Светът е хубав: Силата на добрия пример в Пловдив

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 4 мин

Добрите новини от последните дни


Заразяващо добрия пример в Пловдив

Млада пловдивска художничка преобрази контейнери в квартал „Смирненски“.  С помощта на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, дамата с псевдоним Flash, разкраси сивите кофи за боклук, за да напомни на гражданите да се замислят за това къде и как изхвърлят своите отпадъци.

„Вярвам в заразяващата сила на добрия пример. Вярвам, че малките стъпки водят до големи промени и че чрез изкуството можем да въздействаме на хората и да ги провокираме да се замислят“, споделя младата артистка. „В дните, в които рисувах при мен се спираха майки с деца, както и по-възрастни хора, за да ме поздравят и да разпитат какво се случва, кой и защо го прави. Всички те бяха много позитивно настроени към идеята и споделиха, че има нужда от повече подобни акции. През целия ден ме наблюдаваха граждани от своите балкони, а в края на следобеда слязоха, за да ме поздравят с усмивка на лица“.

добрия

Източник: Plovdiv24

Роботизирана ръка Люк Скайуокър позволява на хора с ампутирани ръце да докосват и да се чувстват отново

Да държиш яйцето без да го счупиш. Най-вероятно е най-нормалното нещо на света.

Друго ще каже Кевин Уолгамот, който губи лявата си ръка при инцидент преди 17 години. Когато вдига яйцето, той използва прототипа на високотехнологична протезна ръка с пръсти, които могат не само да се движат. Пръстите могат и да „чувстват“ яйцето достатъчно добре, така че мозъкът на Уолгамот да контролира протезната ръка да не се свива твърде силно.

Това е така, защото екипът, ръководен от професор Грегъри Кларк, разработва „LUKE Arm“ (така е наречена роботизираната ръка, която Люк Скайуокър получава в Star Wars: Империята отвръща на удара), за да имитира начин, по който човешката ръка усеща обекти, като изпраща и съответните сигнали към мозъка.

„Почти ме разплака“, казва Уолгамот, когато за първи път изпробва LUKE Arm по време на клинични тестове през 2017 г. „Беше наистина невероятно. Никога не съм мислил, че ще мога да се почувствам отново в тази ръка.

яйцето

Източник: Good News Network 

Морган Фрийман преобразява своето ранчо в убежище за пчели, за да ги спаси

Морган Фрийман, актьорът, режисьорът и филантроп, добави нова квалификация към името си – пчелар. 81-годишната знаменитост решава да превърне 124 акра в Мисисипи в убежище за пчели. Постъпката на Фрийман в пчеларството започва през 2014 г., когато той обсъжда своето ново хоби с Джими Фалън по време на The Tonight Show. Тогава Фрийман се занимава с пчеларство едва от няколко седмици, но разбора необходимостта от спасяването на дивите пчели.

„Налице са усилия за връщане на пчелите на планетата … Ние не осъзнаваме, че те са основата, според мен, на растежа на планетата, растителността …“

Източник: Forbes

Лекари разделиха близнаци с общи части от мозъка

Същинско медицинско чудо сътвориха британски лекари. Те обявиха, че са разделили успешно с няколко операции двегодишни момиченца, свързани в главите, информират световните медии.

Децата се казват Сафа и Марва Ула. Те са от Пакистан и са били изписани от лондонската болница „Грейт Ормънд стрийт хоспитал“ на 1 юли, пет месеца след последната операция.

Последната операция, извършена през февруари, е била най-сложната. Един от ръководителите на хирургическия екип – Дейвид Джей Дънауей, каза, че са използвали авангардно оборудване, включително виртуална реалност, образна техника и триизмерно бързо изготвяне на прототипи. Така са заснели мозъците и кръвоносните съдове на децата и са планирали и репетирали операцията, за да намалят до минимум усложненията.

Състоянието на децата бавно, но непрекъснато се подобрява.

добрия

Източник: Manager News

Сега има 100 нови термина за жестомимичния език, благодарение на този глух студент

Може да се окаже трудно да кажем една научна дума като „дезоксирибонуклеотид”. А да не говорим за езика на жестовете. Но това е причината, поради която решителен млад студент се хвали с изобретяването на нови начини за комуникация между глухите учени.

Лиам Макмулкин, който е роден глух, е първият човек в семейството си, който завършва научно образование в Университета в Дънди.

Още от първата година, Макмулкин вече е обременен от неспособността за разбиране на лекциите си. Той е и единственият глух в университета, което го тревожи още повече, след като там няма практика за работа с подобен тип студенти.

Лиам решава да разработи съвсем нов набор от речникови думи за себе си и за бъдещите студенти в обсластта на науката, която изучава. Към днешна дата той е създал над 100 нови знака за научни думи, които са официално признати в цяла Великобритания.

добрия

Източник: Good News Network

Супермаркет намира уникален начин да се бори със самотата

Супермаркет официално открива социален кът за кафе. Място, където възрастните хора могат да се срещнат с други и да разговарят.

94-годишната Кристиен Смитс и холандският министър Хюго дии Йонг официално откриват къта за кафе „Всички заедно“ на 15 юли 2019. Целта е да се създаде място за срещи на възрастни хора с местни жители и доброволци от фондация „Alles voor Mekaar“.

Фондацията функционира от една година и е постига огромен успех. Тя среща доброволците и възрастни хора. Доброволците помагат като пазаруват, в градината и т.н. Но приносът им не свършва дотук…

Фондацияра представя „разговора на касата“. Това е първата такава инициатива в света. Хората, които биха искали да разговарят ще са много щастливи, защото касиерът отделя доста време за бъбрене. „Разговорът на касата“ противоречи изцяло с тенденцията за самообслужване, която се популяризира все повече в супермаркети из целия свят. Това играе положителна роля върху борбата със самотата.

Източник: Dama.bg

PURA VIDA!

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Нона Татарлиева

Нона Татарлиева

Студентка по ПР и реклама, търсач на усещания през останалото време. След отмятането на скок с бънджи и парашут в списъка с желания следва и плуване с бели акули, които са най-голямата ѝ страст. Мечтае за един по-позитивен свят, в който хората вярват в себе си и постигат копнежите си. Обича слънцето, морето, доброто капучино и малките жестове. Работата с усмихнати и обнадеждени хора и любовта към писането е това, което я доведе в PURA VIDA.
Нона Татарлиева

Нона Татарлиева

Студентка по ПР и реклама, търсач на усещания през останалото време. След отмятането на скок с бънджи и парашут в списъка с желания следва и плуване с бели акули, които са най-голямата ѝ страст. Мечтае за един по-позитивен свят, в който хората вярват в себе си и постигат копнежите си. Обича слънцето, морето, доброто капучино и малките жестове. Работата с усмихнати и обнадеждени хора и любовта към писането е това, което я доведе в PURA VIDA.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: