People of Plovdiv – красивото лице на града

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 5 мин

Интервю с People of Plovdiv


People of Plovdiv не може да се опише с една дума. Коко, Ани, Марио, Димитър, Пепа, всички пловдивчани, всички спомени на Пловдив и най-красивото му лице. Може би изпускам нещо.

Когато се запознах с екипа, забелязах едни удивителни хора, които искат да покажат положителното и да съхранят чистата си идея. Рядко срещано, нали?

Чрез проекта виждаме града в най-хубавия му блясък, от първо лице. Той е събрал едно семейство, в лицето на екипа, и това на Коко и Ани. Шегуват се, че е първото дете на Коко.

People of Plovdiv мотивира, предизвикава носталгия за хората, които не са в родината си, усмихва, но винаги остава… чист. 

Анна Стоянова

Какви бяхте преди People of Plovdiv?

Коко: Бях фрийлансър в технологичен сайт, за който пишех новини.

Ани: По образование съм графичен дизайнер и полиграфист. Живеех в София 18 години, след това заминах да работя в Москва за 2 години, живях известно време в Лондон и Ротердам. През 2015г. отворихме студио в Капана. Запознах се с Коко, когато откраднаха колелото на сестричката ми – Вики и той дойде до студиото ни, за да ѝ подари стоп за колелото с вграден GPS, за да може винаги да се знаем къде е новото ѝ колело.

Марио: Преди People of Plovdiv си бях същия. (смее се) Винаги съм обичал да снимам. Занимавам се професионално със сватбена фотография. Голямо хоби ми е стрийт фотографията. С Коко се запознах покрай страничен проект. Търсех платформа за изява, така станах и част от екипа.

Митко: Аз преди People of Plovdiv също бях човек на Пловдив. Обичам всичко свързано с града. Преподавах в Пловдивския университет английски за специални цели и различни видове превод. Работя като копирайтър и преводач. Фотографията все повече става професионално занимание, а скоро се надявам да се развивам и в киното. С Коко се запознахме покрай една фотографска среща. Половин година по-късно, станах част от екипа.

Пепа: Винаги съм харесвала хора, които правят хубави неща и са заредени с ентусиазъм. Познавам Коко от много години. Събра ни проект за направата на коледна песен. Видях колко са запалени в идеята си. Насърчена от енергията им просто им казах – „Може ли да се включа и аз? Аз съм копирайтър и се занимавам и с реклама. С каквото мога ще ви помагам!“

Коко Стоянов

Как се роди идеята?

Всички подобни проекти, за които знам са стартирали от Humans of New York. Създателят на блога губи работата си и започва да снима хората из града. Вдъхнових се. Казах си, че Пловдив има какво да покаже и заслужава подобно внимание. Отначало не знаех какво да правя – снимах с телефон. Беше като на шега. Но малко по-малко, нещата започнаха да се случват професионално.

Коя е най-вдъхновяващата история, която сте чували от някой човек, който сте снимали?

Една от запомняващите се истории е на Митко, който продава чорапи. Когато го снимах, се оказа, че много хора искат да му помогнат. Неговата история ни накара да направим и събитието „Да си купим чорапите на Митко“. От една снимка научихме толкова много за него – това, че е на почти 45 годишна възраст, обикаля улиците, продавайки различни неща близо 25 години, семейството му е наброява около 20 члена, той издържа майка си. Заинтригуващо е как един кадър, може да обедини толкова много хора в една обща кауза.

Подобна е и историята за сестричката на Ани и откраднатото ѝ колело. Направих една снимка на сестра ѝ спонтанно. Тази снимка също обедини много хора.

Улавяме и мигове, които не трябва. Случвало се е да получаваме съобщения – „Бихте ли изтрили снимката, защото ходя по улицата с любовницата си.“ (смеят се)

Как успявате да поддържате чистата си идея?

В People of Plovdiv ние инвестираме времето си, влагаме самите нас и креативността. Това е проект за хората, не платформа за реклама. Запазваме чистата си идея като отклоняваме подобни предложения за спонсорство. People of Plovdiv ни събира с много интересни типажи, с които само такъв проект може да ни срещне.

Пепа Драгоева

А как се отблагодарявате един на друг?

Като си подаряваме вкусни вечери с бордови игри.

Кои са най-големите уроци, които сте научили един от друг?

Коко: Търпение.
Митко: Скромността. Няма надменност и лоши чувства. В тези среди човек може да си повярва, че е някакъв много голям представител на изкуството – в този екип всеки е смирен.
Марио: Постоянство, инициативност. Задружността.
Пепа: Споделяне, безапелационно.

Димитър Карамитев

Скоро ви предстои първата самостоятелна изложба. Разкажете повече за нея.

People of Plovdiv показва най-красивото лице на града ни. Изложбата е озаглавена „Хората през обектива“, ще се проведе в Пловдивски културен институт на 01.12 от 16:30 ч. Най-общо тя показва материално как изглежда проекта People of Plovdiv. Селекцията на кадрите беше и все още е трудна. Накрая с мъка в сърцето подбрахме 60 фотографии. Все едно да имаш хиляди деца и да им казваш – „Ти няма да отидеш, ти също!“

„Хората през обектива“ – изложбата ще покаже хората, ще се включат най-емоционалните кадри.

Искаме всеки да си отнесе спомен вкъщи, затова и фотографиите ще бъдат на абсолютно достъпни цени.

Специално за изложбата ще се разработи нов вкус шоколад от нашия партньор Венсан Гайо. Ще го запазим в тайна до самото представяне. Първото му презентиране ще е именно при нас. Ще подготвим и лимитирана бутикова серия на опаковката с вида на плаката на изложбата.

Специални благодарности и на Mall Plaza, които се свързаха с нас и след селектирането на 80 кадъра, ще брандират витрини на магазини с наши фотографии.

Искаме да благодарим и на печатница Селестиал и вода Бачково.

Какво си пожелавате занапред?

Пожелаваме си повече свободно време. Също, зад нас никога да няма гръб и да трябва да бъдем зависими от някого. Искаме да запазим идеята на проекта чиста, без да бъде спонсориран. И, разбира се, все по-голямо вдъхновение.

Какво ви мотивира да останете в България?

Ако можем да се обосновем в едно изречение, то ще е:

Ани: Защото искам всеки да показва най-красивото си лице тук.
Коко: Искам нещата да се случват тук.
Марио: Можем сами да направим живота си хубав.
Пепа: Всички сме част от пъзела.

Партньори на изложбата: Smokini, Morado, Raffy, Котка и Мишка, Friends, BirckHouse Kapana, Philly, Monkey House/Burgers, Mall Plovdiv, Mall Markovo Tepe, Bae The Poste, Plovediv, Кендама, Retro Old Plovdiv, Паваж, Vintage House, Art Studio Giovana, Mall Plaza

 

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Нона Татарлиева

Нона Татарлиева

Студентка по ПР и реклама, търсач на усещания през останалото време. След отмятането на скок с бънджи и парашут в списъка с желания следва и плуване с бели акули, които са най-голямата ѝ страст. Мечтае за един по-позитивен свят, в който хората вярват в себе си и постигат копнежите си. Обича слънцето, морето, доброто капучино и малките жестове. Работата с усмихнати и обнадеждени хора и любовта към писането е това, което я доведе в PURA VIDA.
Нона Татарлиева

Нона Татарлиева

Студентка по ПР и реклама, търсач на усещания през останалото време. След отмятането на скок с бънджи и парашут в списъка с желания следва и плуване с бели акули, които са най-голямата ѝ страст. Мечтае за един по-позитивен свят, в който хората вярват в себе си и постигат копнежите си. Обича слънцето, морето, доброто капучино и малките жестове. Работата с усмихнати и обнадеждени хора и любовта към писането е това, което я доведе в PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: