25 положителни тенденции през 2018, които ще ни помогнат да възприемем света като по-добро място

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 7 мин

2018 година в добрата й светлина


Аз може би съм един от най-положително настроените към света хора, които бихте срещнали някога. Силно вярвам в бъдещето на хуманността и всички прояви на човеколюбие.

Много добре осъзнавам също така, че в хода на нашите стремежи към “идеалното бъдеще” сме изправени и пред доста предизвикателства. С две думи старая се да запазя баланса.

Поради необясними за нас причини сме по-склонни да вярваме в лошите новини много повече, отколкото в положителните. Отчасти медиите имат вина за тази настройка, защото убийствата, пожарите и пагубните метеорологчни условия ни държат в страх. Страхът продава.

Целта на вменяването на това усещане е по-дълбока. Инстинктивно сме пръвързани към това да сме предпазливи за дебнеща опасност и придържането към такава нагласа има съвършен смисъл. Умишленото игнориране на лошите новини създава висока степен на осъзнатост в обществото. Докато предпазливостта, породена от страх, изкривява нашето колективно възприятие за действителността. Това само по себе си навежда към целенасочено манипулирана активност.

Преодоляването на този тип привързаност изисква групово усилие, като се отдава повече значение на положителните факти.

Все пак свързваме коледните събития и настъпването на новата година с вярата в доброто. Не е ли така?!

Нека да изпратим годината удовлетворени, че е била наистина ползотворна и изпълнена с положителни събития. Надявам се това, което ще споделя, ще ни помогне да изпратим старата година с добри чувства.

Ето някои от най-добрите неща, които се случиха през изминалата година, а списъкът никак не е малък:

ПРОБИВИ В МЕДИЦИНАТА

положителни

 • Тази година Световната здравна организация представи нова ваксина срещу холерата, една от най-големите убийци на човешкия вид. Ваксината е евтина, достъпна и в същото време ефикасна на 100%, за да сложи край на смъртоносната инфекция. New York Times
 • В Съединените щати смъртността от рак е намаляла с 25% от 1991 насам. В борбата с рака са спасени повече от 2 милиона човешки живота. Смъртността от рак на гърдата е спаднала с цели 39% като броя на спасените жени е 322 600. Time
 • През юли тази година от “Програма за Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към ООН (UNAIDS) издадоха, че за пръв път в историята на човечеството, половината жители на планетата с ХИВ са започнали лечение, а смъртността от СПИН е намаляла на половина от 2005г. Science 
 • Проказата е вече много по-лесно лечима. Броят на случаите в световен мащаб е намалял с 97% от 1985г. насам. Новите цели за 2020г. са заболяването да се изкорени напълно. New York Times
 • На 17 ноември Световната здравна организация обяви, че смъртността от туберкулоза е намаляла с 37% от 2000 г., спасявайки приблизително 53 милиона човешки живота.
 • Много добре се развиват всички технологии за удължаване на живота. Очакванията ми да доживеем след 100-годишна възраст с пълния набор придобити способности и житейска мъдрост, ще се оправдаят.

Една по една всички смъртоносни болести отстъпват мястото си на стремглаво развиващите се познания в областта на медицината.

Някои от най-големите заплахи за човечеството в рамките на 10 години ще бъдат под много строг контрол. Например холерата, сърдечните заболявания, атеросклерозата, цирозата на черния дроб – всички те ще могат да бъдат подложени на ефективно лечение. Дори не сме започнали с тъканната индукция, която представете си, има потенциала да забави клетъчното стареене до определена възраст. Да кажем 25. Представете си, че сте на 25, но с целия опит, натрупан през всички тези години.

Всички тези постижения в областта на медицината са чудесни новини, не само от чисто човешка гледна точка, но и от икономическа. Помислете за всички потенциални гении и иновации, които остават скрити от света, защото коварните заболявания ни лишават от възможността да бъдат разработени до край.

КРАСИВ СВЯТ

положителни

 • Чили отдели 11 акра земя за национални паркове в Патагония. Smithsonian
 • Провинция в Пакистан обяви, че е засадила един милиард дървета за две години в отговор на ужасните наводнения през 2015г. Independent
 • Камерун пое отговорност да възстанови над 12 милиона хектара гори в областта на река Конго, а Бразилия започна проект за засаждане на 73 милиона дървета. Това е най-големият тропически проект за залесяване в историята. Fast Co.
 • През 2017 озоновата дупка над Антрактида се сви до своя най-малък размер от 1988г. , годината,вкоято Боби Макфрейн изпя “Don’t worry be happy”. CNET

Все повече земя се отделя за възстановяване и засаждане на милиони дървета. Това е с 50% повече, отколкото преди 60 години. Тази тенденция не е позната само за Щатите.Европа и много други точки по света забелязват реален възход в растежа на горите.

ДАЛЕЧ ОТ ПРАГА НА БЕДНОСТТА

положителни

 • Международната агенция по енергетика (International Energy Agency) съобщи, че приблизително 1,2 милиарда по света имат достъп до електричество през последните 16 години.
 • През последните три години броят на хората в Китай, преживяващи под прага на бедността е намалял 99 милиона на 43,4 милиона. От 2010г. насам неравенството по отношение на доходите постоянно се снижава. Quartz
 • Официалният процент на бедността в САЩ в момента е 12,7% , което е най-ниското ниво до момента след края на Световната финансова криза. Както и нивото на бедност сред децата е достигнало най-ниското си равнище, което е 15.6%. The Atlantic

От началото на века над 1,2 милиона души по света са получили достъп до електричество. Това е една много показателна крачка на човечеството, с която се оттегляме по-далеч от прага на бедността.

Всички модерни технологии, допринасящи за нашите ежедневни нужди и обогатяващи живота ни имат нужда от електричество, както и банковата ни сметка трябва да се захранва, за да функционира правилно.

Може би е изненадващо, но 12.7% от американците живеят под прага на бедността. Естествено, че тълкуването за бедност на фона на световната картина се възприема доста по-различно. И все пак има доста хора, които гладуват не по своя вина. Като цяло има доста път да извървим, но поне осъзнаваме наличието на проблема. Това е първата стъпка към разрешаването му. Отдаваме много повече значение на несправедливостта по отношение на доходите си, отколкото за грижата на хора в нужда, но като цяло нещата се подобряват.

НЕИЗЧЕРПАЕМА ЕНЕРГИЯ

положителни

 • В Обединеното кралство, родното място на Индустриалната революция, въглеродните емисии са спаднали до най-ниските си нива от 1894, а от 21 април за пръв път от 140 години насам държавата прекрати изгарянето на всякакви въглища. UK Independent
 • Цената на слънчевата и вятърната енергия спадна с повече от 25% в сравнение с предходната 2017г., придвижвайки глобалната промишленост за чиста енергия по-близо до основната си задача. Think Progress
 • В продължение на години цената на слънчевата енергия намалява с 20-25% годишно. Най-късно до 2030г. ще се преустанови строителството на електроцентрали за природен газ. Изключение ще се направи само в районите, до които достига много малко количество слънчева енергия. Има толкова много места по света, където това вече се случва, благодарение на високоефективните ни технологии. Не мога и да си представя какви неоткрити възможности ни очакват още!
 • В новия доклад от Европейския съюз се съобщи, че между 1990 и 2016г. контингентът е намалил въглеродните си емисии с 23% , докато икономиката е скочила с 53%.

Толкова за изкопаемите горива.

 • Случилото се в Обединеното кралство тази година е прекрасно. На 21 април страната изведнъж реши да прекъсне 140-годишната си практика в изгарянето на въглища. Само си представете. Възобновяемите енергийни източници изместват изкопаемите горива. Това означава, че в най-близко бъдеще нефтът, газта и въглищата ще изчезнат напълно. Естествено, че все още намират място, но като в допълнение на едно по-голямо и по-чисто енергийно поле.
 • Най-големият замърсител в света – Китай, призна за приноса си за опасността и дискомфорта в живота на замърсените градове. До 2020г. се планира да се инвестират 376 млрд. долара за възобновяема енергия.

ПО-ДОБЪР ЖИВОТ

положителни

 • В Саудитска Арабия жените вече няма нужда да получават мъжко разрешение, за да пътуват или да учат. Много жени вече имат право и да шофират. BBC
 • С това не всичко е цветя и рози в страната, но Мохамед бин Салман, новият саудитски принц, прави всичко възможно да изтегли Саудитска Арабия в 21-ви век.
 • Най-новите проучвания показват, че разликата в заплатите между жените и мъжете е намаляла 36% от 1980г. с 17% в наши дни. За младите дами разликата се е стопила дори повече и сега е 10%. Pew Research
 • Смъртните случаи на тероризъм са спаднали с 22% в сравнение с тяхната пикова точка през 2014г., благодарение на по-слабата активност в четири от петте най-засегнати страни: Сирия, Пакистан, Афганистан и Нигерия. ReliefWeb
 • Процентът на насилие и кражби в Съединените щати е спаднал с 50% от 1990г. насам. Pew Research
 • Снежните леопарди, известни още като Барс, са в списъка на застрашените животни от 1972г. Тъй като дивата популация обаче е нараснала с над 10 000 животни, леопардите вече не са там от 2017г. BBC

Парадоксално, но не можем да си затворим очите за тези истина! Понякога най-големият враг на човечеството е самият той – човекът!

Нещата, които си причиняваме едни други сами, забавят развитието ни. Като тръгнем от терористичните действия, преминем през корумпираните схеми на правителствата, моралното насилие, та дори до проявата на агресия. Все фактори, които забавят нашия прогрес.

Но нещата през последната година са се подобрили и то доста.

Може да бъдем благодарни за това, че жените и малцинствата започнаха да придобиват равенство и стойност в обществото. Терористичните атаки и смъртните случаи драстично са намалили своя брой. Ето, че и някои застрашени от изчезване видове са възстановили популацията си.

ПО-ЧИСТ ВЪЗДУХ, ПО-ЧИСТА ВОДА.

положителни

И на този фронт има добри новини!

Използваме приблизително същото количество вода в САЩ, както и през 1970г., но населението е нараснало с почти 50%. Ако отделите 5 минути да посетите сайта на Американска агенция за опазване на околната среда (ЕРА), може и да ви направи впечатление, че емисиите на въглероден оксид са намалели със 77% от 1990г. Оловото във въздуха е намаляло с 99%. Общият азотен диоксид е с 50% по-малко, емисиите на прахови частици намаляват средно с около 44%, а серния диоксид намалява с 85%.

И това е само през последните 25 години!

А вие забелязвате ли други положителни тенденции? Разкажете ни за тях в коментарите.

Източник: Forbes

PURA VIDA!

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Вера Янкова

Вера Янкова

Магистър филолог по образование, професионално се проявява в областта на здравните грижи, сертифициран йога инструктор на фондация „Изкуството да живееш“. Участва в множество социални проекти. Обича комуникацията с хора, които я вдъхновяват да бъде най-добрата версия на себе си. Уповава се на всякакви твърдения в подкрепа на идеята, че животът е израз на щастие. Практикува умението да се забавлява “стерилно”. За нея светът е по-добро място благодарение на хора като тези от екипа на PURA VIDA.
Вера Янкова

Вера Янкова

Магистър филолог по образование, професионално се проявява в областта на здравните грижи, сертифициран йога инструктор на фондация „Изкуството да живееш“. Участва в множество социални проекти. Обича комуникацията с хора, които я вдъхновяват да бъде най-добрата версия на себе си. Уповава се на всякакви твърдения в подкрепа на идеята, че животът е израз на щастие. Практикува умението да се забавлява “стерилно”. За нея светът е по-добро място благодарение на хора като тези от екипа на PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: