Георги Зайков – правя музика първо за себе си

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Време за четене: 5 мин

Постави началото на една музикална трилогия с песента „История за двама“


Днес взимам интервю от един музикант, който ми е много на сърце. Имам среща с Георги Зайков на по кафенце в „Котка и мишка“. В Капана още е рано, когато културните арт капанаджии тъкмо се изклюпват. Ходя рядко там, но пък всеки път ми е специален, а и този път реших да замъкна с мен и Дара (лабрадорът ми).

Зайков беше специалната изненада от Пепи за моята сватба преди няколко месеца и освен това с него бяхме и съученици преди 150 години в Музикалното училище в Пловдив. Няма да ви разказвам каква прическа имаше той тогава, но пък спокойно може да пуснете въображението си на максимална мощност.

Хващам го малко преди края на снимките по първата песен „История за двама“ от музикалната трилогия, която подготвя и вероятно ще е факт, когато четете това интервю.

Ето го сега, пловдивски лиричен лъмбърджак, певец, китарист, тромпетист, а вече и преподавател. Погали кучето с усмивка, направи й една снимка и каза: „Готов съм!“

Много ми е интересно да разбера нещо: ЗА или ПРОТИВ намордника?

Намордник ще сложим на тези, които са измислили това. Против намордниците съм. Поне ако не друго, масово вече знаят как правилно да напишат думата. Излях си душата във Фейсбук по тази тема…

А има ли хора, които имат нужда от намордници?

О, определено има. И други неща можем да им сложим, да им отрежем… (смее се)

Започваме хейтърски тази сутрин…

Не, това не е хейт. Просто хората са свикнали да НЕ чуват чуждо мнение и всяко нещо, което не им хареса, класифицират като хейт. Рядко може да седнеш с някого, както ние с теб сега, и да си говорим каквото мислим, без излишно лицемерие.

Кажи ми сега – кой е Георги Зайков и има ли той почва у нас?

А, не го познавам. (смеем се) Георги Зайков е едно момче, което си остана в Пловдив да се занимава с неща, които нямат много почва у нас, но пък му доставят удоволствие, защото е пълен егоист. Казвам егоист, защото правя музиката първо за себе си и после за другите. С Наско (Liter Jack) сме една порода хора в това отношение. Малка аудитория, но качествена. Вярвам в нещата, които правя и не мисля за това, което ще ми се върне обратно, защото реално в България на музикантите почти нищо не им се връща. Уточнявам, че говоря за истинска музика, не за комерс.

Нали знаеш този виц: „Срещнали се двама приятели. Единият бил музикант, другия и той нямал пари.“ 

Хаха хора, нямаме пари, никакви! (смее се)

Просто за кеф… достатъчно ли е?

Нещата отдавна вече не са просто за кеф. С Едит си имаме вече една банда MixMe – готин проект, акустични парчета и колкото и да ни е готино, това все пак е работа. Има място за изпълнители като нас в България, просто трябва да знаеш как да си опечеш нещата. Авторските песни винаги в началото се правят просто за кеф, а след време евентуално носят и печалба. Работим си и това е.

Зайков

С Едит „арменчиту“ се спогаждате добре. На кого му хрумна идеята за MixMe?

И на двамата. Нито една песен не можем да докараме до край, винаги миксираме с нещо друго. Обичам да се шегувам, че сме като сватбарски диджеи – миксираме Славка Калчева със Scorpions (смее се). Идеята е да се забавляваме. Правим участията си на места, на които можем да бъдем близо до публиката, за да няма много дистанция между нас и хората. Така е по-истинско, могат да участват и те. Говорим си глупости и нещата се получават естествено. Малко като стендъп.

Мисля, че Едит се справя по-добре от теб с комичната част, права ли съм?

О, тя има невероятната способност да каже точната глупост в точния момент. Но пък това й е чарът. Когато свирим с нейната банда LifeLight се шегуваме, че като излезе на сцената, трябва само да пее, защото иначе изпускаме положението.

Зайков

С колко неща се занимаваш сега?

Понякога свиря с Биг Бенд Пловдив, но вече доста по-рядко. Правя музика, ходя по участия, а от скоро се занимавам с нещо, което не мислех, че някога ще правя – преподавам. Вече имам над 10 ученика по солфеж, пеене, тромпет и китара. Преди време се опитвах да се науча да свиря на всичко, сега се опитвам да предам това, което знам и на други.

Каква е разликата, когато в центъра е някой друг?

Всеки има учител, за когото си спомня с усмивка и си казва: „Ей, този човек ми показа това и заради него го мога!“. Искам и аз да бъда този човек за някого. Тази идея ми топли душата.

Как се променя усещането за музика преди и след любовта?

Нали знаеш, че най-тъжните песни са най-хубавите. Често ме питат хората защо пея все кахърни песни, мъчни, а аз просто ги обичам. Ето, ти харесваш „Падащи звезди“. Нямаше да е същото ако беше весела песен. И преди и след любовта си ги пея такива, но като изпълнител трябва да влизам и в други роли, не е нужно лично да изживявам драмите. Ето как цял свят чака Адел да се раздели с приятеля си и да напише брутален албум отново. (смее се) И да отговоря на въпроса ти – сега, след като срещнах любовта… Всичко е по-истинско.

Зайков

Какво ново можем да чуем от теб?

На 10 Юли излезе най-новата ми песен „История за двама“, която е първата част от трилогия, която замислях от много време, може би от 3 години. Песните разказват историята на човек с раздвоение на личността. Видеото е дело на Жоро Ставрев, сценария е общо дело. Втората песен се очаква началото на 2020г.

Защо не си тръгнал и ти към чужбина?

Пътувал съм, но хората са различни. И колкото и да твърдят всички, че в България всичко е зле, всъщност всяка година нещата се променят към по-добро. Контактът с хората е различен. Те не ни разбират, темперамента ни, емоциите, приятелството, дори простотиите ни. Като музикант тук се чувствам по-добре, тук ме разбират.

Ами финансовата страна на нещата?

Не мисля, че има чак такава разлика. Важното е като се прибереш вкъщи да се чувстваш у дома. Финансовата страна няма да те топли.

Колко специално място има Пловдив в сърцето ти?

2010-та започнах да обикалям с диджеи из страната, свирехме хаус музика. Тогава наистина оцених колко страхотен е градът ни, сравнявайки го с други места. А и последните години се развива постоянно и е прекрасен.

Някоя лиготия за край?

Ще направя песен със Симона, чувате ли?! Съв-мест-на!

Благодаря на Жорето Зайков и поздрав с новото му парче:

 

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on print
Print
Симона Георгиева

Симона Георгиева

Щастлива майка на момиченце, нарича "кучешкото ми дете" своята първа космата любов - Дара. Пее от малка, но вече изнася концерти само вкъщи и в колата. Сега се занимава уеб дизайн и разработка и се отдава на детската си любов - писането. Любознателна до мозъка на костите си, вярва, че човек трябва да учи нещо ново всеки ден. Мечтае за къща с голям двор и много кучета в него. Обича да пътува, да рисува и да чете книги. Животът й коренно се променя откакто среща най-страхотния мъж на света. Създава PURA VIDA, вдъхновена от усмивките на всички хора, които обича.
Симона Георгиева

Симона Георгиева

Щастлива майка на момиченце, нарича "кучешкото ми дете" своята първа космата любов - Дара. Пее от малка, но вече изнася концерти само вкъщи и в колата. Сега се занимава уеб дизайн и разработка и се отдава на детската си любов - писането. Любознателна до мозъка на костите си, вярва, че човек трябва да учи нещо ново всеки ден. Мечтае за къща с голям двор и много кучета в него. Обича да пътува, да рисува и да чете книги. Животът й коренно се променя откакто среща най-страхотния мъж на света. Създава PURA VIDA, вдъхновена от усмивките на всички хора, които обича.

Последвайте ни в социалните мрежи:

ezgif-7-941395ec62b3
ezgif-7-3eb60ea2efe1

Може би ще ти хареса да прочетеш и това: