали на моята компания толкова, колкото аз на тяхната.”

– Гъс Куни, социален психолог в харвардския университет и съавтор на статията: „Само при мен ли е така или е при всички?”

харесват

Проучването му твърди, че хората харесват и се наслаждават на компанията ти, повече отколкото мислиш.

Проведени са редица експерименти, в които двама души се срещат и разговарят за пръв път. След това те оценяват своето поведение и това на събеседника си по време на разговора. Изследователите откриват, че при разговорите, хората обикновено оценяват своя събеседник като по-приятен и по-забавен за разговор, отколкото себе си.

Срамежливите хора са по-склонни към „илюзорна преценка“, но това се случва при среща на различни типове персоналности. Съществуват дори доказателства, че погрешната преценка се появява още при първата среща и е възможно да трае месеци наред.

Тъй като е невъзможно и двамата участници в разговора да бъдат по-харесвания събеседник, Куни предполага, че сме много по-толерантни към непознатите, отколкото към самите себе си и всъщност хората ни харесват много повече отколкото ние си мислим.

Според него има няколко фактора, които вероятно ни водят към „илюзорна преценка”. Например възможно е човек да бъде обсебен от своята роля в разговора и да не може правилно да прецени как се чувства събеседникът му.

„Ние не знаем какво точно си мисли другият, затова заместваме неговите мисли с нашите собствени” – обяснява той. „Всъщност проектираме собственото си мнение за представянето си и приемаме, че то е мнението и на човека отсреща”

Хората имат склонност да бъдат много по-строги към самите себе си, отколкото към непознати.

„След края на разговора можете да се върнете назад към всичко, което сте казали и да го коригирате в ума си. Можете и да си спомните момент, в който е можело да бъдете по-забавни, по-мили или по-красноречиви. Не анализирате обаче по същия начин човек, когото сте срещнали за пръв път. Наблюдавайте по-скоро изражението на лицето му и бъдете по-толерантни към самите себе си.” – препоръчва Куни.

Куни казва, че ние винаги се самоанализираме. Едно тънко гласче в главата ни заговаря и започваме да размишляваме над проведения разговор. Но не е нужно да се доверяваме на този глас и на неговата достоверност. Това е потенциален проблем, тъй като ниската самооценка в социална среда може да предизвика у нас тъга или тревожност, или пък да започнат да ни убягват важни човешки реакции. 

Друго ново проучване, публикувано в Nature Human Behavior подкрепя твърдението, че когато човек направи добро първо впечатление, другият го запомня, но ако първото впечатление е лошо – другият  е склонен да му даде втори шанс.

Това проучване е базирано на хипотетичен сценарий, в който непознат използва електрически шок, за да ограби някой, създавайки изцяло грешно първо впечатление. Участниците в проучването обикновено са готови да дадат на крадеца втори шанс да направи добро впечатление при нормален разговор.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: