People of Plovdiv – красивото лице на града

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on pinterest
Pin
Време за четене: 5 мин

Интервю с People of Plovdiv


People of Plovdiv не може да се опише с една дума. Коко, Ани, Марио, Димитър, Пепа, всички пловдивчани, всички спомени на Пловдив и най-красивото му лице. Може би изпускам нещо.

Когато се запознах с екипа, забелязах едни удивителни хора, които искат да покажат положителното и да съхранят чистата си идея. Рядко срещано, нали?

Чрез проекта виждаме града в най-хубавия му блясък, от първо лице. Той е събрал едно семейство, в лицето на екипа, и това на Коко и Ани. Шегуват се, че е първото дете на Коко.

People of Plovdiv мотивира, предизвикава носталгия за хората, които не са в родината си, усмихва, но винаги остава… чист. 

Анна Стоянова

Какви бяхте преди People of Plovdiv?

Коко: Бях фрийлансър в технологичен сайт, за който пишех новини.

Ани: По образование съм графичен дизайнер и полиграфист. Живеех в София 18 години, след това заминах да работя в Москва за 2 години, живях известно време в Лондон и Ротердам. През 2015г. отворихме студио в Капана. Запознах се с Коко, когато откраднаха колелото на сестричката ми – Вики и той дойде до студиото ни, за да ѝ подари стоп за колелото с вграден GPS, за да може винаги да се знаем къде е новото ѝ колело.

Марио: Преди People of Plovdiv си бях същия. (смее се) Винаги съм обичал да снимам. Занимавам се професионално със сватбена фотография. Голямо хоби ми е стрийт фотографията. С Коко се запознах покрай страничен проект. Търсех платформа за изява, така станах и част от екипа.

Митко: Аз преди People of Plovdiv също бях човек на Пловдив. Обичам всичко свързано с града. Преподавах в Пловдивския университет английски за специални цели и различни видове превод. Работя като копирайтър и преводач. Фотографията все повече става професионално занимание, а скоро се надявам да се развивам и в киното. С Коко се запознахме покрай една фотографска среща. Половин година по-късно, станах част от екипа.

Пепа: Винаги съм харесвала хора, които правят хубави неща и са заредени с ентусиазъм. Познавам Коко от много години. Събра ни проект за направата на коледна песен. Видях колко са запалени в идеята си. Насърчена от енергията им просто им казах – „Може ли да се включа и аз? Аз съм копирайтър и се занимавам и с реклама. С каквото мога ще ви помагам!“

Коко Стоянов

Как се роди идеята?

Всички подобни проекти, за които знам са стартирали от Humans of New York. Създателят на блога губи работата си и започва да снима хората из града. Вдъхнових се. Казах си, че Пловдив има какво да покаже и заслужава подобно внимание. Отначало не знаех какво да правя – снимах с телефон. Беше като на шега. Но малко по-малко, нещата започнаха да се случват професионално.

Коя е най-вдъхновяващата история, която сте чували от някой човек, който сте снимали?

Една от запомняващите се истории е на Митко, който продава чорапи. Когато го снимах, се оказа, че много хора искат да му помогнат. Неговата история ни накара да направим и събитието „Да си купим чорапите на Митко“. От една снимка научихме толкова много за него – това, че е на почти 45 годишна възраст, обикаля улиците, продавайки различни неща близо 25 години, семейството му е наброява около 20 члена, той издържа майка си. Заинтригуващо е как един кадър, може да обедини толкова много хора в една обща кауза.

Подобна е и историята за сестричката на Ани и откраднатото ѝ колело. Направих една снимка на сестра ѝ спонтанно. Тази снимка също обедини много хора.

Улавяме и мигове, които не трябва. Случвало се е да получаваме съобщения – „Бихте ли изтрили снимката, защото ходя по улицата с любовницата си.“ (смеят се)

Как успявате да поддържате чистата си идея?

В People of Plovdiv ние инвестираме времето си, влагаме самите нас и креативността. Това е проект за хората, не платформа за реклама. Запазваме чистата си идея като отклоняваме подобни предложения за спонсорство. People of Plovdiv ни събира с много интересни типажи, с които само такъв проект може да ни срещне.

Пепа Драгоева

А как се отблагодарявате един на друг?

Като си подаряваме вкусни вечери с бордови игри.

Кои са най-големите уроци, които сте научили един от друг?

Коко: Търпение.
Митко: Скромността. Няма надменност и лоши чувства. В тези среди човек може да си повярва, че е някакъв много голям представител на изкуството – в този екип всеки е смирен.
Марио: Постоянство, инициативност. Задружността.
Пепа: Споделяне, безапелационно.

Димитър Карамитев

Скоро ви предстои първата самостоятелна изложба. Разкажете повече за нея.

People of Plovdiv показва най-красивото лице на града ни. Изложбата е озаглавена „Хората през обектива“, ще се проведе в Пловдивски културен институт на 01.12 от 16:30 ч. Най-общо тя показва материално как изглежда проекта People of Plovdiv. Селекцията на кадрите беше и все още е трудна. Накрая с мъка в сърцето подбрахме 60 фотографии. Все едно да имаш хиляди деца и да им казваш – „Ти няма да отидеш, ти също!“

„Хората през обектива“ – изложбата ще покаже хората, ще се включат най-емоционалните кадри.

Искаме всеки да си отнесе спомен вкъщи, затова и фотографиите ще бъдат на абсолютно достъпни цени.

Специално за изложбата ще се разработи нов вкус шоколад от нашия партньор Венсан Гайо. Ще го запазим в тайна до самото представяне. Първото му презентиране ще е именно при нас. Ще подготвим и лимитирана бутикова серия на опаковката с вида на плаката на изложбата.

Специални благодарности и на Mall Plaza, които се свързаха с нас и след селектирането на 80 кадъра, ще брандират витрини на магазини с наши фотографии.

Искаме да благодарим и на печатница Селестиал и вода Бачково.

Какво си пожелавате занапред?

Пожелаваме си повече свободно време. Също, зад нас никога да няма гръб и да трябва да бъдем зависими от някого. Искаме да запазим идеята на проекта чиста, без да бъде спонсориран. И, разбира се, все по-голямо вдъхновение.

Какво ви мотивира да останете в България?

Ако можем да се обосновем в едно изречение, то ще е:

Ани: Защото искам всеки да показва най-красивото си лице тук.
Коко: Искам нещата да се случват тук.
Марио: Можем сами да направим живота си хубав.
Пепа: Всички сме част от пъзела.

Партньори на изложбата: Smokini, Morado, Raffy, Котка и Мишка, Friends, BirckHouse Kapana, Philly, Monkey House/Burgers, Mall Plovdiv, Mall Markovo Tepe, Bae The Poste, Plovediv, Кендама, Retro Old Plovdiv, Паваж, Vintage House, Art Studio Giovana, Mall Plaza

 

[Total: 0   Average: 0/5]
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on pinterest
Pin
Нона Татарлиева

Нона Татарлиева

Студентка по ПР и реклама, търсач на усещания през останалото време. След отмятането на скок с бънджи и парашут в списъка с желания следва и плуване с бели акули, които са най-голямата ѝ страст. Мечтае за един по-позитивен свят, в който хората вярват в себе си и постигат копнежите си. Обича слънцето, морето, доброто капучино и малките жестове. Работата с усмихнати и обнадеждени хора и любовта към писането е това, което я доведе в PURA VIDA.
Нона Татарлиева

Нона Татарлиева

Студентка по ПР и реклама, търсач на усещания през останалото време. След отмятането на скок с бънджи и парашут в списъка с желания следва и плуване с бели акули, които са най-голямата ѝ страст. Мечтае за един по-позитивен свят, в който хората вярват в себе си и постигат копнежите си. Обича слънцето, морето, доброто капучино и малките жестове. Работата с усмихнати и обнадеждени хора и любовта към писането е това, което я доведе в PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: