Хората те харесват повече, отколкото си мислиш

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on pinterest
Pin
Време за четене: 3 мин

Може и да нямате втори шанс за първо впечатление, но проучване сочи, че нямате нужда от него. Хората ви харесват още от самото начало.


Проучването, публикувано в списание Psychological Science разкрива, че хората често омаловажават това колко другите ги харесват след първата среща.

„У мен винаги се е прокрадвало съмнението, че събеседниците ми не са се наслаждавали на моята компания толкова, колкото аз на тяхната.”

– Гъс Куни, социален психолог в харвардския университет и съавтор на статията: „Само при мен ли е така или е при всички?”

харесват

Проучването му твърди, че хората харесват и се наслаждават на компанията ти, повече отколкото мислиш.

Проведени са редица експерименти, в които двама души се срещат и разговарят за пръв път. След това те оценяват своето поведение и това на събеседника си по време на разговора. Изследователите откриват, че при разговорите, хората обикновено оценяват своя събеседник като по-приятен и по-забавен за разговор, отколкото себе си.

Срамежливите хора са по-склонни към „илюзорна преценка“, но това се случва при среща на различни типове персоналности. Съществуват дори доказателства, че погрешната преценка се появява още при първата среща и е възможно да трае месеци наред.

Тъй като е невъзможно и двамата участници в разговора да бъдат по-харесвания събеседник, Куни предполага, че сме много по-толерантни към непознатите, отколкото към самите себе си и всъщност хората ни харесват много повече отколкото ние си мислим.

Според него има няколко фактора, които вероятно ни водят към „илюзорна преценка”. Например възможно е човек да бъде обсебен от своята роля в разговора и да не може правилно да прецени как се чувства събеседникът му.

„Ние не знаем какво точно си мисли другият, затова заместваме неговите мисли с нашите собствени” – обяснява той. „Всъщност проектираме собственото си мнение за представянето си и приемаме, че то е мнението и на човека отсреща”

Хората имат склонност да бъдат много по-строги към самите себе си, отколкото към непознати.

„След края на разговора можете да се върнете назад към всичко, което сте казали и да го коригирате в ума си. Можете и да си спомните момент, в който е можело да бъдете по-забавни, по-мили или по-красноречиви. Не анализирате обаче по същия начин човек, когото сте срещнали за пръв път. Наблюдавайте по-скоро изражението на лицето му и бъдете по-толерантни към самите себе си.” – препоръчва Куни.

Куни казва, че ние винаги се самоанализираме. Едно тънко гласче в главата ни заговаря и започваме да размишляваме над проведения разговор. Но не е нужно да се доверяваме на този глас и на неговата достоверност. Това е потенциален проблем, тъй като ниската самооценка в социална среда може да предизвика у нас тъга или тревожност, или пък да започнат да ни убягват важни човешки реакции. 

Друго ново проучване, публикувано в Nature Human Behavior подкрепя твърдението, че когато човек направи добро първо впечатление, другият го запомня, но ако първото впечатление е лошо – другият  е склонен да му даде втори шанс.

Това проучване е базирано на хипотетичен сценарий, в който непознат използва електрически шок, за да ограби някой, създавайки изцяло грешно първо впечатление. Участниците в проучването обикновено са готови да дадат на крадеца втори шанс да направи добро впечатление при нормален разговор.

[Total: 2   Average: 5/5]
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on pinterest
Pin

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: